2016-11-06 22:32:11
Φωτογραφία για ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΧΡΗΣΗ ΑΛΟΙΦΗΣ ΜΕ ΙΣΟΠΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΟ 26ο ΙΣΕΔ
Στα πλαίσια του 26 Ιατρικού Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων η αναρτημένη ανακοίνωση με θέμα : ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΧΡΗΣΗ ΑΛΟΙΦΗΣ ΜΕ ΙΣΟΠΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ, απέσπασε έπαινο.

Α. Ψαρρού,Ε.Μεϊμέτη, Γ. Μάρκου, Χ. Λούπα, Μ. Ράλλης, Ν. Τεντολούρης

Η εργασία παρουσιάστηκε από την κ. Ευαγγελία Μεϊμέτη, νοσηλεύτρια , υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήματος Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ασχολείται με το διαβητικό πόδι ενώ υπήρξε  PhD researcher στο Beth Israel Deaconess Center and Harvard Medical School, Boston –USA

 Πρόκειται για παρουσίαση περιπτώσεως ασθενούς 62 ετών με διαβητικό πόδι η οποία παρουσίαζε γάγγραινα 3ου & 4ου  δακτύλου  ΔΕ κάτω άκρου και έγινε ακρωτηριασμός.

Δυο μήνες αργότερα, προσήλθε στο ιατρείο διαβητικού ποδιού  του     Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» με έλκος στην περιοχή του ακρωτηριασμού. Η καλλιέργεια ανέδειξε Klebsiella oxytoca. Ξεκίνησε  Dalacin & Ciproxin ενώ συνεχίστηκε η φλεγμονή στην περιοχή του έλκους χωρίς βελτίωση.


Λίγους μήνες αργότερα χορηγήθηκε τοπικά αλοιφή ισόποδου, η οποία  παρασκευάστηκε στο εργαστήριο του Τμήματος Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Πρόκειται για πρωτότυπο προϊόν, το οποίο έχει ως βάση ένα θαλάσσιο οργανισμό «ceratothoa oestroides» , το οποίο βρίσκεται στη στοματική κοιλότητα στα λαβράκια και τις τσιπούρες.

Η χρήση αλοιφής ισόποδου-εωσίνης μείωσε τις διαστάσεις του έλκους στις μηνιαίες επισκέψεις παρακολούθησης, με υποχώρηση της φλεγμονής . Αυτό επιβεβαιώνεται από τις  μετρήσεις:   άδηλης απώλειας  νερού,  ενυδατώσεως,  χαρτογράφησης πληγής, φωτοτεκμηρίωσης.  Όλους αυτούς τους μήνες , μέχρι και σήμερα παρατηρείται καθαρός πυθμένας του έλκους και οι καλλιέργειες του έλκους παραμένουν αρνητικές.

Στο περιστατικό μας, η χρήση αλοιφής με αρθρόποδο «ceratothoa oestroides» σε συνδυασμό με εωσίνη περιόρισε αισθητά την έκταση του έλκους, δίνοντας πολύ καλά αποτελέσματα επούλωσης και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής της ασθενούς.  Η μέθοδος αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολλά υποσχόμενη στο μέλλον, ακόμη και σε μεγάλα και εκτεταμένα έλκη των κάτω άκρων, σώζοντας χιλιάδες διαβητικά πόδια που ακρωτηριάζονται καθημερινά.
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ