2016-11-15 08:48:47
Φωτογραφία για “Θυσία” στο “βωμό” του ελέγχου των δαπανών οι οροθετικοί
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Αδικαιολόγητα εμπόδια ορθώνονται εδώ κι ενάμιση χρόνο περίπου για τη διενέργεια εξετάσεων ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής στους ασθενείς με HIV/AIDS λοίμωξη, με συνέπεια να μην γνωρίζουν εάν η θεραπεία που τους χορηγείται έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς κι αν είναι μεταδοτικοί ή όχι. Το πρόβλημα, όπως έχουν καταγγείλει στο παρελθόν οι ίδιοι οι ασθενείς, οφείλεται στην έλλειψη αντιδραστηρίων (εδώ).

Σύμφωνα με τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα για την προμήθειά τους, το ΚΕΕΛΠΝΟ, η καθυστέρηση οφείλεται στην αδυναμία εκ μέρους του να εκταμιεύσει μεγάλα χρηματικά ποσά χωρίς διαγωνισμό, μετά την ένταξή του στο Δημόσιο Λογιστικό. «Το όριο είναι 50.000 ευρώ συν ΦΠΑ» λέει στο Virus, ο πρόεδρος του φορέα, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Στόχος της Αριστοτέλους με την απόφαση αυτή, είναι η περιστολή του ετήσιου κόστους προμήθειας ύψους 2 εκατ
. ευρώ/χρόνο, που θεωρεί ότι είχε εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της πρακτικής των απευθείας αναθέσεων. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας αναφέρει σχετικά: «Την εποχή που το ΚΕΕΛΠΝΟ δαπανούσε από τη μία 6 εκατ. ευρώ ετησίως για επικοινωνιακή δαπάνη, από την άλλη συσσώρευε χρέος 5,8 εκατ. ευρώ προς τις προμηθεύτριες εταιρείες αντιδραστηρίων. Η σημερινή Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχει ήδη εγκρίνει δαπάνη 4,5 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό το οποίο οι προμηθεύτριες εταιρείες θα εισπράξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Στην ίδια κατεύθυνση, δόθηκε εντολή στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού. Ήδη, οι προδιαγραφές είναι έτοιμες, ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη, ενώ η εμπειρία από άλλους διεθνείς διαγωνισμούς λέει ότι η ολοκλήρωσή τους είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη – όπως λέει – των επειγουσών αναγκών έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση των 4 Κέντρων Αναφοράς, με προπληρωμή των εξετάσεων ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής επί τη βάσει του τιμολογίου που έχει πρόσφατα εγκριθεί. «Πρακτικά αγοράζουμε τις εξετάσεις» λέει ο κος Ρόζενμπεργκ, διαβεβαιώνοντας πως σε μία εβδομάδα θα ξεκινήσουν να γίνονται οι πρώτοι έλεγχοι.

Αναρωτιέται βέβαια κανείς γιατί αυτή η προσωρινή λύση δεν είχε δοθεί νωρίτερα, εφόσον το πρόβλημα έχει επισημανθεί μήνες τώρα από τους εκπροσώπους των ίδιων των ασθενών, ενώ σίγουρα υπήρξε σχετική ενημέρωση και από τη Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Άλλωστε, οι επείγουσες ανάγκες δεν περιμένουν 4 μήνες. Τόσος χρόνος έχει περάσει από τον Ιούλιο που ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» είχε εκθέσει το θέμα στον Ανδρέα Ξανθό, για να λάβει 15 μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS την ανωτέρω ενημέρωση. Σχεδόν επετειακά θα έλεγε κανείς…
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ