2016-11-22 19:56:10
Φωτογραφία για Παράπονα για το Τρίκερι, το νησί της εξορίας 5.000 γυναικών!
Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μας, τις επισημάνσεις συμπολιτών ή επισκεπτών στην περιοχή μας, για μια σειρά ζητήματα, ειδικά... μάλιστα, όταν πρόκειται για έναν χώρο, που πράγματι αξίζει να αποτελεί μνημείο αναφοράς.

Όπως λοιπόν, μας ενημέρωσε με ηλεκτρονικό του μήνυμα, ο κ. Σταύρος Φαλαγκάρας εκπαιδευτικός από τα Τρίκαλα, «εκπληρώνοντας ένα τάμα, επισκεφτήκαμε πρόσφατα το Τρίκερι, το νησί της εξορίας πέντε χιλιάδων γυναικών, την περίοδο 1948-1953. Συγκινητική επίσκεψη, χρέους, σεβασμού, τιμής και μνήμης. Γυναίκες απ’ όλο το κοινωνικό-επαγγελματικό φάσμα, σύζυγοι, μάνες κι αδερφές αγωνιστών της Αντίστασης, μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού, αριστερών και κομουνιστών, μωρομάνες, ετοιμόγεννες, άρρωστες, όλες «μισητός εχθρός του έθνους», για το Δεξιό κράτος της εθνικοφροσύνης. Που επέδειξε την απανθρωπιά του και ποτέ δεν απολογήθηκε, ποτέ δεν μεταμελήθηκε, ποτέ δεν «πλήρωσε» γι’ αυτή την επαίσχυντη συμπεριφορά
. Η πολύχρονη εξορία των ανυπεράσπιστων γυναικών, που μαρτύρησαν, βασανίστηκαν και εξευτελίστηκαν στο Τρίκερι του Παγασητικού, είναι μια μαύρη και τραγική περίοδος της νεοελληνικής μας ιστορίας. Η εντύπωση όμως του επισκέπτη, με την εικόνα που αντικρύζει σήμερα στον μαρτυρικό τόπο, είναι απογοητευτική και θλιβερή. Και δεν τιμά καθόλου την κρατική εξουσία, τη νομαρχία και την τοπική Αυτοδιοίκηση, από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Η διαχρονική τους ευθύνη, είναι μεγάλη. Πού είναι το μουσείο , το μνημείο, που τιμά τις άγιες αυτές γυναίκες; Ποιο είναι αυτό που θυμίζει την τραγική τους μοίρα, εκτός απ’ τους αυτόπτες μάρτυρες, τις γέρικες ελιές; Που είναι αυτό που ενημερώνει, διδάσκει και εμπνέει κυρίως τους νέους που επισκέπτονται το νησί του μαρτυρίου κ.κ. νομάρχες και λοιποί αυτοδιοικητικοί άρχοντες της Μαγνησίας, που ίσως καμαρώνετε αυτάρεσκα για τα πεπραγμένα σας;»
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ