2016-12-11 18:37:14
Φωτογραφία για Υπό διάλυση οι ΜΕΘ: Τις εγκαταλείπουν οι γιατροί λόγω χαμηλών αποδοχών
Μισθούς… 700 ευρώ παίρνουν οι γιατροί που τοποθετήθηκαν για να ανοίξουν οι ελάχιστες -τελικά– κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από την πολύκροτη προκήρυξη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Πολλοί από τους γιατρούς και νοσηλευτές παραιτούνται από τις θέσεις τους, μόλις λίγους μήνες μετά την τοποθέτησή τους, κυρίως για οικονομικούς λόγους, με αποτέλεσμα το πολυδιαφημιζόμενο από το υπουργείο Υγείας άνοιγμα των ΜΕΘ να καταλήγει μια «τρύπα στο νερό», τη στιγμή που η γρίπη σε λίγο θα βρίσκεται στο «πικ» της και έχει ήδη καταγραφεί ο πρώτος θάνατος για φέτος.

«Σκέφτομαι και εγώ, όπως έχουν ήδη κάνει άλλοι γιατροί, να παραιτηθώ. Τα καθαρά χρήματα που προκύπτουν από το μισθό μου είναι λιγότερα από 700 ευρώ και έχω περισσότερα από οκτώ χρόνια προϋπηρεσία», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο παθολόγος – εντατικολόγος στο Ασκληπιείο Βούλας Τάκης Πουλικάκος
. Ο κ. Πουλικάκος είναι ανάμεσα στους 67 γιατρούς που προσλήφθηκαν για τις ΜΕΘ μαζί με 193 νοσηλευτές. Συνολικά, δηλαδή, πρόκειται για 260 άτομα και όχι για 500 όπως ήταν η αρχική επιθυμία του υπουργείου Υγείας. Οι 240 θέσεις έμειναν άγονες, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, δεν έχουν επαναπροκηρυχθεί ακόμη και δεν είναι ξεκάθαρος ο ορίζοντας της νέας προκήρυξης, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Το ζητούμενο είναι πως οι υπουργοί Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, θεωρούν «επίτευγμα» το άνοιγμα των ΜΕΘ, μόνο που φέτος έχουν ανοίξει περίπου 50 σε σχέση με πέρυσι -όπου ήταν 200 κλειστές- και δεν φροντίζουν να κρατήσουν στις θέσεις τους έστω και αυτούς τους μισούς που τοποθετήθηκαν.

Οι γιατροί μιλούν για απαξίωση της ιατρικής τους ιδιότητας, αφού ο μισθός τους είναι αντίστοιχος οποιουδήποτε νεοπροσληφθέντα υπαλλήλου στο Δημόσιο. «Ολοι μέσα στα νοσοκομεία, από τους διοικητικούς υπαλλήλους μέχρι τις κοπέλες που καθαρίζουν, λαμβάνουν περισσότερα χρήματα από εμάς. Μιλάμε για πλήρη απαξίωση», τονίζει ο κ. Πουλικάκος.

Ενα από τα «αγκάθια» της πρόσληψής τους είναι ότι δεν τους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία που έχουν στον ιδιωτικό τομέα, εκτός από το γεγονός ότι η σχέση εργασίας τους είναι με το λεγόμενο «μπλοκάκι». Παρ’ όλα αυτά, εργάζονται επί πέντε ημέρες για τουλάχιστον επτά ώρες, με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται το να είναι κάποιος στη ΜΕΘ και να αντιμετωπίζει καθημερινά δύσκολα περιστατικά.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ