2016-11-22 04:14:08
Φωτογραφία για Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλειδώνει η λειτουργία για το 2020
Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η κατασκευή της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και του κλάδου Καλαμαριάς Στόχος είναι τον Μάρτιο να έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό κομμάτι των εργασιών βάσει των απαιτήσεων της ΕΕ που θα μας οδηγήσουν στο επόμενο στόχο που είναι μέσα στο 2017 να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα πολιτικού μηχανικού σε όλους τους σταθμούς εκτός από τους σταθμούς Αγία Σοφία και Βενιζέλου.

Μέχρι τον Φεβρουάριο αναμένουμε και την ολοκλήρωση της διάνοιξης της διπλής σήραγγας με τους 2 Μετροπόντικες να προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Στο σύνολο του μήκους η διάνοιξη έχει φτάσει το 92%. Η πλήρης διάνοιξη της διπλής σήραγγας θα σημάνει και το τέλος της αβεβαιότητας για το ίδιο το έργο καθώς θα έχουμε τις σήραγγες διανοιγμένες και τους 12 από τους 13 σταθμούς σε φάση ολοκλήρωση έργων πολιτικού μηχανικού.

Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να τρέχουν παράλληλα και τα άλλα ζητήματα που απασχολούν το έργο όπως η έγκαιρη προμήθεια των συρμών μιας και είμαστε πλέον περίπου 2 χρόνια πριν την έναρξη των δοκιμαστικών δρομολογίων που θα διαρκέσουν 12-15 μήνες. Σε αυτό το θέμα έχουν γίνει ήδη αρκετές συσκέψεις και είμαστε σε πορεία προμήθειας τους.


Επίσης σημαντική είναι και η έναρξη της εγκατάστασης των Η/Μ εγκαταστάσεων που είναι κρίσιμη για τη λειτουργία της βασικής γραμμής αλλά και η ολοκλήρωση του μηχανοστασίου, της "καρδιάς" των συρμών του Μετρό που θα πρέπει επίσης να έχει ολοκληρωθεί πολύ πιο πριν την έναρξη λειτουργίας.

Μιας και μιλάμε για την έναρξη λειτουργίας, αυτή εκτιμάται ότι θα είναι την Άνοιξη του 2020 και όπως όλα δείχνουν εκεί κάπου "κλειδώνει". Κρίσιμος παράγοντας για όλα τα παραπάνω είναι η χρηματοδότηση να συνεχίσει να είναι ομαλή και συνεχής.

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Αν δεν είχαμε την εκκρεμότητα με τους 2 Μετροπόντικες, ο κλάδος Καλαμαριάς θα μπορούσε άνετα να ολοκληρωθεί πριν την βασική γραμμή. Οι σταθμοί είναι αρκετά προχωρημένοι και μάλιστα μέσα στο 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα πολιτικού μηχανικού.

Ωστόσο, η εκκρεμότητα παραμένει και θα χρειαστεί αγώνας με το χρόνο ούτως ώστε μέχρι τον Ιούνιο τα 2 βαριά μηχανήματα να έχουν βγει από την Ανάληψη, να έχουν αποσυναρμολογηθεί, να φτάσουν Μίκρα, να συναρμολογηθούν και γίνει ο απαραίτητος τεχνικός έλεγχος ή αντικατάσταση εξαρτημάτων και να ξεκινήσουν το ταξίδι των 4,8χλμ μέχρι τον Πατρίκιο που θα συναντήσουν τη βασική γραμμή.

Για να ολοκληρωθεί η διάνοιξη της διπλής σήραγγας του κλάδου Καλαμαριάς μέχρι το τέλος του 2018 θα πρέπει τα 2 ΤΒΜ να διανοίγουν κατά μέσο όρο κάθε μέρα 8,5 μέτρα. Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η λειτουργία του κλάδου Καλαμαριάς εξαρτάται από την διάνοιξη της διπλής σήραγγας. Το 2021 δείχνει ως η πλέον λογική χρονιά για να λειτουργήσει καθώς εδώ αναμένουμε και το διαγωνισμό για τα Η/Μ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ