2016-11-22 08:53:38
Φωτογραφία για Προϋπολογισμός 2017: Μείωση της επιχορήγησης ΕΟΠΥΥ και Κεντρική Αρχή για Προμήθειες
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Αντιστάθμισμα των επιπτώσεων των δημοσιονομικών μέτρων προσαρμογής στους ασθενέστερους ευελπιστά η κυβέρνηση ότι θα αποτελέσει η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας, σύμφωνα με το κείμενο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017, που κατατέθηκε στη Βουλή. Μεταξύ των μέτρων που εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία μονάδων ΠΦΥ σε δήμους.

Στον προϋπολογισμό, που θα αρχίσει να συζητείται την προσεχή Πέμπτη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, προβλέπεται για το 2017 ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ για δράσεις στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο βάρος πέφτει στον έλεγχο των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στην αναδιαμόρφωση του συστήματος προμηθειών.

ΕΟΠΥΥ

Βέβαια, ο Προϋπολογισμός αναφέρεται εκτενώς στον ΕΟΠΥΥ, υπογραμμιζοντας την ανάγκη άμεσου ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και διαβλέποντας μείωση της κρατικής επιχορήγησης σχεδόν κατά 200 εκατ
. ευρώ, σε σχέση με το 2016, αντανακλώντας μια αναμενόμενη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του Οργανισμού. Βελτίωση που ειναι αποτέλεσμα των εσόδων από τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και τη μείωση απλήρωτων υποχρεώσεων. Ωστόσο, το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης παραδέχεται πως για να επιτευχθεί ο στόχος πρέπει να διασφαλιστεί η τακτική απόδοση των εισφορών υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυξημένο στα 268 εκατ. ευρώ αναμένεται να κλείσει το ταμειακό έλλειμα του ΕΟΠΥΥ για το 2016, όταν ο στόχος ειχε τοποθετηθεί στα 139 εκατ. ευρώ. Σε δημοσιονομική βάση, ωστόσο, ο Οργανισμός αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 498 εκατ. ευρώ, κυρίως χάρη στην τακτοποίηση απλήρωτων υποχρεώσεων. Γιια το 2017 το ταμειακό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 151 εκατ. ευρώ, ενώ σε δημοσιονομική βάση σε πλεόνασμα ύψους 314 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τη φαρμακευτική δαπάνη, ο στόχος συγκράτησης της για το 2017 καταγράφεται και στον Προϋπολογισμό. Οι αυξημένες τιμές των νέων συνταγογραφούμενων σκευασμάτων και η κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών κατηγορούνται για τις αυξητικές τάσεις στη δαπάνη, που διαβλέπουν οι συντάκτες του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για ανάλογη προσπάθεια συγκράτησης της δαπάνης των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ, όπως ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά, φυσικοθεραπείες κ.ά..

Βέβαια, βασικά εργαλεία θα παραμείνουν οι μηχανισμοί clawback και rebate, με τον Οργανισμό να επιδιώκει την όσο το δυνατόν ταχύτερη είσπραξη ή συμψηφισμό τους, προσπάθεια που αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του ύψους των απλήρωτων υποχρεώσεων του.

Στην κατεύθυνση αυτή δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καθιέρωση του μηνιαίου υπολογισμού και της αυτόματης είσπραξης του rebate για την κατηγορία των παρόχων υγείας, πλην φαρμακευτικών εταιριών και ιδιωτικών φαρμακείων, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής των δαπανών.

Ακόμη, δρομολογούνται διαρθρωτικά μέτρα και παρεμβάσεις:

Εξορθολογισμός του προγράμματος πληρωμών των παρόχων.

Έναρξη διαδικασίας εκκαθάρισης των υποβολών των παρόχων υγείας με τη μέθοδο της δειγματο- ληψίας.

Έλεγχος παραβατικότητας με τη χρήση πληροφοριακών συστημάτων σε όλο το φάσμα των λειτο- υργιών και υπηρεσιών.

Δημιουργία Κανόνων Ορθής Συνταγογραφικής Πρακτικής Διαγνωστικών Εξετάσεων.

Νοσοκομεία – ΠΕΔΥ

Εντός του αρχικού σχεδιασμού κινείται ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ, καθώς αναμένεται στο τέλος του 2016 να εμφανίσουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 431 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 455 εκατ. ευρώ, λόγω της σημαντικής μεταβολής των απλήρωτων υποχρεώσεών τους. Στο κείμενο του προϋπολογισμού αναφέρεται η ένταξη στο σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων του Ωνασειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, αλλά και η εφαρμογή του clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχό της.

Σημειώνεται, δε, ότι το αυξημένο ύψος μεταβιβάσεων από τον Τακτικό Προϋπολογισμό οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου καταβολής εφημεριών και λοιπών πρόσθετων αμοιβών μέσω επιχορήγησης. Εκτιμάται , πάντως, ότι στον προϋπολογισμό του 2017 θα καταγραφεί θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ύψους 486 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται, στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας προβλεπέται η προώθηση στοχευμένων παρεμβάσεων, ώστε να επιτευχθεί η συγκράτηση και έλεγχος των δαπανών των νοσοκομείων. Μεταξύ των παρεμβάσεων του 2017 αναμένεται να ειναι ενέργειες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του τομέα της ψυχικής υγείας, για την πραγματοποίηση προσλήψεων του απαραίτητου προσωπικού στις νοσοκομειακές μονάδες, όπως επίσης και για το σχεδιασμό και τη λειτουργία κεντρικοποιημένου συστήματος προμηθειών, που θα αναφέρεται στο σύνολο του τομέα της δημόσιας υγείας και θα είναι ικανό να εξασφαλίζει επάρκεια ως προς τον εφοδιασμό των υλικών, ταυτόχρονα με την επίτευξη σημαντικών οικονομιών κλίμακας και κατ’ επέκταση υπολογίσιμων εξοικονομήσεων στη δημόσια δαπάνη υγείας.

Προμήθειες

Εθνική Κεντρική Αρχή για τις Προμήθειες στη Δημόσια Υγεία θα ιδρύσει η Αριστοτέλους, μέσω του σχεδίου νόμου που ετοιμάζει για τις προμήθειες, όπως αποκαλύπτει το κείμενο του Προϋπολογισμού.

Η Αρχή, που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Αριστοτέλους, θα αναλάβει την υλοποίηση του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού της κεντρικοποιημένης υλοποίησης του οικονομικού και εφοδιαστικού κύκλου του συστήματος προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και την παρακολούθηση και τον έλεγχο των αναλώσεών τους σε όλο το εύρος της δημόσιας υγείας. Για πρώτη φορά, η Εθνική Αρχή Προμηθειών θα προβεί στην κεντρικοποίηση διάσπαρτων υπηρεσιών και τεχνογνωσίας, ώστε να υιοθετηθεί μια ενιαία πρακτική για όλες τις προμήθειες στη δημόσια υγεία. Στόχος ειναι η επίτευξη οικονομικών κλίμκας, η αναστροφή του κλίματος αμφισβήτησης και αδιαφάνειας, η καταπολέμηση φαινομένων σπατάλης και η αναδιοργάνωση της στρατηγικής αποθεμάτων.

Ο μηχανισμός θα “πατάει” πάνω σε μια κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρμα, την «Ενιαία Τράπεζα Δεδομένων Προμηθειών Υγείας», στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Υγείας, ενώ η Εθνική Κεντρική Αρχή θα αναλάβει την κατάρτιση αρχείων τεχνικών προδιαγραφών για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και την αδιάλειπτη αξιολόγησή τους. Βάσει αυτών θα αποτυπωθεί η εθνική στρατηγική σχετικά με τα χαρακτηριστικά και το επίπεδο της τεχνολογίας και καινοτομίας, που χρησιμοποιείται, προσδιορίζοντας τις ορθολογικές ανάγκες του συστήματος υγείας.

Εν ολίγοις, η εν λόγω Εθνική Αρχή θα αναλάβει την εφαρμογή ενός συστήματος HTA στο κομμάτι των ιατροτεχνολικών προϊόντων για το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο ρόλος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας παραμένει άγνωστος, αν φυσικά υπάρξει θέση για την ΕΠΥ στο νέο σύστημα. Να θυμίσουμε ότι οι Προμήθειες είναι αρμοδιότητα του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση με τους θεσμούς, αλλά περισσότερα δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ο Προϋπολογισμός θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ