2016-11-11 16:59:13
Φωτογραφία για Βρήκαν σε ακτή της Σάμου το πτώμα του δελφινιού που κάποιος σκόπιμα σκότωσε
Σε μια από τις ακτές της Σάμου κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού εντοπίστηκε χθες ένα ενήλικο ρινοδέλφινο που κάποιος σκότωσε σκόπιμα. Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ οι δυνατοί νοτιάδες που επικράτησαν στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει ο εκβρασμός του πτώματος του ενήλικου θαλάσσιου θηλαστικού, το οποίο είχε εμφανή τα σημάδια της κακοποίησης που υπέστη.

Οι ερευνητές του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ όταν ενημερώθηκαν για το συμβάν μετέβησαν άμεσα στην περιοχή όπου και διενέργησαν αυτοψία. Όπως επισημαίνουν «Με βάση τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, εκτιμούμε ότι η δολοφονία του δελφινιού έγινε στην περιοχή της βορείου Δωδεκανήσου και με τα θαλάσσια ρεύματα εκβράστηκε τελικά στις νότιες ακτές τις Σάμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ουρά του δελφινιού ήταν δεμένη με σχοινί – εμφανώς από ανθρώπινο χέρι – ενώ επίσης είχαν γίνει τομές στο σώμα του δελφινιού, έτσι ώστε να βουλιάξει και να μην γίνει αντιληπτή αυτή η βίαιη θανάτωση
. Δυστυχώς το γεγονός αυτό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά αποτελεί συχνή πρακτική για μία μικρή μειοψηφία ψαράδων σε πολλές περιοχές των ελληνικών θαλασσών. Μέσα από καταγγελίες πολιτών, έχουμε αναφορές για συγκεκριμένα αλιευτικά σκάφη και ψαράδες που προκαλούν τις ηθελημένες θανατώσεις, ενώ αναζητούμε περισσότερα στοιχεία έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποδείξεις για τις συγκεκριμένες ειδεχθείς πράξεις.

Είναι παράδοξο τέτοια περιστατικά να λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, όπου στην αρχαιότητα η θανάτωση των δελφινιών τιμωρείτο με θανατική ποινή. Τα δελφίνια δεν προστατεύονταν τότε για την ομορφιά τους, αλλά για τη σημασία τους ως ρυθμιστής των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, καθώς ως ανώτεροι θηρευτές έχουν σημαντικό ρόλο στην εξυγίανση των ιχθυαποθεμάτων.

Σήμερα όμως που κατ’ ευφημισμό θεωρούμε τους εαυτούς μας πολιτισμένους, τόσο οι πολίτες, όσο και η πολιτεία που φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη, συχνά επιλέγουμε το ρόλο του θεατή στη σφαγή των σπάνιων ειδών των θαλασσών μας. Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, μέσα από δράσεις, νομικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, με τη στήριξη ενός δυναμικού δικτύου ευαισθητοποιημένων πολιτών, προσπαθεί εδώ και χρόνια να δώσει ένα τέλος σε αυτές τις απαράδεκτες ηθελημένες θανατώσεις. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό, απαραίτητο είναι να υπάρξουν και άλλες αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, από φορείς και πολίτες σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να γίνει ξεκάθαρο, ότι η κοινωνία των πολιτών δεν ανέχεται πλέον τη σφαγή της άγριας ζωής, από αυτή τη μικρή μειοψηφία συμπολιτών μας» επισημαίνει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ