2016-11-22 19:28:43
Φωτογραφία για Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ''ΠΑΓΩΜΑ'' ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ερντογάν: η Λωζάννη δεν είναι ιερή βίβλος

«Στο προσωρινό πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» συμφωνούν οι επικεφαλής των σημαντικότερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με συνεντεύξεις που έδωσαν την Τρίτη στο πλαίσιο των εργασιών του Ε.Κ. στο Στρασβούργο. Το ''πάγωμα'' που ζητούν οι ευρωβουλευτές αφορά, για την ώρα, μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ουδεμία άλλη συμφωνία, όπως αυτή για το μεταναστευτικό ή την τελωνειακή ένωση, διευκρίνισαν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, οι οποίοι προτείνουν ένα σχετικό ψήφισμα που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη. 

«Η Τουρκία του Ερντογάν βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε ένα αυταρχικό σύστημα, και εμείς δεν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, και πρόσθεσε: «Ζητούμε με ψήφισμα να συζητήσουμε για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και τη δυνατότητα διακοπής τους
. Το πολιτικό μας μήνυμα στον Ερντογάν είναι ότι θα πρέπει να καταλάβει ότι για να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, είναι απαραίτητη στη χώρα του η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το δίκαιο των μειονοτήτων. Θέλουμε την Τουρκία προσαρτημένη στην Ευρώπη, η πόρτα του διάλογου με τους πολίτες είναι ανοιχτή, η πόρτα ένταξης κινδυνεύει να παραμείνει κλειστή τουλάχιστον έως ότου η Τουρκία βρει το δρόμο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Διευκρίνισε, πάντως, ότι: «Το πάγωμα αφορά αποκλειστικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεν αφορά τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, ούτε την τελωνειακή σχέση. Θέλουμε να γίνει κατανοητό το μήνυμα, δεν θέλουμε να χειροτερεύσουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία». 

«Έχουμε ανάγκη σαφών απαντήσεων για να ξέρουμε τι γίνεται στα σύνορά μας τόσο για τα άτομα όσο και για το μέλλον της Ένωσης», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Δυστυχώς δεν υπάρχει εβδομάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, που να μην έχουμε δυσάρεστα και σκληρά γεγονότα για τον τουρκικό λαό. Ο στόχος ήταν η προάσπιση των πολιτών, ενώ σήμερα, με φυλακίσεις, περιορισμούς στην ελευθερία, περιορισμούς στον Τύπο και με ένα ανύπαρκτο κράτος δικαίου, είναι το ακριβώς αντίθετο», συμπλήρωσε ο Βέμπερ. 

Ταυτόχρονα, κάλεσε  την Ε.Ε. να δώσει απαντήσεις στις απειλές της Τουρκίας προς τους εταίρους της. «Ζητούμε από τα κράτη- μέλη της Ένωσης να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν και το ΕΛΚ ζητά το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» υπογράμμισε και υπενθύμισε πως : «ανέκαθεν το ΕΛΚ έλεγε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια εξ ολοκλήρου ένταξη της Τουρκίας, αντίθετα είναι δυνατόν να υπάρξουν πολλαπλές εταιρικές σχέσεις σε διάφορους τομείς, όπως έχει γίνει για το θέμα του προσφυγικού».

Ερντογάν: η Λωζάννη δεν είναι ιερή βίβλος

Αμφισβητεί, ευθέως, πλέον τη συνθήκη της Λωζάννης ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγείροντας, μάλιστα, και θέμα επαναδιαπραγμάτευσής της! Μιλώντας σε ημερίδα για τη ''Νέα πολιτική ασφάλειας της Τουρκίας'', που διοργάνωσε η Αστυνομική Ακαδημία στο προεδρικό μέγαρο, είπε: «Με τους κανόνες που επέβαλαν οι νικητές του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου δεν προέβλεψαν την επιβίωση της Τουρκίας. Ο πραγματικός ρόλος της συνθήκης των Σεβρών ήταν να διαιρέσει τη σημερινή Τουρκία σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία αρνήθηκε αυτό το διαμελισμό και διέγραψε τα σημερινά μας σύνορα. Η συζήτηση για τη Λωζάννη από αυτό πηγάζει. Όλα τα οφέλη που αποκομίσαμε από τη Λωζάννη τα αντιμετωπίζουμε με εκτίμηση. Η Λωζάννη δεν είναι ένα αδιαμφισβήτητο κείμενο που δεν αμφισβητείται., δεν είναι μία ιερά βίβλος. Φυσικά και τη συζητάμε. Θα προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε. Προσπαθούν ακόμη να μας φυλακίσουν με τη Λωζάννη. Να μας συγχωρέσουν. Έχουμε δώσει το λόγο μας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πετύχουμε το στόχο της Τουρκία του 2023. Γνωρίζουμε ότι θα ενοχλήσουμε πολλούς, γνωρίζουμε ότι θα ακουμπήσουμε τα συμφέροντα πολλών. Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε την Τουρκία βήμα-βήμα πιο μπροστά».

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέρθηκε και πάλι στο κράτος που κληρονόμησε, επικρίνοντας, εμμέσως, για άλλη μια φορά τον Ατατούρκ που έδωσε τα νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα. «Έχουμε ένα πολιτισμό 400 χρόνων. Το πρώτο κράτος που δημιουργήθηκε ήταν το 1075 στην Ανατολία, το κράτος των Σελτσούκων. Το οθωμανικό είναι ένα ξεχωριστό κράτος που αγκάλιασε από το πεύκο στο Σογιούτ* και τις 3 ηπείρους του κόσμου. Η Τουρκία που γνωρίζουμε σήμερα είναι το τελευταίο κράτος που δημιουργήσαμε», τόνισε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Είμαστε οι διάδοχοι μιας χώρας 22 εκατ. τ.μ. Δυστυχώς μείναμε με 780 χιλιάδες χιλιόμετρα. Δόθηκαν ακόμη και μέρη που ήταν κάτω από τη μύτη μας. Και λένε ότι βγήκαμε νικητές. Πώς δηλαδή; Όταν δίνεις αυτά που έχει η χούφτα σου, πώς είσαι νικητής;» 

Και τέλος, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή… αλά Ερντογάν, υποστήριξε ότι η Τουρκία  είναι μια χώρα με ιστορία 2.200 χρόνων! «Είμαστε μία χώρα με παράδοση 2.200 χρόνων. Δεν είμαστε ούτε φυλή, ούτε μία χώρα νομάδων. Είμαστε αξιοπρεπείς, είμαστε υπερήφανοι αλλά κάποιοι απερίσκεπτοι, οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι προέρχονται μέσα από την ίδια παράδοση, ιδού έκαναν την 15η Ιουλίου. Πλήρωσαν το κόστος ακριβά και συνεχίζουν να το πληρώνουν. Όσοι ακόμη σκέφτονται απερίσκεπτα, πρέπει να μετανοήσουν», είπε ο… ''Σουλτάνος''.

*Σογιούτ: Χωριό Θηβάσιο της Βιθυνίας, η περιοχή που δημιουργήθηκε το πρώτο οθωμανικό κράτος από τον Οσμάν Α’, νικώντας τους Βυζαντινούς το 1299

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πνίγηκε χθες η Λαμία!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πνίγηκε χθες η Λαμία!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ