2016-11-17 21:35:45
Φωτογραφία για Οι Ιατρικοί Επισκέπτες πήγαν την φαρμακοβιομηχανία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων
Δύο θεσμικά όργανα έγιναν δέκτες καταγγελιών για λειτουργία συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού με χρήση της τεχνολογίας GPS σε παραχωρούμενα από την εταιρία αυτοκίνητα σε Ιατρικούς Επισκέπτες.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET.GR

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών και το Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Βορείου Ελλάδος (ΣΙΕΒΕ), έγιναν δέκτες καταγγελιών για λειτουργία συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού με χρήση της τεχνολογίας GPS τόσο από φαρμακευτικές εταιρίες όσο και από εταιρίες προώθησης βρεφικών τροφών, σε παραχωρούμενα από την εταιρία αυτοκίνητα σε Ιατρικούς Επισκέπτες. Τέτοιοι δέκτες GPS μπορεί να είναι ενσωματωμένοι σε οχήματα ή/ και ψηφιακές συσκευές (tablets, κινητά), που χρησιμοποιούν καθημερινά οι εργαζόμενοι/ ες στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Μέλη και από τα δύο θεσμικά όργανα τόνισαν ότι η παραπάνω πρακτική παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων και έρχεται σε αντίθεση τόσο με τα χρηστά ήθη όσο και με πρόσφατη απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την εφαρμογή της παραπάνω διαδικασίας στη χρήση εταιρικών αυτοκινήτων.


Η απόφαση έχει ως εξής:

«Η Αρχή εξέτασε καταγγελία για παράνομη λειτουργία συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού σε οχήματα εταιρείας. Έκρινε κατά πλειοψηφία μη νόμιμη τη συνεχή λειτουργία του συστήματος στα παραχωρούμενα από την εταιρεία αυτοκίνητα σε ιατρικούς επισκέπτες, επειδή δεν δικαιολογείται από την άποψη της αναγκαιότητας και αναλογικότητας του μέσου, επέβαλε στην εταιρεία αυστηρή προειδοποίηση και διέταξε τη διακοπή της επεξεργασίας δεδομένων του υπάρχοντος συστήματος γεωεντοπισμού των ιατρικών επισκεπτών, καθώς και την καταστροφή του τηρούμενου αρχείου με τα σχετικά δεδομένα.» 

Επίσης την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνάντηση του Προέδρου του ΣΙΕΒΕ, Καφετζή Παναγιώτη και του Γραμματέα Οικονομικού της ΠΟΙΕ, Κοντογιαννάτου Χάρη, με τον αρμόδιο του τμήματος ελεγκτών στην Αρχή όπου ενημερώθηκαν ότι η προαναφερθείσα απόφαση ισχύει και στην περίπτωση που οι δέκτες GPS είναι ενσωματωμένοι σε ψηφιακές συσκευές (tablets, κινητά). Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν οι εταιρείες με την απόφαση της Αρχής προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο.

Για τους παραπάνω λόγους, τόσο η ΠΟΙΕ, όσο και η ΣΙΕΒΕ, καλούν τις εταιρίες που έχουν εγκαταστήσει συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού να τα απενεργοποιήσουν άμεσα, να διακόψουν την επεξεργασία δεδομένων, να καταστρέψουν το τηρούμενο αρχείο με τα σχετικά δεδομένα και να συμμορφωθούν με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ