2016-11-29 15:39:32
Φωτογραφία για Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2018 ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΑ
Όλες οι πλευρές, και ειδικά το ΔΝΤ, πρέπει να κατανοήσουν ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά, ενώ το ίδιο ισχύει και για ενδεχόμενη λύση στα εργασιακά που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Εργαζόμαστε εντατικά για μία συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει υποχωρήσεις στα εργασιακά και θα γεφυρώνει το χάσμα στα δημοσιονομικά» είπε συγκεκριμένα, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

 Σε ερώτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει εκείνο να κάνει, τονίζοντας όμως πως θα πρέπει να κατανοήσει ότι η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα για μετά το 2018. Μάλιστα διεμήνυσε πως «ό,τι αφορά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος δεν συζητείται». «Αν το Ταμείο θέλει να πιέσει προς κάποια κατεύθυνση κατά των υφεσιάκων πολιτκών, πρέπει να πιέσει προς την κατεύθυνση των Ευρωπαίων εταίρων για τη ρύθμιση του χρέους και των μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα» συμπλήρωσε.


Σημείωσε ακόμη πως είναι εφικτός και ρεαλιστικός ο στόχος να υπάρξει staff level agreement μέχρι το τέλος της εβδομάδας και πολιτική συμφωνία στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ υπογράμμισε ότι «plan b δεν υφίσταται για την ελληνική κυβέρνηση». Στη συνέχεια, και έως το τέλος του χρόνου, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από όλες τις πλευρές ώστε και τυπικά να κλείσουν οι διαδικασίες και να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση. 

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το τι θα πράξει η ελληνική πλευρά, σε περίπτωση που το προαναφερθέν χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν επαληθευτεί, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως αν υπάρξουν έντονες διαφωνίες, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια της διαπραγμάτευσης ώστε σε κάθε περίπτωση να βρεθεί μία λύση έως το τέλος του χρόνου. Αναφερόμενος στο στο χθεσινό EuroWorking Group, αναφέρθηκε σε ύπαρξη των γνωστών, όπως είπε, διαφορών στα ζητήματα των ενεργειακών των δημοσιονομικών και των εργασιακών. 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις της για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μη αποδοχή της αύξησης του ορίου στις ομαδικές απολύσεις. Ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να αποδεχθεί η κυβέρνηση να πάρει δυσμενή μέτρα τώρα ώστε να υπάρξει αποκατάσταση αργότερα. «Δεν συζητάμε σενάρια μετάθεσης τους προβλήματος στο μέλλον», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε για μία ακόμη φορά τα περί προσφυγής στις κάλπες, χαρακτηρίζοντας «μη υπαρκτό» το σενάριο των εκλογών. Η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει ώστε να κλείσει η αξιολόγηση στις 5 Δεκέμβρη και να γίνουν όσα απαιτούντα, τόνισε, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνο για τη χώρα το σενάριο των εκλογών. «Το σενάριο των εκλογών εν μέσω διαπραγμάτευσης είναι η θέση της Ν.Δ. Και η θέση αυτή είναι επικίνδυνη για τη χώρα γιατί θα διέκοπτε τη διαδικασία της αξιολόγησης» ανέφερε.

Για το Κυπριακό είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών και ότι η Αθήνα βρίσκεται σε συντονισμό με τη Λευκωσία με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν έχει καθοριστεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν εξετάζεται ενδεχόμενο διμερούς συνάντησης Ελλάδας - Τουρκίας πριν την επανεκκίνηση των συνομιλιών.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ