2016-12-04 20:22:12
Φωτογραφία για Κύπρος: Έτσι θα παράγεται το χαλλούμι ΠΟΠ
Την τελευταία 15ετία καταβάλλονται προσπάθειες από κυβερνητικής πλευράς για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Προτατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Παρά το γεγονός ότι η κατοχύρωση ήταν κοντά, εντούτοις δεν επιτεύχθηκε. Την ίδια περίοδο μέχρι και σήμερα κυκλοφορούν πολλές απομιμήσεις χαλλουμιού που παρασκευάζονται στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Οι εκάστοτε κυβερνώντες μπορεί να ήθελαν να προστατεύσουν το χαλλούμι, αλλά δεν έκαναν βήματα για αύξηση της πρώτης ύλης, του αιγοπρόβειου γάλακτος, ώστε οι τυροκόμοι να καλύπτουν τις όποιες ανάγκες προκύπτουν ιδιαίτερα για εξαγωγές.

Η κατάθεση του φακέλου για εγγραφή του χαλλουμιού τον Ιούλιο του 2014 έδωσε μια μεγάλη ζήτηση και αύξηση της παραγωγής, αλλά κυρίως της εξαγωγικής δραστηριότητας, αφού πλέον τα έσοδα από το χαλλούμι μετρούνται με τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να είναι σε θέση οι τυροκόμοι να καλύψουν το πρότυπο του χαλλουμιού, που προβλέπει τη χρήση τουλάχιστον 50% αιγοπρόβειου γάλακτος, το υπουργείο Γεωργίας ετοίμασε στρατηγική που εστιάζεται σε τρεις πυλώνες  με στόχο την οριστική επίλυση του προβλήματος την προσεχή οκταετία
. Μέχρι και το 2020 θα διατεθούν €40 εκατ. για συγκεκριμένα μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος με βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω της βελτίωσης του γενετικού δυναμικού των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Παράλληλα, προτείνεται η αύξηση της παραγωγής γάλακτος μέσω της αύξησης του ζωικού κεφαλαίου, όπως επίσης η αντιμετώπιση και ο μετριασμός του προβλήματος της εποχικότητας.

Η διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας Ανδρούλα Γεωργίου αναφερόμενη στη στρατηγική του υπουργείου Γεωργίας υπογράμμισε ότι υπάρχουν δυνατότητες σημαντικής αύξησης των ποσοτήτων αιγινού και πρόβειου γάλακτος για παρασκευή χαλλουμιού.

Η αύξηση αυτή, πρόσθεσε, επιτυγχάνεται με τρεις στόχους:

1) Βελτίωση της παραγωγικότητας των ζώων σε γάλα με παράλληλη αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας

2) Αύξηση του ζωικού κεφαλαίου

3) Μετριασμός της εποχικότητας στην παραγωγή γάλακτος

Ο πρώτος στόχος που αφορά στη βελτίωση της παραγωγικότητας των ζώων σε γάλα με παράλληλη αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας κινείται στη βάση τριών αξόνων: α) Γενετική βελτίωση και βέλτιστη διαχείριση των αιγοπροβατοτροφικών μονάδων β) Βελτίωση της οργάνωσης του τομέα και γ) Συνεργασία με άλλους κλάδους παραγωγής/ μεταποίησης στην αλυσίδα παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Για τον δεύτερο στόχο που αφορά στην αύξηση του ζωικού κεφαλαίου θα πρέπει να τηρηθούν ορισμένα δεδομένα, όπως η οποιαδήποτε αύξηση του πληθυσμού των ζώων στις μονάδες, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται πάντοτε με την αύξηση της παραγωγικότητας των ζώων σε γάλα. Επίσης, το κόστος αύξησης του ζωικού πληθυσμού θα πρέπει να αντισταθμίζεται από την αύξηση της αποδοτικότητας των μονάδων και την παροχή οικονομικών κινήτρων. Ακόμα η υποδομή των μονάδων θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί αποδοτικά τον αυξημένο αριθμό ζώων.

Ενόψει της εγγραφής του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ θα απαιτηθεί αύξηση στην παραγωγή αιγινού και πρόβειου γάλακτος σύμφωνα με τη διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας. Επισημαίνει ότι υφιστάμενη παραγωγικότητα των ζώων σε γάλα πρέπει και έχει τη δυνατότητα να βελτιωθεί σημαντικά. Το υπουργείο Γεωργίας έχει θέσει τους στόχους που θα συμβάλουν στην αύξηση της συνολικής παραγωγής αιγινού και πρόβειου γάλακτος κυρίως μέσω αξιοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης. Σύμφωνα με την κ. Γεωργίου η συνεργασία  και η συμβολή όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι επιβεβλημένη για την επίτευξη όλων των στόχων. Τα κύρια εργαλεία υλοποίησης των δράσεων είναι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Μέσα από το πρόγραμμα 2007 -2013 και συγκεκριμένα το επενδυτικό μέτρο εξυπηρετήθηκαν συνολικά 187 μονάδες αιγοπροβατοτρόφων οι οποίες έλαβαν ενίσχυση €16,2 εκατ.

Μέσα από το πρόγραμμα 2014 -2020 προκηρύχτηκε το μέτρο 4, Καθεστώς 4.1 Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Η πρώτη προκήρυξη περιλαμβάνει κονδύλι €20 εκατ. με τα €7 εκατ. να είναι η στοχευμένη ενίσχυση για αιγοπροβατοτροφία. Σε ποσοστό 90% μηχανογραφημένων  αιτήσεων (συνολικός αριθμός αιτήσεων 541), το σύνολο αιτήσεων αιγοπροβατοτροφίας είναι 126 (23%). Το συνολικό ύψος αιτούμενης ενίσχυσης φθάνει περίπου τα €24 εκατ. με το ύψος των επενδύσεων να είναι περίπου €47 εκατ. Οι 61 από τις 126 αιτήσεις αφορούν εγκατάσταση νέων γεωργών, με ύψος επένδυσης περίπου €32.5 εκατ.

Το μέτρο 14: Καλή διαβίωση των ζώων (αιγοπροβατοτροφία) περιλαμβάνει ανάληψη τουλάχιστον τριών από τις τέσσερις δράσεις: Εφαρμογή Βιοασφάλειας (€3,37/ενήλικο θηλυκό ζώο), Διατήρηση της σωματικής κατάστασης και τη μείωση των ευνουχισμών (€3,2/ενήλικο θηλυκό  ζώο), Πρόληψη των παραγόντων που προκαλούν χωλότητα (€2,84/ενήλικο θηλυκό ζώο), Έλεγχος για εκτοπαράσιτα (ακάρεα, τσιμπούρια, ψύλλους και ψείρες) (€2,84/ενήλικο θηλυκό ζώο). Οι τέσσερις δράσεις είναι μέχρι €12,25/ ενήλικο ζώο (αίγα/ πρόβατο). Το διαθέσιμο κονδύλι είναι €7 εκατ. για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Το μέτρο θα προκηρυχτεί το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Το Μέτρο 9: «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» έχει μέγιστο ποσό €100 χιλ./έτος. Επίσης, το Μέτρο 6, Καθεστώς 6.1: «Ενίσχυση Πρώτης Εγκατάστασης Νέων Γεωργών» παραχώρηση εφάπαξ ενίσχυσης €20 χιλ.

Μέτρο 4, Καθεστώς 4.2. «Επενδύσεις που αφορούν στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων». Μέχρι €200.000 για πολύ μικρές επιχειρήσεις και μέχρι €500.000 για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Το 2014 δόθηκε κατά κεφαλή ενίσχυση συνολικού ύψους €3 εκατ. άμεσες ενισχύσεις στους αιγοπροβατοτρόφους μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Την περίοδο 2015-2020 υπάρχουν δύο μέτρα. Το πρώτο αφορά €3 εκατ. ετησίως  συνδεδεμένη κατά κεφαλή στήριξη αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με προσανατολισμό την παραγωγή γάλακτος. Προϋπόθεση για το 2015 – 2016 είναι η παράδοση 1 τόνο αιγινού / πρόβειου γάλακτος στην  γαλακτοβιομηχανία, ενώ από το 2017 αυξάνεται στους 10 τόνους αιγινού / πρόβειου γάλακτος στην γαλακτοβιομηχανία. Το Μέτρο 2 περιλαμβάνει €725.000/έτος συνδεδεμένη κατά κεφαλή στήριξη αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με προσανατολισμό την παραγωγή κρέατος.

Μετριασμός της εποχικότητας στην αναπαραγωγή των ζώων

Για αντιμετώπιση της εποχικότητας η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών δρ Δώρα Χειμωνίδου αναφέρθηκε στα προτεινόμενα μέτρα. Συγκεκριμένα έκανε αναφορές σε πρακτικές αναπαραγωγικής διαχείρισης που εφαρμόζει το ΙΓΕ για αρκετές δεκαετίες, μέσα από την ομαδοποίηση των ζώων και αναπαραγωγή τους σε 2 περιόδους του έτους, τις οχείες των προβατίνων λαμβάνουν χώρα τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο και των αιγών τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Άλλη, πρακτική που χρησιμοποιείται είναι η απότομη εισαγωγή ευνουχισμένων αρσενικών ζώων στα θηλυκά εκτός κανονικής αναπαραγωγικής περιόδου και ακολούθως ατομικές επιβάσεις. Επιπλέον, δύναται να γίνει, με κτηνιατρική συμβουλή, ορμονικός συγχρονισμός της ωορρηξίας με τεχνητά μέσα, ώστε να γίνει ο ανάλογος προγραμματισμός των τοκετών.

Σύμφωνα με την δρα Χειμωνίδου, ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που παρουσιάζει τη μικρότερη ποσότητα εμπορεύσιμου γάλακτος. Τους υπόλοιπους μήνες το συνολικό εμπορεύσιμο γάλα είτε εξισορροπείται μεταξύ των 2 ειδών γάλακτος (Σεπτέμβριος- Δεκέμβριος, πλην του Οκτώβρη), είτε υπερέχει σημαντικά του μέσου όρου γάλακτος ανά μήνα για κάθε είδος γάλακτος ξεχωριστά (Ιανουάριος- Ιούλιος για πρόβειο και Φεβρουάριος- Αύγουστος για αιγινό). Οι περίοδοι, αυτοί, προσφέρονται για μεγαλύτερη αξιοποίηση του εμπορεύσιμου γάλακτος για τυροκόμηση.

Με τις προτεινόμενες εισηγήσεις και προσεγγίσεις, οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να προγραμματίσουν σε μεγάλο βαθμό τους τοκετούς των ζώων στη μονάδα τους. Στόχος είναι η διαθεσιμότητα του γάλακτος να είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η εποχικότητα στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος έχει να κάνει κυρίως με την υφιστάμενη αναπαραγωγική διαχείριση των ζώων από τους κτηνοτρόφους. Η φυσική εποχικότητα της αναπαραγωγής των προβάτων και των αιγών δεν χρησιμοποιείται επαρκώς και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συστήνεται η αναπαραγωγή σε δύο περιόδους ανά έτος και χρήση της απότομης εισαγωγής αρσενικών σε μικρές ομάδες θηλυκών τις περιόδους με μειωμένη κυκλικότητα.  Πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής είναι το κόστος εργατικών χεριών που απαιτούνται σε περίπτωση οχειών και τοκετών σε πολλαπλές περιόδους του έτους (ή κόστος ορμονών για συγχρονισμό οίστρου).

Σύμφωνα με το ΙΓΕ, το πρόβλημα που προκύπτει λόγω της φυσιολογίας της αναπαραγωγής των ζώων, μπορεί να μετριαστεί αποφασιστικά:

α) Με συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης της αναπαραγωγής των ζώων

β) Μέσω της καλύτερης αμοιβής του παραγόμενου γάλακτος σε περιόδους μεγάλης ζήτησης, ώστε ο κτηνοτρόφος να μπορεί να καλύψει το επιπλέον διαχειριστικό κόστος πολλαπλών περιόδων τοκετών.

Η ενημέρωση και η στήριξη των κτηνοτρόφων από τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Γεωργίας (Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Τμήμα Γεωργίας, Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών) θα σκοπεύει στην παροχή εμπειρογνωμοσύνης για:

α) Tην ορθολογική διαχείριση και ομαδοποίηση των ζώων για καλύτερη αναπαραγωγή

β) Xρήση της επίδρασης απότομης εισαγωγής αρσενικού ζώου σε περιόδους μη φυσιολογικής αναπαραγωγής

γ) Χρήση άλλων μεθόδων  αναπαραγωγής, όπως είναι ο  συγχρονισμός οίστρου, η τεχνητή σπερματέγχυση κ.ά.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ