2016-11-07 12:18:10
Φωτογραφία για Όταν η rock μουσική συναντά την παράδοση
Κλαρίνο, μπουζούκι, ούτι… πιστεύεις ότι μπορούν να συνδυαστούν με τους έντονους ρυθμούς της ροκ; Φυσικά μπορούν και το... αποτέλεσμα είναι μαγευτικό. Επίσημα, η μουσική ροκ χαρακτηρίζεται από έντονο ρυθμό και χαρακτηριστική μελωδία φωνητικών, η οποία συνοδεύεται από ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς. Έντονοι ρυθμοί με παραδοσιακούς ήχους συνθέτουν το folk και στη συνέχεια το ψυχεδελικό ροκ.

O Woody Guthrie, o Bob Dylan, οι Byrds και o Neil Young είναι λίγοι από τους καλλιτέχνες που κάνουν το κίνημα της folk rock πολύ δημοφιλές την δεκαετία του ’60 στην Αμερική.

Έλληνες καλλιτέχνες και μουσικά συγκροτήματα αρχίζουν να διασκευάζουν δημοτικά, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια για ηλεκτρική ορχήστρα χρησιμοποιώντας συχνά και παραδοσιακά όργανα. Από την μια, οι παραδοσιακοί και ανατολίτικοι ρυθμοί και από την άλλη, οι έντονοι ηλεκτρονικοί ήχοι. Και το αποτέλεσμα: καταφέρουν να εναρμονίζουν την ροκ και την ελληνική παραδοσιακή μουσική.


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την παραδοσιακή μουσική στα τραγούδια τους. Γεγονός που αρέσει στον κόσμο ο οποίος ανταποκρίνεται θετικά στα τραγούδια με παραδοσιακά στοιχεία. Αρχίζουν να δημιουργούνται μουσικά συγκροτήματα που παντρεύουν την παράδοση με το ροκ και να αποκτούν μεγάλη απήχηση σε μικρούς και μεγάλους. Παραδοσιακά τραγούδια που ακούγανε οι παππούδες μας, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια που ακούγανε οι γονείς μας, διασκευάζονται και γίνονται δημοφιλείς από την νέα γενιά. Γιατί όμως;

Γιατί η παραδοσιακή μουσική γίνεται ξανά ανάγκη; Γιατί τα τελευταία χρόνια ίσως είχαμε χάσει ή καλύτερα είχαμε λίγο ξεχάσει την πολιτιστική μας ταυτότητα. Η ελληνική παραδοσιακή μουσική έχει βαθιά τις ρίζες της στο χρόνο και ήρθε η στιγμή η νέα γενιά να την μάθει και να την αγαπήσει.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ