2016-11-17 09:06:38
Φωτογραφία για Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Κουρεύτηκαν διαγνωστικές εξετάσεις με λογιστικά κριτήρια! Κινδυνεύουν ασθενείς
Πέμπτη 17 Νοέμβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στα κάγκελα είναι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καθώς πλέον με τους νέους κόφτες που άρχισαν να εφαρμόζονται δεν μπορούν πια ούτε σε απλές εξετάσεις να υποβάλουν τους ασθενείς τους.

Άλλωστε τα νέα όρια που τέθηκαν στις διαγνωστικές εξετάσεις βάζουν σημαντικούς φραγμούς στους κλινικούς γιατρούς οι οποίοι δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν όσες εξετάσεις κρίνουν απαραίτητες.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) στηλιτεύει με σκληρό τρόπο τα νέα κουρέματα που επιβλήθηκαν και μιλά για μέτρα που είχαν λογιστικά κριτήρια. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ τι κόπηκε: «Το μεγάλο «τσεκούρι» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Πως κουρεύτηκαν με τους νέους κανόνες»

Εξάλλου ο περιορισμός της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις επιβλήθηκε άρον άρον από την τρόικα στην πρώτη συνάντηση για την αξιολόγηση πριν λίγες ημέρες και αφού διαπιστώθηκε ότι υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσουν τις άσκοπες εξετάσεις.


Δείτε ΕΔΩ τι …άκουσαν υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να λάβουν με διαδικασίες εξπρές, μέτρα που δυσκολεύουν γιατρούς και ασθενείς: «Τρόικα ξανά με μαστίγιο για φάρμακα και διαγνωστικά! Οι νέες επιπλήξεις»

Και μπορεί υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ να παρουσίασαν τους νέους κόφτες σαν κάτι …αναμενόμενο, φαίνεται ωστόσο ξεκάθαρα από τις αμέτρητες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου ότι οι αλλαγές υιοθετήθηκαν με βιασύνη και χωρίς να μελετηθούν λόγω του φόβου της τρόικας.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ σημειώνει χαρακτηριστικά πως πρόκειται για συνταγογραφικές στατιστικές «αλχημείες» και συμπληρώνει: «Η ανορθόδοξη παραμετροποίηση σε ορισμένους κωδικούς έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές στρεβλώσεις και παρεκτροπή από την εφαρμογή διαγνωστικών επιστημονικών πρωτοκόλλων, με δυνητικούςκινδύνους για τη δημόσια υγεία των πολιτών.

Καθώς είναι ασαφής ο τρόπος υπολογισμού των -κατά γενική ομολογία- χαμηλών μέσων όρων, το λογιστικό κριτήριο θέτει σοβαρό φραγμό στην επιστημονική επιλογή του ιατρού αλλά και στην αποτροπή αναγραφής κοστοβόρων εξετάσεων, περιορίζοντας τις δυνατότητες διάγνωσης, η οποία καθίσταται από δυσχερέστατη έως επισφαλής».

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) φοβούνται επίσης ότι θα στοχοποιηθεί ο κλάδος, καθώς όποιος γιατρός υπερβαίνει τα όρια προκειμένου να εξυπηρετήσει τον ασθενή του μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινές. «Ο κίνδυνος ποινικοποίησης της ορθής ιατρικής πρακτικής είναι υπαρκτός, από τη λογιστική «υπέρβαση» του χαμηλού μέσου όρου ανά ειδικότητα και ανά ICD-10».

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ζητά να αποσυρθούν άμεσα οι νέοι κανόνες που άρχισαν να εφαρμόζονται εδώ και λίγες ημέρες.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ