2016-11-13 13:36:07
Φωτογραφία για Κύπρος: Αντιπαράθεση για 8.500 τεμάχια γης στα κατεχόμενα
Σαράντα δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή εξακολουθούν να υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι τσακώνονται μεταξύ τους ως προς το κατά πόσον κτήματα που δήλωσε κάποιος του ανήκουν ή ανήκουν στον άλλον.

Όπως ανέφερε χθες ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής εκ μέρους του Τμήματος Κτηματολογίου ο λειτουργός Χαράλαμπος Χαραλάμπους, συνολικά υπάρχουν 8.387 περιπτώσεις τεμαχίων γης τα οποία δηλώθηκαν από πέραν του ενός πρόσφυγα, ότι τους ανήκουν. Όπως εξήγησε, οι περιπτώσεις αυτές αντιπροσωπεύουν ποσοστό 2,5% των ακινήτων που βρίσκονται στα κατεχόμενα και ανήκουν σε Ελληνοκύπριους.

Εξήγησε, επίσης, πως πέραν των «διπλοδηλωμένων» υπάρχουν άλλα τόσα τεμάχια τα οποία δεν έχουν καν δηλωθεί από κανέναν ιδιοκτήτη, οπόταν συνολικά αδήλωτα και διαφιλονικούμενα κυμαίνονται στο 5%. Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε, επίσης, πως στα αδήλωτα περιλαμβάνονται και τεμάχια που ανήκουν είτε στο Κράτος είτε ακόμα και στην Εκκλησία.


Στα πρώτα στάδια μετά την τουρκική εισβολή, όπως προέκυψε από τη συζήτηση στη Βουλή, ελάχιστοι ενδιαφέρονταν να προσέλθουν στο Κτηματολόγιο προκειμένου να δηλώσουν τα κτήματά τους, κυρίως λόγω του ότι οι περισσότεροι θεωρούσαν πως η παραμονή στις ελεύθερες περιοχές ήταν προσωρινή και πως όλα θα επιλύονταν σε μερικούς μήνες. Ενδεικτικό είναι πως η πρώτη προσπάθεια του κράτους να εξασφαλίσει δηλώσεις από τους ιδιοκτήτες των τεμαχίων γης που βρίσκονταν στα κατεχόμενα έγινε πέριξ του 1976.

Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι στην αρχική καταγραφή των κατεχόμενων κυρίως λαμβανόταν υπόψη η θέση που εξέφραζαν επί τούτου είτε οι κοινοτάρχες είτε οι δικαιούχοι είτε οι αγροφύλακες. Είπε, επίσης, πως πολλοί ιδιοκτήτες μετανάστευσαν οπόταν τα κτήματά τους ίσως δεν δηλώθηκαν ποτέ.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαραλάμπους, κάποια τεμάχια «διπλοδηλώθηκαν» όχι κατ’ ανάγκην εσκεμμένα, αλλά επειδή κάποιοι καλοπροαίρετα θεωρούσαν πως τα συγκεκριμένα τεμάχια τους ανήκαν. Εξάλλου, όπως εξήγησε κοινοτάρχης κατεχόμενης κοινότητας, ακόμη και σήμερα κάποιοι έχουν διαφορετική εικόνα ως προς το ποια είναι τα τεμάχιά τους, τα οποία δεν αναγνωρίζουν.

ΟΣΟΙ ΕΛΕΙΠΑΝ «ΛΕΙΠΕΙ ΚΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ»

Το θέμα με τα διαφιλονικούμενα είναι τόσο περίπλοκο, ώστε κάποιος ο οποίος για παράδειγμα εγκατέλειψε την Κύπρο και δεν διεκδίκησε εγγραφή της περιουσίας του επ’ ονόματί του, να μην μπορεί σήμερα να εγγράψει επ' ονόματί του την περιουσία του, αν αυτή είναι διαφιλονικούμενη. Θα μπορεί να τη διεκδικήσει μόνο μέσω δικαστηρίου. Σ

χολιάζοντας σχετική εισήγηση βουλευτών, λειτουργός του Κτηματολογίου υπέδειξε πως αν επιτραπεί κάτι τέτοιο, τότε τα διαφιλονικούμενα από 2%-3% που είναι σήμερα θα εκτοξευθούν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο 203%. Κι αυτό προφανώς επειδή πολλοί θα δηλώνουν περιουσίες που δηλώθηκαν ήδη από άλλους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος διεκδικήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όπως ανέφερε ο βουλευτής Νίκος Κέττηρος, κάποιος ενέγραψε περιουσία στο όνομά του επειδή, όπως υπεστήριξε, όταν ήταν μικρός έκοβε μήλα από μια μηλιά που βρισκόταν στο συγκεκριμένο τεμάχιο. Ο ιδιοκτήτης του το διεκδικεί μέχρι και σήμερα.

Τα δάνεια έφεραν αντιπαραθέσεις

Τα προβλήματα με τα διαφιλονικούμενα ξεκίνησαν όταν αυτά απέκτησαν κάποια πρακτική χρήση και αυτή εστιαζόταν στο ότι θα μπορούσαν να υποθηκευτούν στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, προκειμένου να εξασφαλίσουν οι ιδιοκτήτες τους δάνειο.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Κτηματολογίου, το έτος 1990 εξεδόθη ανακοίνωση με την οποία καλούνταν οι πρόσφυγες οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει τις περιουσίες τους, να το πράξουν απευθυνόμενοι στο Τμήμα. Όπως εξήγησε, πέραν των άλλων, στόχος του Τμήματος ήταν να δημιουργήσει αρχείο κατεχόμενων περιουσιών δεδομένου ότι τα αρχεία παρέμειναν στα κατεχόμενα, όπου δεν είχε πρόσβαση το Τμήμα. Από τις δηλώσεις που υπεβλήθησαν δημιουργήθηκαν τα βιβλία που αφορούσαν τις περιουσίες της ελεύθερης Αμμοχώστου τα οποία και πάλιν θεωρούνται προσωρινά. Όπως είπε, τα αυθεντικά βιβλία βρίσκονται στο Κτηματολόγιο Κερύνειας.

Είπε επίσης, πως υπεβλήθησαν και εξετάστηκαν όλες οι ενστάσεις που αφορούσαν τις περιουσίες στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Εξήγησε επίσης, πως μέχρι το 1990 ουδεμία αίτηση για πώληση κατεχόμενων περιουσιών υπεβλήθη αλλά σταδιακά άρχισαν μεταβιβάσεις κτημάτων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και Κερύνεια. Τα προβλήματα με τα διαφιλονικούμενα ξεκίνησαν, όπως ήδη γράφτηκε, όταν λειτούργησε ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών ο οποίος για να παραχωρήσει δάνεια σε πρόσφυγες δεχόταν την υποθήκευση κατεχόμενων περιουσιών. Τότε παρατηρήθηκε το φαινόμενο, τεμάχιο που κατέθετε κάποιος πρόσφυγας για να πάρει δάνειο, να ήταν ήδη δηλωμένο από άλλο άτομο. Εκεί άρχισαν οι καβγάδες και είναι χαρακτηριστική η αναφορά του εκπροσώπου του Κτηματολογίου, ότι «καλούσαμε και τους δύο που δήλωναν το ίδιο τεμάχιο και το αποτέλεσμα ήταν να τσακώνονται ενώπιόν μας».

Η διευθύντρια του Φορέα, Λουκία Ευσταθίου, ανέφερε πως όντως έτυχε να υποβληθούν αιτήσεις και να έρθει εκτίμηση από Κτηματολόγιο, που έλεγε ότι το τεμάχιο είναι διαφιλονικούμενο και ότι δεν μπορεί να υποθηκευτεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα. Διευκρίνισε πάντως, πως οι περιπτώσεις αυτές δεν ήταν τόσες πολλές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πρόσφυγας που θεωρεί ότι του ανήκει το κτήμα που δηλώθηκε και από άλλον, επιστρέφει στο Κτηματολόγιο και προσπαθεί να βρει τον άλλο που διεκδικεί για να καταλήξουν.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Υπάρχουν και οι θετικές εξαιρέσεις

Το Τμήμα Κτηματολογίου ίσως να μην έκανε όλα όσα έπρεπε από το 1974 και εντεύθεν σχετικά με την εγγραφή των κατεχόμενων περιουσιών, αλλά παρήγαγε έργο. Όμως, είναι απαράδεκτο 42 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή να εξακολουθούν να υπάρχουν διαφιλονικούμενα τεμάχια γης. Και γι’ αυτό δεν ευθύνεται το Κτηματολόγιο. Ευθύνονται και οι ιδιοκτήτες οι οποίοι, είτε δεν κατανοούν ότι κάποια τεμάχια δεν τους ανήκουν είτε δεν θέλουν να κατανοήσουν. Είναι αδιανόητο να γνωρίζεις ότι κάτι δεν σου ανήκει και να το διεκδικείς. Ευτυχώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όπως αυτήν που γράφτηκε περιουσία στο όνομα ηλικιωμένου ο οποίος απεβίωσε και τα οκτώ παιδιά του δέχτηκαν να δηλώσουν ότι δεν τους ανήκει η περιουσία, ώστε να εγγραφεί στον δικαιούχο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ