2016-11-21 18:26:33
Φωτογραφία για Αυξήσεις σε ΕΟΠΥΥ και νοσοκομειακό claw back
Βασιλική Αγγουρίδη Virus.com

Με την έγκριση των θεσμών είναι πλέον η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και του ορίου clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, που διήρκεσε έως τις πρώτες πρωινές ώρες (εδώ).

Όπως έγραψε και το Virus, τα πεδία συζήτησης αφορούσαν ως επί το πλείστον τις δαπάνες, με επίκεντρο τις δράσεις ελέγχου των δαπανών στο Φάρμακο, καθώς και τη διείσδυση των γενοσήμων, ενώ η Αριστοτέλους παρουσίασε και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση μέτρων.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Υγείας, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Όπως υποστηρίζουν, επιβεβαιώθηκε η συμφωνία των δύο πλευρών στις βασικές κατευθύνσεις των μεταρρυθμίσεων του τομέα της υγείας με στόχο την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών.


Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης φέρονται να δεσμεύτηκαν ότι θα λάβουν όλα τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα για τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών, τον έλεγχο της ζήτησης φαρμάκων, εξετάσεων και θεραπευτικών πράξεων μέσω της ενσωμάτωσης πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ενίσχυση της ικανότητας του δημοσίου τομέα να καλύπτει υγειονομικές ανάγκες και τη συμπληρωματική συνδρομή των ιδιωτών παρόχων, την κεντρικοποίηση των προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων, τη σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με βάση τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω μηχανισμού HTA, κριτηρίων εισόδου στη θετική λίστα των καινοτόμων φαρμάκων, διαπραγμάτευσης τιμών και αυξημένης διείσδυσης των γενοσήμων.

Σύμφωνα με την Αριστοτέλους, επιβεβαιώθηκαν τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των μέτρων, αλλά μένουν οι τελικές διατυπώσεις του κειμένου συμφωνίας.

Σε αυτό θα περιλαμβάνεται η αύξηση, σε σχέση με την αρχική μνημονιακή πρόβλεψη, του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2017, καθώς και του ορίου claw back για τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Με δεδομένη την πρόοδο που συντελείται στον ΕΟΠΥΥ και στην αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων, αλλά και τις προσπάθειες για τη θέσπιση μέτρων που εξορθολογίσουν την πολύπαθη φαρμακευτική δαπάνη, τα βλέμματα στρέφονται τόσο στη σύσταση ενός αποτελεσματικού συστήματος HTA, αλλά και στη μεταρρύθμιση του Συστήματος Προμηθειών, που έχει εξαγγείλει πολλάκις στο παρελθόν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ