2016-11-15 19:13:11
Φωτογραφία για Πεντάγωνο προς LM: Τόσα F-35 θέλω και τόσο χρήμα θα πάρεις!
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανάθεση σύμβασης ύψους 5,5 δις ευρώ στην Lockheed Martin, για την προμήθεια 57 μαχητικών F-35 Lightning II της ένατης μερίδας χαμηλού ρυθμού αρχικής παραγωγής (Low Rate Initial Production – LRIP 9). Όμως το ιδιαίτερο της περίπτωσης είναι ότι η ανάθεση της συγκεκριμένης σύμβασης αποτελεί μονομερή ενέργεια του Πενταγώνου, κάνοντας χρήση σχετικού δικαιώματος που έχει, αφού οι όροι της δεν συμφωνήθηκαν από κοινού με την εταιρία!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διακλαδικού γραφείου προγράμματος, τα 57 μαχητικά θα αποκτηθούν με κόστος μειωμένο κατά 3,7% σε σχέση με αυτά της LRIP 8. Σημειώνεται, ότι η αρχική πρόθεση του διακλαδικού γραφείου προγράμματος, υπό τον αντιπτέραρχο Christopher Bogdan, ήταν η διαπραγμάτευση και σύναψη σύμβασης για δύο μερίδες μαζί (LRIP 9 και LRIP 10), εν συνόλω 150 μαχητικά και εκτιμώμενου ύψους περίπου 12,61 δισ. ευρώ.

Τόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και η Lockheed Martin σκόπευαν να οριστικοποιήσουν τους όρους της σύμβασης τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο, οπότε το Πεντάγωνο αποφάσισε να αναθέσει τη σύμβαση μονομερώς!

«Η οριστικοποιημένη σύμβαση για τη LRIP 9 που ανακοινώθηκε δεν ήταν από κοινού συμφωνημένη, ήταν μία μονομερής ανάθεση σύμβασης, που μας υποχρεώνει να την υλοποιήσουμε σύμφωνα με συνήθεις όρους και προϋποθέσεις και στοιχεία που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Lockheed Martin.

«Είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει μονομερώς σύμβαση παραγωγής της LRIP 9. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 18 μηνών, η Lockheed Martin διαπραγματεύτηκε με καλή πίστη και συνέπεια στη δέσμευση μας να καταλήξουμε σε μία δίκαια και εύλογη συμφωνία για το υψηλής κρισιμότητας πρόγραμμα. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμα F-35 και θα αξιολογήσουμε τις επιλογές μας και την περαιτέρω πορεία μας».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του διακλαδικού γραφείου προγράμματος, η κυβέρνηση και η Lockheed Martin είχαν ήδη συμφωνήσει στο αριθμό των μαχητικών της LRIP 9, τη διαμόρφωσή τους, το αντικείμενο των εργασιών, τους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασης.

Όμως μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία στο συνολικό ύψος της σύμβασης, το μοναδιαίο κόστος μαχητικού και την αμοιβή (κατά βάση το ποσοστό κέρδους) της κατασκευάστριας, Lockheed Martin.

Σύμφωνα με βιομηχανική πηγή που επικαλείται η αμερικανική αμυντική επιθεώρηση «Defense News», οι διαφορές μεταξύ των δύο μερών στον καθορισμό του μοναδιαίου κόστους μαχητικού και την αμοιβή του αναδόχου (η οποία κατά τη Lockheed Martin θα έπρεπε να καλύπτει τις επενδύσεις που έγιναν ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων), ήταν μικρές.

Πλέον, η Lockheed Martin είτε θα αποδεχθεί τους όρους της σύμβασης είτε θα ασκήσει έφεση στο συμβούλιο εφέσεων συμβάσεων των ενόπλων δυνάμεων. Όπως αναφέρθηκε η LRIP 9 περιλαμβάνει 57 μαχητικά F-35, εκ των οποίων 42 F-35A, 13 F-35B και δύο F-35C, των οποίων οι παραδόσεις θα αρχίσουν το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Μάλιστα τα πρώτα εννέα μαχητικά είναι σχεδόν έτοιμα για παράδοση, γεγονός που μάλλον ώθησε το Πεντάγωνο στη μονομερή ανάθεση της σύμβασης παραγωγής τους. Το αν οι διαφωνίες των δύο μερών περιορίζονται στο πλαίσιο των LRIP 9 και 10 ή αφορούν το πρόγραμμα γενικότερα μένει να διαπιστωθεί.

Όμως, θα ήταν μάλλον απίθανο το μεγαλύτερου ύψους και πολυπλοκότητας πρόγραμμα στην ιστορία του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αλλά και της βιομηχανίας των ΗΠΑ να μην αντιμετωπίζει προβλήματα. Πάντως, δεδομένης της κρισιμότητας του προγράμματος και για τους δύο συμβαλλόμενους, θα πρέπει να αναμένεται αργά ή γρήγορα να βρεθεί το σημείο ισορροπίας.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ