2016-10-26 05:29:28
Φωτογραφία για Συνομωσία στις εκλογές του Μαυροβουνίου αποκαλύπτει η Σερβία
Η Σερβία συνέλαβε κάποια άτομα για πιθανή συνομωσία με στόχο να επηρεάσουν την έκβαση των εκλογών του Μαυροβουνίου στις 16 Οκτωβρίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, επικαλούμενος «αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία» που βρέθηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του.

Τα σχόλια του Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποτέλεσαν την πρώτη σερβική αντίδραση στις συλλήψεις 20 Σέρβων πολιτών την ημέρα των εκλογών στο Μαυροβούνιο, συμπεριλαμβανομένου ενός απόστρατου αξιωματικού της αστυνομίας. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για σχεδιασμό επιθέσεων σε κυβερνητικούς θεσμούς και σε αξιωματούχους.

Ο εκλογές, στις οποίες το κόμμα του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς προηγήθηκε χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θεωρήθηκαν ως ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν τη φιλονατοϊκή και φιλοευρωπαϊκή στάση, αντί να επιδιώξουν στενότερες σχέσεις με παραδοσιακούς συμμάχους, όπως η Σερβία και η Ρωσία.


Ο Βούτσιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ανάμεσα στα αποδεικτικά στοιχεία που βρέθηκαν, περιλαμβάνονται και 125.000 ευρώ σε μετρητά και κρυμμένες στολές που θα χρησιμοποιούνταν σε επιθέσεις εναντίον κρατικών ιδρυμάτων και ιδιωτών του Μαυροβουνίου. Τα αποδεικτικά στοιχεία δόθηκαν από τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, είπε.

Ο Βούτσιτς δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των επιθέσεων που είχαν προγραμματιστεί για τις 16 Οκτωβρίου. Επίσης, δεν κατονόμασε τους υπόπτους που εντοπίστηκαν από τις σερβικές αρχές, μερικοί από τους οποίους είναι υπό κράτηση, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν οι ίδιοι με εκείνους που συνελήφθησαν στο Μαυροβούνιο.

«Έχουμε αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι ορισμένα άτομα, και όχι  οι συλληφθέντες, ακολουθούσαν τις εντολές του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου και ενημέρωναν άλλους ανθρώπους σχετικά με αυτούς», είπε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να βρεθούν κι άλλες ομάδες.

«Δεν βρήκαμε αποδείξεις για την εμπλοκή Σέρβων ή  Μαυροβούνιων πολιτικών», πρόσθεσε.

Η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι και οι δύο πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, οι κυβερνήσεις των οποίων επιδιώκουν στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ενάντια στις επιθυμίες ορισμένων εθνικιστών και αριστερών.

Ρωσική χρηματοδότηση

Πριν από τις εκλογές, ο Τζουκάνοβιτς δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία παρείχε χρηματοδότηση στην αντιπολίτευση προκειμένου να εμποδίσει την επικείμενη ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αρκετά εκ των οποίων είναι υπέρ του ΝΑΤΟ, αρνούνται αυτές τις κατηγορίες και απορρίπτουν το αποτέλεσμα χαρακτηρίζοντάς το «στημένο».

Κυβερνοεπιθέσεις έκλεισαν τα μέσα ενημέρωσης και τις ιστοσελίδες κομμάτων, ενώ οι αρχές του Μαυροβουνίου ανέστειλαν τις υπηρεσίες ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών, ισχυριζόμενοι ότι ήταν παράνομη «άμεση προώθηση».

Ενώ εκλογικοί αναλυτές διαπίστωσαν ότι το αποτέλεσμα αντανακλά σε μεγάλο βαθμό «τη βούληση του λαού», ο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του Μαυροβουνίου για 25 χρόνια, έχει κατηγορηθεί για αυταρχικές τάσεις.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών, το οποίο κέρδισε τις 36 έδρες του 81μελούς κοινοβουλίου, επιδιώκει συμμαχίες προκειμένου να οικοδομήσει συνασπισμό πλειοψηφίας , αλλά παραμένει ασαφές εάν θα κερδίσει υποστήριξη από άλλα κόμματα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ