2016-12-19 09:20:06
Φωτογραφία για EWG: ΑΠΟ «ΚΟΣΚΙΝΟ» ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Σήμερα ή πιθανότατα αύριο είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Euroworking Group (EWG) για να εξετάσει το πακέτο των παροχών της κυβέρνησης. Στον απόηχο των αντιδράσεων στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με τελευταία την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ε.Ε., κ. Βλ. Ντομπρόβσκις, στην «Καθημερινή», οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Η έκθεση των θεσμών αναφέρει ότι υπάρχουν ανησυχίες τόσο για τα μέτρα, όσο και για τη διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή τους. Ωστόσο, σημειώνουν ότι μπορεί για το 2016 να μειώνουν το δημοσιονομικό «μαξιλάρι», αλλά για τα έτη 2017 και 2018 δεν αναμένεται κάποια επίπτωση στην επίτευξη των στόχων, εφόσον δεν επαναληφθεί η εφαρμογή τους. Οπότε, το EWG επί της ουσίας θα κληθεί να αποφασίσει εάν συντρέχει λόγος να «παγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εξαιτίας των παροχών που πρόκειται να διανείμει η κυβέρνηση.


Επίσης, στο οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξουν να αποδείξουν ότι το κόστος του 0,4% του ΑΕΠ ή των περίπου 700 εκατ. ευρώ από το έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά, δεν επηρεάζει την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Ο στόχος είναι να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ και με δεδομένη την πολύ καλή πορεία των εσόδων, στο υπουργείο θεωρούν ότι μπορεί τελικά να διαμορφωθεί στην περιοχή του 1,5% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της επίπτωσης του πακέτου παροχών.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Αθήνα εκτιμούν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του EWG. Πέραν αυτών, οι επαφές με τους θεσμούς για την πορεία της αξιολόγησης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες εξ αποστάσεως, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, εάν συντρέχει λόγος, μετά τις 10 Ιανουαρίου του 2017. Να σημειωθεί ότι το επόμενο ορόσημο είναι στις 26 Ιανουαρίου που έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για το νέο έτος.

Πάντως, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης φαίνεται πιο μακριά από ποτέ. Πλέον, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν ανοιχτά για ολοκλήρωσή της τον Μάρτιο, «στην καλύτερη των περιπτώσεων», όπως λένε χαρακτηριστικά. Και ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση πάρει το «πράσινο φως» για τις παροχές που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, το βασικό πρόβλημα του πώς θα λυθεί η εξίσωση ανάμεσα σε Γερμανούς, ΔΝΤ και Ελλάδα δεν έχει ακόμη λυθεί, ενώ η επιπλοκή που δημιουργήθηκε από τις εξαγγελίες την περασμένη εβδομάδα απλώς πρόσθεσε άλλον έναν «πονοκέφαλο».

Προσεκτική έκθεση

Οι θεσμοί  από την πλευρά τους, συνέταξαν μια ιδιαίτερα προσεκτική έκθεση για το εάν οι εξαγγελίες του βρίσκονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του μνημονίου χωρίς να παίρνουν ξεκάθαρη θέση, «πετώντας έτσι το μπαλάκι» στα κράτη-μέλη που θα κληθούν αυτή την εβδομάδα να αποφασίσουν κατά πόσον «παγώνουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Όμως ακόμα και να δώσουν το «πράσινο φως» για τα μέτρα, το βασικό πρόβλημα παραμένει και είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όλο το θέμα των εξαγγελιών δεν ήταν τίποτε παραπάνω από άλλη μία επιπλοκή που ακόμα και να λυθεί θα έχει αφήσει μια σειρά από ερωτήματα ως προς τις προθέσεις και την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης. 

Εν τω μεταξύ, το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς δεν γεφυρώνεται παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής βρίσκονταν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά καταγράφηκε ελάχιστη πρόοδος. Η βασική εξίσωση παραμένει ότι οι Γερμανοί χρειάζονται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και από την άλλη το Ταμείο δεν δέχεται να μπει σε ένα πρόγραμμα με ανέφικτα πλεονάσματα, όπως κρίνει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και μεσοπρόθεσμα, χωρίς να πάρει η ελληνική κυβέρνηση προληπτικά μέτρα τώρα, που θα τεθούν σε ισχύ το 2019-2020, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι. 

Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε ότι το σενάριο να συνεχίσει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος και όχι με καινούργιο πρόγραμμα δεν θα ήταν εφικτό, καθώς αυτό θα σήμαινε αλλαγή στο πρόγραμμα του ESM, που έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα και το οποίο προβλέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ όποτε είναι δυνατή. Για τους Γερμανούς, συνέχιση του προγράμματος χωρίς το Ταμείο θα σήμαινε καινούργιο πρόγραμμα και ψήφισή του από την ολομέλεια της γερμανικής Βουλής, κάτι το οποίο πολιτικά θα είναι ανέφικτο ιδιαίτερα με το νέο έτος, οπότε η Γερμανία εισέρχεται σε προεκλογική τροχιά. Έτσι το αδιέξοδο παραμένει άλυτο και το πρόβλημα μεταφέρεται στους επόμενους μήνες, που το ευρωπαϊκό κάδρο μπορεί να αλλάξει τελείως με τις εκλογές στα πιο ισχυρά κράτη-μέλη. 

Συγχρόνως, το ΔΝΤ αναμένει την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και τη στάση που θα κρατήσει όσον αφορά το Ταμείο. Αξιωματούχοι δεν αποκλείουν πως μέσα από το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τραμπ θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Ευρώπη ότι «ήρθε ή ώρα να πληρώσετε μόνοι σας τον λογαριασμό» και να οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις ή έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, τη στιγμή που η πλειονότητα των τεχνικών στελεχών του οργανισμού έχει ήδη σοβαρές επιφυλάξεις για τη διατήρηση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Καθημερινή»

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ