2016-11-19 11:03:06
Φωτογραφία για Πάτρα: Στα 5,32 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα ανείσπρακτα δημοτικά τέλη του 2016
Την διατήρηση του συντελεστή του τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και του δημοτικού φόρου στα περσινά επίπεδα θα εισηγηθεί η δημοτική αρχή στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

-Στο ποσό των 5,32 εκατομμυρίων ευρώ υπολογίζονται τα ανείσπρακτα δημοτικά τέλη του 2016 με βάση τα προϋπολογιζόμενα έσοδα και έξοδα των ανταποδοτικών τελών στον προϋπολογισμό του 2017.

-Παραμένει ο υψηλός συντελεστής για τις μεγάλες επιχειρήσεις, καμιά αλλαγή και στις ενότητες εκτός της «παλιάς» Πάτρας.

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Στην εισήγηση της δημοτικής αρχής που συζητήθηκε στην οικονομική επιτροπή αναφέρεται ότι, η πρόβλεψη εσόδων των ανταποδοτικών τελών στον προϋπολογισμό του 2017 με βάση τα δεδομένα εισπράξεων του 2016 είναι 19.000.000 €.

Ο Δήμος υπολογίζει να εισπράξει: 2.322.537 ευρώ από το ΤΑΠ, 2.803.246 ευρώ από δημοτικούς φόρους και 24.369.345 από δημοτικά τέλη.


Αντίστοιχα, η πρόβλεψη των εξόδων στον προϋπολογισμό του 2017 για τα ανταποδοτικά τέλη είναι το ποσό 24.328.908,18 € και κρίνεται ρεαλιστική από τη δημοτική αρχή λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Στην εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Πάνου Μελά επεξηγείται ότι, «αφενός καθημερινά υπάρχουν διακοπές ηλεκτροδότησης κυρίως επαγγελματικών χώρων από επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω της οικονομικής κρίσης και αφετέρου υπάρχει οικονομική δυσκολία στην αποπληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος εκ μέρους των πολιτών και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερες μηνιαίες αποδόσεις εσόδων από την ΔΕΗ ή τους ιδιωτικούς παρόχους».

Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ προϋπολογιζόμενων εσόδων και εξόδων είναι 5.328.908 ευρώ ποσό που αφορά ανείσπρακτα δημοτικά τέλη έτους 2016. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες, για το έτος 2016 μέχρι και το μήνα Σεπτέμβριο ο Δήμος έχει εισπράξει το ποσό των 17.174.766,52 ευρώ.

ΤΑ ΙΔΙΑ

Οσον αφορά στα τέλη και τους φόρους, η δημοτική αρχή εισηγήθηκε να παραμείνουν στα περυσινά επίπεδα.

Οι κοινόχρηστες παροχές πολυκατοικιών τα γκαράζ και οι αποθήκες κατοικιών να χρεώνονται με οικιακό τιμολόγιο. Επίσης, για τους κατοίκους πέριξ του βιολογικού καθαρισμού και του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας προτείνεται η εφαρμογή της περσινής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη με το αιτιολογικό ότι οι περιοχές έχουν υποστεί μεγάλη επιβάρυνση.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής για τα δημοτικά τέλη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Κατά ψήφισε ο Θόδωρος Ξυλιάς της παράταξης Χριστόπουλου, ενώ ο Γιάννης Τσιμπούκης της ΡΑΠ ψήφισε λευκό.

Λευκό ψήφισαν και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης για τα τέλη κοινοχρήστων χώρων. Ο Θ. Ξυλιάς επεσήμανε ότι δεδομένης της κρίσης, η δημοτική αρχή θα έπρεπε να εισηγηθεί μια γενναία μείωση του 50% για τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης. Πρόβαλε ως επιχείρημα ότι στον περυσινό διαγωνισμό για τους κοινόχρηστους χώρους ανταποκρίθηκε μικρός αριθμός επιχειρηματιών, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις (φορολογική ενημερότητα κ.ά.), και τόνισε ότι δεν έχει αξία να ζητηθούν τέλη σε ύψος που δεν θα μπορούν να καταβάλουν οι επαγγελματίες.

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ 10 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Στην εισήγηση προτείνεται η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τις πρώτες κατοικίες των παρακάτω κοινωνικών ομάδων:

. Απορες οικογένειες, πλήρης απαλλαγή.

. Ατομα με αναπηρία άνω του 67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ, πλήρης απαλλαγή.

. Ατομα με αναπηρία άνω του 67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 40.000 ευρώ, απαλλαγή 50%.

. Πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ, πλήρης απαλλαγή.

. Πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 40.000 ευρώ, απαλλαγή 50%.

. Τρίτεκνες με τρία προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ, πλήρης απαλλαγή.

. Τρίτεκνες με τρία προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ, απαλλαγή 50%.

. Μονογονεϊκές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου -ων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, με προστατευόμενα τέκνα και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ, πλήρης απαλλαγή.

. Μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 1 έτος), οι οποίοι δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ. και έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 7.000 ευρώ, απαλλαγή 50%.

. Γονέας που έχει χάσει τον/την σύζυγο, που δεν έχει κάνει άλλο γάμο και έχει μέχρι δύο προστατευόμενα τέκνα, με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, πλήρης απαλλαγή.

. Μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια (πάνω από 1 έτος), που δηλώνουν μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ. και έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 7.000 ευρώ, πλήρης απαλλαγή.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ