2012-05-18 10:24:21
Φωτογραφία για Η λιτότητα χτυπά την πόρτα της Πορτογαλίας
ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΔΕΧΘΗΚΑΤΕ

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομίας εκτίμησε σήμερα ότι μόνο η αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, που υλοποιείται σε αντάλλαγμα για τον διεθνή δανεισμό της χώρας, θα επιτρέψει στην Πορτογαλία να αποφύγει μια μετάδοση της ελληνικής κρίσης. «Γνωρίζουμε ότι μόνο με την εφαρμογή του συνόλου του προγράμματος και κυρίως των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (...) θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε και να κερδίσουμε και πάλι την αξιοπιστία που έχουμε χάσει», δήλωσε ο Άλβαρο Σάντος Περέιρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με την προετοιμασία από την Πορτογαλία ενός ενδεχόμενου «σχεδίου έκτακτης ανάγκης» για την προστασία της Πορτογαλίας σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Η ιδέα ενός «σχεδίου έκτακτης ανάγκης» έχει αναφερθεί ευρέως από τον πορτογαλικό Τύπο ως το κύριο θέμα της νέας αξιολόγησης της εφαρμογής του σχεδίου βοήθειας που οι δανειστές της Πορτογαλίας θα πρέπει να αρχίσουν την ερχόμενη Τρίτη.


«Το σχέδιο μας έκτακτης ανάγκης είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και αυτό κάνουμε», δήλωσε ο υπουργός επιμένοντας στη «μεγάλη αποφασιστικότητα των Πορτογάλων, των κοινωνικών εταίρων, της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων να ξεπεράσουν την κατάσταση». Ο υπουργός πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση μιας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 78 δις ευρώ που χορηγήθηκαν πριν από ένα χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η πορτογαλική κυβέρνηση της κεντροδεξιάς έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και λιτότητας που έχει επιδεινώσει την ύφεση, ενώ η ανεργία ανήλθε τον Απρίλιο στο επίπεδο ρεκόρ του 14,9%.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, το πρόβλημα αυτής της απροσδόκητης αύξησης του ποσοστού ανεργίας, η οποία υπερβαίνει το 36% σε ότι αφορά τους νέους, θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των μελλοντικών συζητήσεων μεταξύ των πορτογαλικών αρχών και των πιστωτών τους.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ηφαίστειο τα κατεχόμενα…
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ηφαίστειο τα κατεχόμενα…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ