2016-10-18 00:02:52
Φωτογραφία για Μεταφορές ασθενών με ασθενοφόρα…. ετών 39 !
Δευτέρα 17 Οκτώβριος 2016

Γράφει: Μαρία Γλένη - 

Health Report.gr

Στα όρια του λειτουργεί το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα αφού ο στόλος του είναι γερασμένος ενώ παρουσιάζει και δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Όπως καταγγέλλει το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων ( ΠΟΕΔΗΝ) καθημερινά τα πληρώματα δίνουν μάχη για να σώσουν ανθρώπινες ζωές αφού τα περισσότερα ασθενοφόρα που έχει στη διάθεσή του έχουν χιλιάδες χιλιόμετρα στα κοντέρ τους, γεγονός, που τα καθιστά ευάλωτα και δυσκίνητα ενώ παρουσιάζουν σχεδόν καθημερινά βλάβες. Μάλιστα αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα κοντέρ των ασθενοφόρων, οι οποίες όπως υπογραμμίζουν αποτελούν αδιάσειστα στοιχεία.

Σύμφωνα με την καταγραφή της Ομοσπονδίας τα «προαύλια που στεγάζονται οι Διευθύνσεις των ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα, έχουν καταντήσει Νεκροταφεία Ασθενοφόρων. Νεκρά, σαράβαλα ασθενοφόρα, ασυντήρητα λόγω έλλειψης χρημάτων. Κατά μέσο όρο έχουν διανύσει 6000.000 έως 900.000 χιλιόμετρα. Χαλάνε στο δρόμο, παίρνουν φωτιά κατά τη διάρκεια διακομιδών επειγόντων περιστατικών. Τρέχουν και δεν φτάνουν οι οδηγοί και τα πληρώματα Ασθενοφόρων»».


Από την άλλη πλευρά οι ασθενείς, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι είναι στο έλεος του Θεού. Στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας που κατοικεί το 70% του πληθυσμού της χώρας και είναι ανεπτυγμένο το 70% των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ, δενπρομηθεύτηκαν νέα Ασθενοφόρα.

Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Μεταφορές ασθενών τώρα και με…μουλάρια! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Στο πλαίσιο αυτό καταγγέλλουν ότι δεν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός με ευθύνη της διοίκησης του ΕΚΑΒ και του Υπουργείου Υγείας. Μέχρι σήμερα δεν επαναπροκηρύχθηκε ο νέος διαγωνισμός (μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ). Στη καλύτερη των περιπτώσεων απαιτούνται τουλάχιστον δύο έτη για την διενέργεια, ολοκλήρωση των διαδικασιών του νέου διαγωνισμού και την παράδοση των νέων Ασθενοφόρων.

Η ακτινογραφία των ελλείψεων

ΕΚΑΒ 1ης Περιφέρειας

Στον νομό Αττικής 75 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες. Καθημερινά «μένουν» ασθενοφόρα στους δρόμους κατά την διάρκεια διακομιδών! Μέχρι να φτάσει άλλο Ασθενοφόρο, χάνεται πολύτιμος χρόνος που μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον διακομιζόμενο Ασθενή. Δεν υπάρχει εφεδρικό όχημα στην Αττική ούτε για δείγμα καταγγέλλει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

ΕΚΑΒ 2ης Περιφέρειας

Στον νομό Θεσσαλονίκης 18 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά 22-23 ασθενοφόρα. Στη κίνηση με βάση το πληθυσμό θα έπρεπε να είναι τα διπλάσια.

ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας

18 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες και 5-10 Ασθενοφόρα στα συνεργεία καθημερινά. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά σε όλη την Δυτική Ελλάδα 20-21 ασθενοφόρα. Στην κίνηση με βάση τον πληθυσμό και την έκταση θα έπρεπε να είναι τα τριπλάσια.

ΕΚΑΒ 5ης Περιφέρειας

17 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες. Τα 6 από αυτά είναι για απόσυρση. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά σε όλη την Θεσσαλία 21-22 ασθενοφόρα. Θα έπρεπε με βάση το πληθυσμό και την έκταση να είναι τα τριπλάσια.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ