2016-11-08 23:40:43
Φωτογραφία για 57ο ΦΚΘ-συναυλία ΚΟΘ: Ο Άνδρέας Παπανικολάου ανοίγει την πόρτα της μουσικής...
H Λίστα του Σίντλερ, ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών, Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου, είναι 3 από τις πιο αγαπημένες ταινίες του κινηματογράφου που μας χάρισαν εκτός από έντονα συναισθήματα και μοναδική μουσική.

Στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η Κρατική Ορχήστρα της πόλης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής διοργανώνει μια συναυλία για τον κινηματογράφο την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 21:00 στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου.

Ο Ανδρέας Παπανικολάου θα αναλάβει να μας ταξιδέψει μέσα στις ταινίες με το βιολί του και την ορχήστρα θα διευθύνει ο Martin Lebel.

Ο Ανδρέας Παπανικολάου παραχώρησε συνέντευξη στο thousandnews και μίλησε για την αγάπη του για τον κινηματογράφο, την δική του πορεία στον χώρο της μουσικής αλλά και τι θα απολαύσουμε στη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης.

Τι θα ακούσουμε στη συναυλία για τον κινηματογράφο στις 11 Νοεμβρίου;




 Η συναυλία είναι ένα μουσικό αφιέρωμα στην κινηματογραφική μουσική που όλοι λατρεύουμε! Μουσική που γράφτηκε αρχικά για να επενδύσει ταινίες της μεγάλης οθόνης αλλά αφού αγαπήθηκε τόσο από τον κόσμο, σήμερα εκτελείται αυτόνομη από μεγάλες ορχήστρες και ταξιδεύει τον ακροατή διεγείροντας τη δική του φαντασία. Στη συγκεκριμένη συναυλία θα ερμηνευτούν κάποια από τα πιο συναρπαστικά, δυναμικά, μυστηριώδη, μελωδικά, δημοφιλή έργα που έχουν γραφτεί για τον κινηματογράφο.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τη συναυλία και το πρόγραμμα ακολουθήστε το link

Υπάρχει ένα κομμάτι μουσικής κινηματογράφου που είναι τόσο αγαπημένο που θα θέλατε να το έχετε γράψει εσείς;

Από τα αγαπημένα μου κομμάτια και μάλλον όχι μόνο δικά μου αγαπημένα, είναι αυτά από τη 'Λίστα του Σίντλερ' του δικαίως πασίγνωστου και διακεκριμένου αμερικανού συνθέτη Τζόν Γουίλιαμς (ταινία του Σπίλμπεργκ, 1993). Τα θεωρώ από τα ομορφότερα, μελωδικότερα, τρυφερότερα και πιο έντονα συναισθηματικά έργα μουσικής κινηματογράφου με σόλο βιολί και ως εκτελεστής νιώθω πολύ χαρούμενος και ενθουσιασμένος που θα έχω την ευκαιρία να τα ερμηνεύσω. Ταυτόχρονα όμως, ανυπομονώ να παίξω και το ‘μυστηριώδες’ κόκκινο βιολί του Κοριλιάνο. Συγκλονιστική μουσική με τα όλα της!!! 



Πότε ξεκινήσατε να παίζετε βιολί και τι ή ποιος σας επηρέασε θετικά στο ξεκίνημα σας αυτό;



Ξεκίνησα τα πρώτα μαθήματα βιολιού στα 5 μου στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από όσα μου λένε, -γιατι προσωπικά δε θυμάμαι και πολλά από τότε!, έδειχνα μια ιδιαίτερη προτίμηση στον ήχο του βιολιού και έτσι η μητέρα μου, όντας και η ίδια μουσικός, με έβαλε στο μαγικό χώρο της μουσικής και για αυτό την ευχαριστώ πολύ! Σημαντική επίσης επιρροή στο μουσικό μου ξεκίνημα έπαιξε και το άκουσμα της κλασικής μουσικής στο σπίτι. Όσο περισσότερο κλεινόμουν και άκουγα τους παλιούς δίσκους βινυλίου με τα ακουστικά στα αυτιά, τόσο περισσότερο ανακάλυπτα τους θησαυρούς της μουσικής αυτής και βυθιζόμουν στη μαγεία της. 



Ποια θεωρείται πως ήταν η πιο έντονη στιγμή της επαγγελματικής σας πορείας μέχρι σήμερα;

Δυσκολεύομαι να επιλέξω μία. Οι εμπειρίες πολλές και διαφορετικές. Η κάθε εμφάνιση έχει τη μοναδικότητά της Τι συνιστά μια καλή ζωντανή επίδοση κατά τη γνώμη σας και ποια είναι η δική σας προσέγγιση για να το πετύχετε αυτό;

Πρωτίστως πολύ καλή προετοιμασία και μια θετική ψυχολογία. Είναι και οι δύο εξίσου σημαντικές και απαραίτητες προϋποθέσεις για μια πετυχημένη συναυλία. Από την πλευρά μου προσπαθώ να τις τηρώ στο κατά δύναμιν. 




Μιλήστε μου για την συνεργασία σας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης που κρατά εδώ και αρκετά χρόνια.

Η σχέση μου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μπορεί να θεωρηθεί πλέον οικογενειακή! Φέτος κλείνω αισίως 12 ολόκληρα χρόνια ως ενεργός μουσικός της ΚΟΘ, χρόνια γεμάτα όμορφη μουσική και δημιουργικότητα, χρόνια που υπήρξαν πολύτιμα για τη μουσική μου εξέλιξη. Αυτή είναι η έβδομη σύμπραξή μου ως σολίστ με την ΚΟΘ και δε σας κρύβω πως έχω την ίδια αγωνία και ενθουσιασμό που είχα και στην πρώτη μου. Η συνεργασία μας είναι κάθε φορά άριστη, το κλίμα είναι ζεστό, υπάρχει αλληλοσεβασμός και όλοι μαζί προσπαθούμε για το καλύτερο! 



Ποια είναι τα μελλοντικά επαγγελματικά σας σχέδια;

Στο μυαλό μου ευτυχώς αρκετά, για να υπάρχει πάντα μια ενεργή καλλιτεχνική ανησυχία, ένα εν βρασμό μικρόβιο, που δρα σαν τροφή για τον μουσικό. Το τί βέβαια, θα φτάσει εν τέλει να πραγματοποιηθεί δε το γνωρίζω, με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας να μην ευνοεί τον πολιτισμό. Παρ’ όλα αυτά θα σας πω για τα άμεσα και πιο ‘’σίγουρα’’ σχέδια που περιλαμβάνουν συναυλίες μουσικής δωματίου, κυρίως κουαρτέτα και συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς, σε αίθουσες όπως το Μέγαρο Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Εθνική Λυρική Σκηνή της Αθήνας, τα Κυριακάτικα Πρωινά της ΚΟΘ, εμφανίσεις σε αστικά κέντρα της περιφέρειας καθώς και ρεσιτάλ σε Ελλάδα και Ιταλία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ