2016-11-17 21:33:26
Φωτογραφία για Αντιεπιστημονική διάκριση σε βάρος των διαβητικών
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus.com

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το σύνολο των επιστημονικών εταιρειών που έχουν ως αντικείμενό τους το σακχαρώδη διαβήτη (Γνωμοδοτική Επιτροπή για το Σακχαρώδη Διαβήτη, Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων, Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία), χαρακτηρίζουν το Σακχαρώδη Διαβήτη ως χρόνια πάθηση. Δηλαδή, μη μόνιμη και μη αναστρέψιμη.

Οι ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας είπαν, όμως, να πρωτοτυπήσουν αλά… ελληνικά.

Αγνοώντας τις προαναφερόμενες κρίσεις, απέκλεισαν, λοιπόν, το Διαβήτη από τη λίστα με τις παθήσεις παθήσεων που χαρακτηρίζονται χρόνιες κι εμπίπτουν στο νόμο 2643/1998. Με άλλα λόγια, θεωρούν την πάθηση ιάσιμη! Μία από τις επιπτώσεις αυτή της καταφανώς αυθαίρετης απόφασης ήταν τα άτομα με ΣΔ να μην μπορούν να απολαύσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου, ο οποίος δίνει προβάδισμα στους χρόνιους πάσχοντες για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω ΟΑΕΔ (ΦΕΚ Β’ 3408/18.12.2014).


«Στο περιθώριο για ακόμη μία φορά τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη» σχολιάζει ο Χρήστος Δαραμήλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η οποία ήδη από το 2012έχει κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις στο Υπουργείο Εργασίας και στην αρμόδια Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία σε βάρος των ατόμων με ΣΔ. Κι ενώ με την απόφαση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής (Αριθμ. Πρακτικού 4/24.05.2016), ο ΣΔ τύπου 1 οφείλει να λαμβάνει ποσοστό 50% επ’ αόριστον και να ενταχθεί στις μη αναστρέψιμες και χρόνιες παθήσεις του Υπ. Εργασίας, η συγκεκριμένη απόφαση ακόμη και τώρα δεν έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ, συνεχίζοντας να δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων.

«Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν να διαχειριστούν, πέρα από το μεγάλο «βάρος» της χρόνιας πάθησής τους, τον αποκλεισμό τους από την αγορά εργασίας, καθώς το ίδιο το κράτος πρόνοιας τούς αποκλείει από το συγκεκριμένο νόμο, παρόλο που το ποσοστό αναπηρίας της πάθησής τους είναι 50%!» τονίζει ο κος Δαραμήλας και ζητάει την άμεση έκδοση διορθωτικής ΥΑ.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προτείνει ειδικότερα την αντικατάσταση της πρότασης «Μεταξύ των κατηγοριών που προστατεύονται από το νόμο αυτόν, ανήκουν τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%, με χρόνια πάθηση», στην πρώτη παράγραφο του παραρτήματος της ισχύουσας ΥΑ (Αρ. Πρωτ.: 2116/111 – 19.01.2015, ΑΔΑ: ΩΣΦΣ4691ΩΓ-641), με την πρόταση «Μεταξύ των κατηγοριών που προστατεύονται από το νόμο αυτόν, ανήκουν τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, με χρόνια πάθηση». Αξιώνει, παράλληλα, την αναγνώριση του ΣΔ τύπου 1 ως χρόνια και μη αναστρέψιμη πάθηση, όπως επιστημονικά ορίζεται, και τη συμπερίληψή της στον πίνακα των Παθήσεων/Βλαβών που χαρακτηρίζονται ως χρόνιες και ταυτόχρονα επιφέρουσες στον πάσχοντα περιορισμένες δυνατότητες για επαγγελματική απασχόληση αποκλειστικά για τις ανάγκες του ν. 2643/1998.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Το τραπέζι του απόντα»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Το τραπέζι του απόντα»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ