2016-12-22 10:28:11
Φωτογραφία για Φόβος: Η μητέρα των αρνητικών συναισθημάτων
Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής. Είναι η μητέρα όλων των αρνητικών συναισθημάτων.

O φόβος πρέπει να διακρίνεται από τη σχετική συναισθηματική κατάσταση του άγχους. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο φόβος και το άγχος είναι δύο άχρηστα συναισθήματα. Για έναν πρωτόγονο άνθρωπο θα ήταν χρήσιμα αυτά τα συναισθήματα. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα που περιέγραψε ένας ψυχολόγος σε μια τηλεοπτική εκπομπή. Ένας πρωτόγονος άνθρωπος βρίσκεται σε μια σπηλιά με την οικογένειά του, ώσπου ξαφνικά μπαίνει ένα λιοντάρι. Ο άντρας νιώθει ότι απειλείται η οικογένειά του, έτσι αγχώνεται και φοβάται με αποτέλεσμα να αιματώνονται τα άκρα του περισσότερο λόγω της ταχυπαλμίας του, για να είναι σε θέση να πολεμήσει και να προστατέψει την οικογένειά του.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν στις μέρες μας υπάρχει αυτό το λιοντάρι που συνεπάγεται τον φόβο. Το μόνο που μπορεί να φέρει το άγχος και τον φόβο είναι ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα, κανένα κέρδος. Με το να αγχώνεσαι για το αν θα μπορείς να αντεπεξέλθεις στα οικονομικά σου, όχι μόνο το άγχος δεν πρόκειται να σου φέρει λεφτά αλλά και θα σε θολώνει μέρα με τη μέρα χωρίς να έχεις καθαρό μυαλό για μια σωστή λύση.


Οι πέντε πιο βασικοί και οι πιο μεγάλοι φόβοι από τους οποίους πιστεύεται ότι προκύπτουν όλοι οι άλλοι είναι:

Ο φόβος του θανάτου: η ιδέα ότι δεν θα ζεις για πολύ, ότι πλησιάζει το τέλος, διεγείρει ένα πρωτογενές υπαρξιακό άγχος σε όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους.

Ο φόβος της αναπηρίας: λόγω απώλειας κάποιου σωματικού οργάνου.

Το χάσιμο της αυτονομίας: όταν νιώθει κάποιος ακινητοποιημένος, παράλυτος, παγιδευμένος.

Ο αποχωρισμός: όπως ο φόβος απόρριψης.

Ο θάνατος του ΕΓΩ: ο φόβος της ταπείνωσης, της περιφρόνησης, της ντροπής.

Γνώρισε τον φόβο σου

Φόβος: Η μητέρα των αρνητικών συναισθημάτωνΑνάλυσε τον φόβο σου. Αφού βρεις την προέλευση σημαίνει ότι έχεις φτάσει στη ρίζα του φόβου σου. Τώρα πρέπει να αναρωτηθείς γιατί φοβάσαι αυτό το πράγμα. Μήπως φοβάσαι ότι μπορεί να χάσεις τον έλεγχο των κινήσεών σου; Μήπως από εκεί πηγάζει ο φόβος σου για τις πτήσεις με αεροπλάνο; Κάνοντας συνεχώς παρόμοιες ερωτήσεις στον εαυτό σου στο τέλος θα μπορέσεις να καταλήξεις στη σωστή απάντηση. Ανακαλύπτοντας τη βάση του φόβου σου είναι σαν να του βγάζεις τη μάσκα και να κοιτάς τον εχθρό σου στα μάτια.

Η άποψή μου πάνω σε αυτό είναι ότι μερικές φορές δεν πρέπει να πολεμάμε τις φοβίες μας ίσως έτσι να φουντώνουν όλο και περισσότερο. Σκεφτείτε ότι οι φοβίες σας είναι σαν ένα άτακτο μικρό παιδί, κάθε φορά που θα κάνει μια ζημιά θα το μαλώνετε και θα του φωνάζετε ή θα το πάρετε από το χέρι για να του δείξετε το σωστό; Ίσως να πρέπει να συμφιλιωνόμαστε με τις φοβίες μας και να μάθουμε να συμβιώνουμε με αυτές για να τις ξεπεράσουμε και όχι να τις πολεμάμε και να τις βλέπουμε σαν εχθρούς.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ