2016-12-06 10:33:14
Φωτογραφία για Οι νότες γιατρεύουν την ψυχή
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι καλύτερος τρόπος να αλλάξετε διάθεση προς το καλύτερο είναι η μουσικοθεραπεία. Τι ακριβώς όμως είναι η μουσικοθεραπεία και πώς μπορεί να σας βοηθήσει;

Η μουσικοθεραπεία βασίζεται στη χρήση της μουσικής για θεραπευτικούς σκοπούς. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα ερεθίσματα, οι μουσικοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που οφείλονται κυρίως σε ψυχοσωματικές διαταραχές. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η μουσική ως θεραπευτικό μέσο υφίσταται από τα πανάρχαια χρόνια σε όλους τους λαούς. Οι πρώτοι μάλιστα που μελέτησαν την ευεργετική επίδραση των ήχων στον άνθρωπο ήταν οι αρχαίοι Έλληνες.

Οι αρχές της μουσικοθεραπείας μπορούν να εφαρμοστούν ομαδικά ή ατομικά. Κατά τη συνεδρία της μουσικοθεραπείας θα χαλαρώσετε,  στη συνέχεια θα ακούσετε μουσικά κομμάτια ή ευχάριστους ήχους, ενώ ταυτόχρονα θα μπορείτε να ζωγραφίζετε ή να κάνετε κάποια άλλη δημιουργική απασχόληση. Μπορεί να σας ζητηθεί αν θέλετε να εκφραστείτε και εσείς με ένα μουσικό όργανο. Η μουσικοθεραπεία συχνά συνδυάζεται με πολλές άλλες μορφές έκφρασης, όπως: κίνηση, χορός, εικαστικές τέχνες, θέατρο, παιχνίδι κ.ά. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα ακούτε μόνο ορχηστικά κομμάτια χωρίς στίχους που ίσως να σας φορτίσουν συναισθηματικά.


Σύμφωνα με ειδικούς από τη Δανία η μουσικοθεραπεία, μπορεί να συμβάλλει στην οικογενειακή επικοινωνία, ειδικά σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν ζητήματα εγκατάλειψης, ενώ βελτιώνει τις σχέσεις γονέα – παιδιού. Κατά τη μελέτη, παρατηρήθηκε από τους ειδικούς πως η μουσικοθεραπεία είχε θετική επίδραση στη λεκτική και στη μη λεκτική επικοινωνία μεταξύ των παιδιών και των γονιών τους. Οι γονείς που συμμετείχαν στη μουσικοθεραπεία δήλωσαν πως άρχισαν να αντιλαμβάνονται λιγότερο στρες στη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Στην έρευνα όπου συμμετείχαν 18 οικογένειες με παιδιά από 5 έως 12 ετών όλες οι οικογένειες είχαν σημάδια συναισθηματικής παραμέλησης. Από τις 18 οικογένειες που συμμετείχαν, τα 9 ζευγάρια γονέα-παιδιού παρακολούθησαν το συνηθισμένο πρόγραμμα θεραπείας του κέντρου, ενώ τα υπόλοιπα παρακολούθησαν συνεδρίες μουσικοθεραπείας. Μετά το πέρας της μελέτης φάνηκε ότι οι γονείς που έκαναν μουσικοθεραπεία ήταν πιο εύκολο να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους συγκριτικά με τους γονείς που δεν ακολούθησαν μουσικοθεραπεία.

Σύμφωνα με άλλη παλιότερη μελέτη που έγινε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Queen στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας η μουσικοθεραπεία μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους με προβλήματα συμπεριφοράς και διαταραχές συναισθήματος.

Οι ερευνητές συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έκαναν μουσικοθεραπεία είχα βελτιωμένη αυτό-εκτίμηση και μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης, σε σχέση με εκείνα που δεν έκαναν μουσικοθεραπεία, αλλά ακολουθούσαν κάποια άλλη θεραπευτική προσέγγιση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 251 παιδιά και νέοι που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: οι μισοί περίπου έλαβαν τη συνήθη θεραπεία, ενώ παρακολούθησαν σεμινάρια μουσικοθεραπείας παράλληλα με την κλασική θεραπεία. Όλοι οι συμμετέχοντες λάμβαναν θεραπεία για προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικές διαταραχές ή αναπτυξιακές διαταραχές. Όπως φάνηκε οι νέοι της δεύτερης ομάδας είχαν καλύτερη ανταπόκριση  και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με τους συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ