2016-11-10 19:10:06
Φωτογραφία για ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΣΡ VD
Σε εξέλιξη η Διάσκεψη

Συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία επί της πρότασης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ επιτεύχθηκε στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για πρόεδρο τον Θανάση Κουτρομάνο και αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη βρήκε θετική υποδοχή από τη Νέα Δημοκρατία.

Επιπλέον, για μέλη προτείνονται οι κ.κ.:

Πόπη Διαμαντάκου

Βασίλης Καραποστόλης

Νίκος Κιάος

Βασίλης Κουφόπουλος

Δήμητρα Παπαδοπούλου

Λίλιαν Μήτρου

Γιώργος Σαριδάκης.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν ήδη ΣΥΡΙΖΑ (11 μέλη), Ν.Δ. (4 μέλη), Ανεξάρτητοι Έλληνες (1 μέλος), Ποτάμι (2 μέλη) και Ένωση Κεντρώων (1 μέλος), που συγκεντρώνουν τον αριθμό των 19 στα 24 μέλη (δηλαδή τα 4/5) που επιτάσσει το Σύνταγμα. Διορία ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας ότι χρειάζεται ένα διάλειμμα 15 λεπτών. Το ίδιο ζήτησε και ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων. Παρών δήλωσαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.


Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ τον πρ. πρόεδρο του Αρείου Πάγου Θανάση Κουτρομάνο και για αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη. Για μέλη προτάθηκαν οι Πόπη Διαμαντάκου (δημοσιογράφος), Βασίλης Καραποστόλης (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Νίκος Κιάος (δημοσιογράφος), Βασίλης Κουφόπουλος (δημοσιογράφος), Δήμητρα Παπαδοπούλου (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών), Λίλιαν Μήτρου (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου) και Γιώργος Σαριδάκης (δημοσιογράφος).

Σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση απουσιάζουν οι Γιάννης Τζανετάκος, Αγγελική Σγώρα, Βασίλης Μουλόπουλος.

Ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε στο αίτημα της Ν.Δ. «να υπάρχει μία επιπλέον ισχυρή δέσμευση ότι ο αριθμός των αδειών δεν είναι κάτι που θα κλείσει με απόφαση του υπουργού Επικρατείας ανεξαρτήτως των απόψεων του ΕΣΡ, αλλά θα υπάρχει ευέλικτη και ανοικτή αντίληψη με πιθανολογούμενη αύξηση του αριθμού των αδειών». Και υπενθύμισε την σημερινή δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. 

«Καλωσορίζω την δήλωση Παππά. Αντιλαμβάνομαι ότι προσχωρεί επιτέλους σε ένα πλαίσιο σκέψης κατά πολύ ορθότερο της αρχικής του θέσης για κλειστό αριθμό αδειών», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής είπε: «Η Ν.Δ. θα ήθελε και την δική σας ρητή δέσμευση επί του ζητήματος αυτού. Ξέρουμε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης, αλλά για μας είναι λυδία λίθος της κατάληξης της δικής μας θέσης. Για μας είναι κορυφαία εγγύηση η δική σας δήλωση»

«Είναι απολύτως θεμιτό στην συζήτηση και την απόφαση που θα πάρει το ΕΣΡ ο αριθμός να είναι αυξημένος σε σχέση με τον παρόντα που είχε νομοθετηθεί από τη Βουλή. Πηγαίνοντας στη νέα διαδικασία μπορεί μέσα στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι να είναι κατά τι αυξημένο. Πλην όμως το ΕΣΡ θα πρέπει να έχει την άποψή του», απάντησε ο Ν. Βούτσης.

«Προσβλέπουμε περισσότερο στη δική σας καθαρή θέση και λιγότερο στη θέση του υπουργού που δεν έχει παίξει πάντα εποικοδομητικό ρόλο για να καταλήξουμε», σημείωσε ο Ν. Δένδιας και επέμεινε: «Παρακαλώ για έντονη διατύπωση».

«Είναι προφανές ότι και το ΕΣΡ θα κινηθεί σε μία διερεύνηση με ανοιχτό τον ορίζοντα σε ένα αυξημένο αριθμό για τον οποίο θα υπάρξει διάλογος και στο ΕΣΡ και διαβούλευση από πλευράς δημοσιολογούντων. Αν αρχίσει αύριο το ΕΣΡ να λέει ότι μπορεί να είναι 16 κανάλια, θα πως ότι κάνουν λάθος. Δεν ζητάτε αυτό, αλλά να ξεφύγουμε από τον περιοριστικό αριθμό του 4», ολοκλήρωσε τον διάλογο ο πρόεδρος της Βουλής.

«Προσβλέπουμε σε μία αύξηση που να μην είναι εικονική, να μην είναι ο αριθμός ένα. Να μην πάμε από 4 σε 5. Θεωρώ ότι επαρκή την δήλωση του προέδρου της Βουλής. Η Ν.Δ. δεν απαιτεί περαιτέρω συζήτηση», συμφώνησε ο Ν. Δένδιας.

«Είναι μέγιστη απρέπεια να ζητείται δήλωση πόσα θα είναι τα κανάλια. Μου θυμίζει τις δηλώσεις που γίνονταν παλαιότερα. Η Ν.Δ. παίζει τα ρέστα της με σκοπό να στηρίξει τα εκτός νυμφώνος κανάλια, που όμως είναι εντός νυμφώνος γιατί τα κανάλια λειτουργούν κανονικά», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς και πρόσθεσε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι προσπαθεί να βάλει μία τάξη στα ραδιοτηλεοπτικά πράγματα, αλλά υπήρξε ολοφάνερη στήριξη στο καθεστώς της διαπλοκής από τη Ν.Δ., από το ΠΑΣΟΚ και, δεν ξέρω για ποιο λόγο, από το Ποτάμι». Αναφερόμενος στα προτεινόμενα μέλη ειρωνικά ζήτησε «να προστεθεί ανάμεσα στα προσόντα εκείνων που προτείνετε ακόμη ένα: το προσόν του υβριστή της Χρυσής Αυγής».

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, έχοντας την αίσθηση ότι σε κάποια σημεία η Ν.Δ. έφτανε στα όρια της υπερβολής και της μη ευγένειας, είναι απολύτως σαφέςς ότι έχει ανοίξει ο δρόμος να συγκροτήσουμε ΕΣΡ. πέρα από κάθε δικαιολογία και κάθε λόγο που μπορεί να προβληθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι συνταγματική επιταγή και για τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων και για τα κόμματα. Είναι υπερώριμο να επιτευχθεί», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. «Η πρόταση είναι συγκροτημένη, ανταποκρίνεται από άποψη κύρους και άλλων δυνατοτήτων πλήρως ώστε να μπορέσει το ΕΣΡ να εκπληρώσει την αποστολή του, που δεν είναι μόνο να τελειώσει η ανομία των 27 χρόνων αλλά και να υπάρξει νόμιμο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», τόνισε.

«Χαιρόμαστε που η Ν.Δ. άλλαξε στάση, η αναδίπλωσή της είναι ευπρόσδεκτη. Θέλουμε αυτοί που μας χτύπησαν ταυτιζόμενοι προς τα έξω με την Ν.Δ. να έχουν το θάρρος και να πουν ότι η στάση μας δικαιώθηκε από τα πράγματα», είπε ο Ανδ. Λοβέρδος διευκρινίζοντας αργότερα ότι η τελευταία αναφορά του δεν αφορούσε πολιτικά πρόσωπα, όπως π.χ. τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Το θέμα έχει κουράσει», σχολίασε εκ μέρους του Ποταμιού ο Σπύρος Λυκούδης δηλώνοντας ότι θα στηρίξει την πρόταση, αλλά ζητώντας να αντιμετωπιστεί θετικά η πρόταση του κόμματός του για πρόεδρο του ΕΣΡ τον πρ. υπουργό Μιχάλη Σταθόπουλο.

«Συντάσσομαι με την θέση του κόμματός μου, αν και είναι γνωστό ότι δεν συμμετέχω στις συζητήσεις για τα πρόσωπα με τη Ν.Δ.», είπε ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναφερόμενος εμμέσως σε δημοσίευμα που τον έφερε να διαφωνεί με την επιλογή Κουτρομάνου επειδή ήταν πρόεδρος του δικαστηρίου στη δίκη Καλαμπόκα. «Με λυπεί ιδιαίτερα όταν προτείνεται ένα άτομο να χαρακτηρίζεται αν είναι του τάδε καναλάρχη ή όχι», πρόσθεσε με νόημα εκφράζοντας δυσαρέσκεια για κριτική που του έγινε επειδή είχε προτείνει στο παρελθόν συγκεκριμένα πρόσωπα. Ωστόσο ο Νικήτας Κακλαμάνης (Ν.Δ.) είπε ότι αν κάποιος βάζει βέτο τον την πρόταση Κουτρομάνου: «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να πάμε στον Σταθόπουλο».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ