2016-11-09 08:53:53
Φωτογραφία για Νέα γκάφα Πολάκη!
Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Από τη μία γκάφα στην άλλη, πέφτουν οι επιτελείς του Παύλου Πολάκη. Μετά το φιάσκο με τις τιμές της μαστογραφίας, που αποκαλύψαμε χθες, σήμερα, παρουσιάζουμε άλλο ένα κατόρθωμα των φωστήρων της Αριστοτέλους. Μετέτρεψαν την ακτινοθεραπεία σε… διαγνωστική μέθοδο και έδωσαν δικαίωμα συνταγιογράφησης σε άσχετες ιατρικές ειδικότητες, ακόμη και σε ιατρούς άνευ ειδικότητας!

Ακούγεται απίστευτο και όμως είναι αληθινό. Στην υπουργική απόφαση, που φέρει την υπογραφή του Π. Πολάκη και έχει ως θέμα: «Κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων» μία φανερά θεραπευτική μέθοδος, όπως η τρισδιάστατη ακτινοθεραπεία μετατρέπεται σε διαγνωστική!

Μάλιστα, ενώ τη θεραπεία αυτή μπορούν να συνταγογραφούν μόνο ιατροί ακτινοδιαγνώστες-ακτινοθεραπευτές, η απόφαση παρέχει δικαίωμα συνταγογράφησης σε αρκετές ειδικότητες, όπως σε παθολόγους-ογκολόγους, παθολόγους, γενικούς ιατρούς, χειρουργούς, μαιευτήρες-γυναικολόγους, ιατρούς της εργασίας μέχρι και ιατρούς άνευ ειδικότητας.


Όπως είναι φυσικό, η αρμόδια επιστημονική εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας είναι στα κάγκελα και ήδη στις 7 Νοεμβρίου έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. Πολάκη, ζητώντας να υπάρξει άμεση διόρθωση.

Εντύπωση προκαλεί επίσης ότι ενώ υποτίθεται σκοπός της απόφασης είναι να θεσπιστούν αυστηροί κανόνες ελέγχου της συνταγογράφησης εξετάσεων, που αποτελεί πληγή του συστήματος υγείας, οι ρυθμίσεις παρέχουν τη δυνατότητα συνταγρογράφησης σε ιατρούς άνευ ειδικότητας σε πλήθος ακριβών εξετάσεων, όπως μαγνητικές, αξονικές και μαστογραφίες.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια παγκοσμίως στις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, γεγονός που προφανώς οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προκλητή ζήτηση εξετάσεων. Το φαινόμενο δεν έχει περιοριστεί παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει τεθεί σε λειτουργία σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξετάσεων.

Η αδυναμία όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά να ελέγξουν τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων είχε ως αποτέλεσμα η τρόικα να επιβάλει κλειστό προϋπολογισμό στον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, για φέτος, το πλαφόν που έχει τεθεί ανέρχεται σε 302 εκατ. ευρώ (όσο και πέρσι), ενώ οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες το 2015 ξεπέρασαν τα 500 εκατ. Την υπέρβαση κλήθηκαν να επιστρέψουν αυτομάτως οι πάροχοι (μέτρο clawback).

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, πρόσφατα, ο Π. Πολάκης προχώρησε με μία φθηνή, κίνηση λαϊκισμού στην τιμολόγηση 86 πρόσθετων εξετάσεων, τις οποίες εφεξής θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ – χωρίς όμως να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση του οργανισμού. Δηλαδή, το πρόσθετο κόστος, που εκτιμάται σε περίπου 80 εκατ. ετησίως θα κληθούν να το καλύψουν οι ίδιοι οι πάροχοι!

Εύλογα, σύσσωμοι οι πάροχοι (ακτινολόγοι, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές) είναι στα κάγκελα και όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα οδηγούνται σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΟ «ΘΡΙΛΕΡ» ΣΤΙΣ Η.Π.Α.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΚΛΟΓΙΚΟ «ΘΡΙΛΕΡ» ΣΤΙΣ Η.Π.Α.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ