2016-10-26 18:20:18
Φωτογραφία για ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ''ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ'' ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Νέες περιοχές βάζει στο στόχαστρό του τώρα ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος σήμερα ξεκαθάρισε ότι θα… καθαρίσει το Μπάμπιτς, περιοχή γύρω από τον Ευφράτη στη Συρία, από τους Κούρδους. Παράλληλα, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν έχει βλέψεις για τα εδάφη κανενός. «Όταν μίλησα για τη Λωζάνη, ρωτάνε κάποιοι αν έχουμε βλέψεις για τα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας. Μια πραγματικότητα που έχει καταγραφεί στην ιστορία θα την ξεχάσουμε εμείς; Δεν έχουμε βλέψεις για τα εδάφη καμίας χώρας. Αλλά όπως έχω πει, άλλα είναι τα φυσικά σύνορα και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας. Έχουμε αδέλφια που είναι σε όλη την επικράτεια των συνόρων της καρδιά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το εθνικό συμβόλαιο ανέφερε πάλι ότι: «Δεν μίλησα εγώ για το εθνικό συμβόλαιο. Υπάρχει στην ιστορία. Εμείς δεν έχουμε βλέψεις για τα εδάφη κανενός. Αντίθετα είμαστε αντίθετοι να σύρονται οι αδελφοί μας σε μάχες σε αυτά τα εδάφη
. Το λέω πάντα. Τα δικά μας φυσικά σύνορα είναι άλλα και τα σύνορα της καρδιάς μας άλλα. Για μας από τη μια πλευρά της καρδιάς μας είναι τα Βαλκάνια και από την άλλη ο Καύκασος. Είναι δυνατόν όσοι θέλουν να μας κρατήσουν μακριά από τη Συρία και το Ιράκ να είναι ειλικρινείς; Τα σύνορά μας απειλούνται και εκατοντάδες δικοί μας άνθρωποι πεθαίνουν. Μπορώ να το επιτρέψω; Η Τουρκία θα έχει οπωσδήποτε λόγο σε όλες τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ», είπε.

Και ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορεί να αγνοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ''συμπατριώτες'' του σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τα Σκόπια κλπ. «Μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, λέγοντας ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε χώρα είναι εσωτερικά. Όλα τα προβλήματα που βιώνουμε στην περιοχή μας μάς αφορούν. Στο παρελθόν μήπως γυρίσαμε την πλάτη μας στα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα αδέλφια μας στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη ''Μακεδονία'', τη Βοσνία, την Αλβανία, το Κόσοβο; Όταν ξεκίνησαν τα γεγονότα στην Ουκρανία αγνοήσαμε τους αδελφούς μας στην Κριμαία; Στις συμπλοκές στη Γεωργία γυρίσαμε το κεφάλι μας αλλού,  λέγοντας ότι δεν μας αφορούν όσα συνέβαιναν εκεί;», είπε. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία σκοπό έχουν να εξασφαλίσουν τον έλεγχο των πόλεων Αλ Μπαμπ και Μπάμπιτς και όχι να πολιορκήσουν το Χαλέπι. «Πρέπει να συνεργαστούμε εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων. Αλλά το Χαλέπι ανήκει στους κατοίκους του. Το ξεκαθαρίζουμε αυτό… Το να κάνουμε άλλους υπολογισμούς για το Χαλέπι, δεν είναι σωστό. Αν το Χαλέπι καταληφθεί, οι άνθρωποι εκεί θα έρθουν στο Γκαζιαντέπ και το Κιλίς της Τουρκίας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε διάρκεια ομιλίας του προς προέδρους τοπικής αυτοδιοίκησης στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι το θέμα αυτό το συζήτησε και με το Βλαντιμίρ Πούτιν, προτείνοντάς του να «αφήσουμε πλέον το λαό στο Χαλέπι να ζήσει ήρεμα». Τα σχόλια αυτά έρχονται λίγο μετά την προειδοποίηση του δυνάμεων του Σύρου προέδρου Άσαντ να μην προχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα βόρεια και ανατολικά του Χαλεπίου, διαφορετικά θα αντιμετωπιστούν ''αποφασιστικά και με βία''. 

Τέλος, φοβούμενος νέο κύμα προσφύγων, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία βρίσκονται 2 εκατομμύρια 750 χιλιάδες Σύροι και 300 χιλιάδες Ιρακινοί. «Κι αυτό το κάνουμε για ανθρωπιστικούς, συνειδησιακούς και ισλαμικούς λόγους. Η δύση προσφέρει στήριξη; Δίνουν σε άλλα μέρη, αλλά στην Τουρκία όχι. Το ίδιο γίνεται και στο Συμβούλιο Προσφύγων του ΟΗΕ, το οποίο συγκεντρώνει χρήματα αλλά για την Τουρκία δεν δίνει τίποτα», είπε.

ΑΜΠΕ/Reuters

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ