2016-11-14 23:17:26
Φωτογραφία για Πόλσον: Εγώ είμαι αφεντικό στην Πειραιώς!
Με δηλώσεις του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο διαχειριστής hedge fund που έγινε παγκοσμίως γνωστός από τα επικερδή στοιχήματά του κατά της αγοράς στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, προχωρά σε μια αρκετά σαφή επίθεση προς την πλευρά του Μ. Σάλλα και των στελεχών που ανδρώθηκαν επί των ημερών του απελθόντος προέδρου της τράπεζας, περνώντας ένα μήνυμα που θα μπορούσε να αποδοθεί και ως εξής: «Εγώ είμαι το αφεντικό»!

Αυτό προκύπτει από όσα δηλώνει ο Αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων, αναφερόμενος στη σημερινή διοικητική κατάσταση της τράπεζας, τονίζοντας:

«Δεν έχουμε μπλοκάρει και δεν έχουμε τη δυνατότητα να μπλοκάρουμε υποψήφιους. Αυτό που εμείς και άλλοι σημαντικοί μέτοχοι λέμε συστηματικά είναι ότι μόνο το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς μπορεί να προσελκύσει και να προσλάβει νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Αυτό είναι προφανώς συνεπές με τις αρχές της καλής εταιρικής διακυβέρνησης. Όταν μια τράπεζα ανακεφαλαιοποιείται στο βαθμό που ανακεφαλαιοποιήθηκε η Πειραιώς το 2015, η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να αντανακλάται στο διοικητικό συμβούλιο. Το νέο διοικητικό συμβούλιο, στη συνέχεια, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη διορισμού του διευθύνοντος συμβούλου. Αυτή είναι η σωστή αλληλουχία».


Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Τζ. Πόλσον «υπενθυμίζει» ότι μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση «χάθηκαν» από τη βασική μετοχική σύνθεση οι προηγούμενοι μέτοχοι της Πειραιώς – μεταξύ των οποίων και ο κ. Σάλλας, ο οποίος διατηρεί ποσοστό πολύ χαμηλότερο του 5%. Εχουν πάρει πλέον τη θέση τους  το ΤΧΣ και ο κ. Πόλσον, μέσω εταιρειών του ομίλου Paulson & Co.

Όταν, λοιπόν, ο κ. Πόλσον υπογραμμίζει ότι «η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να αντανακλάται στο διοικητικό συμβούλιο», αυτό που επιδιώκει να ξεκαθαρίσει είναι ότι:

Στο ΔΣ πρέπει να εκπροσωπούνται περίπου κατ’ αναλογία οι μέτοχοι – να έχουν δηλαδή την πλειοψηφία και τον έλεγχο ο ίδιος και το ΤΧΣ

Το «παλαιό σύστημα» διοίκησης/ιδιοκτησίας της τράπεζας δεν μπορεί να έχει αποφασιστικό λόγο στην επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει την κορυφαία εκτελεστική θέση στη διοίκηση. Πρέπει εμμέσως – μέσω αντιππροσωπευτικού ΔΣ – να αποφασίζουν ο ίδιος και το ΤΧΣ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ