2016-11-26 10:08:42
Φωτογραφία για ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Β' ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Καθοριστική θα είναι η επόμενη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία, καθώς θα κορυφωθεί η διαπραγματευτική μάχη τόσο για την ολοκλήρωση της Β’ αξιολόγησης όσο και για τη ρύθμιση του χρέους. Σε τηλεδιάσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους θεσμούς θα επιδιωχθεί να κλείσουν τα προαπαιτούμενα που παραμένουν ανοικτά, ώστε στο Euro Working Group της Δευτέρας να σβήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία διαφωνίας από το προσχέδιο του αναθεωρημένου 3ου μνημονίου.

Για την ελληνική κυβέρνηση ο στόχος είναι να βγει λευκός καπνός στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Κυβερνητικές πηγές δεν αναμένουν πως θα κλείσουν όλα τα θέματα μέσα στην εβδομάδα, αλλά θα καταγραφεί σημαντική πρόοδος, ότι θα κλείσουν τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα προαπαιτούμενα της Β’ αξιολόγησης και ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης όσον αφορά το περιεχόμενο των μέτρων για το χρέος.


Από την ημέρα που αποχώρησαν οι θεσμοί από την Αθήνα οι διαβουλεύσεις δεν έχουν σταματήσει προκειμένου οι δύο πλευρές να έρθουν όσο το δυνατόν πιο κοντά. Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για το δημοσιονομικό καθώς φαίνεται να κλείνει η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές όσον αφορά το κενό των 600 εκατ. ευρώ που εντόπιζαν οι θεσμοί στον προϋπολογισμό του 2018. Σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει και στα ενεργειακά, ενώ το κρίσιμο και ανοικτό θέμα παραμένει το εργασιακό. Η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει πίσω στα αιτήματα, ειδικά του ΔΝΤ, για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται, ενώ πριν από το Euro Working Group αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η τηλεδιάσκεψη που είχε εξαγγελθεί κατά την αποχώρηση των θεσμών από την Αθήνα την περασμένη Τρίτη. Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά αναζητεί πολιτική λύση για μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα, με κυρίαρχο το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή, θεωρείται πλέον περίπου δεδομένο ότι μέχρι τη μεθεπόμενη Δευτέρα που θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup δεν θα έχουν κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Έτσι, έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται λύση αντίστοιχη με αυτή του περασμένου Μαΐου: «Σπάσιμο» της αξιολόγησης με τεμαχισμό τόσο των προαπαιτούμενων όσο και των ανταλλαγμάτων προς την ελληνική πλευρά, όπως βραχυπρόθεσμα μέτρα, εκταμίευση μέρους της δόσης που συνδέεται με τη β’ αξιολόγηση κ.λπ. 

''The New Daily Mail'' 

με πληροφορίες από την ''Ναυτεμπορική''
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ