2016-12-22 19:14:31
Φωτογραφία για ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ''BLACK OUT'' ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΛΟΓΩ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε η ομάδα διαχείρισης κρίσεων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με αντικείμενο τα προβλήματα που εμφανίζονται στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα και τα οποία δημιουργούν απειλή για την επαρκή και ομαλή τροφοδοσία του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Το πρόβλημα είναι ότι, παρά τις εισαγωγές που γίνονται κανονικά από όλες τις πύλες εισόδου (Κήπος Έβρου, Σιδηρόκαστρο και Ρεβυθούσα), ο μεγάλος όγκος κατανάλωσης έχει οδηγήσει το σύστημα στα όριά του.

Ο διαχειριστής του συστήματος, ΔΕΣΦΑ έχει κηρύξει κατάσταση συναγερμού 1, δηλαδή έγκαιρη προειδοποίηση, από την περασμένη Δευτέρα, ενώ χθες ανέβηκε το επίπεδο του συναγερμού στο 2, δηλαδή σε κατάσταση επιφυλακής. Ωστόσο, στην σημερινή σύσκεψη ανέκυψε και ένα ακόμη πρόβλημα αφού τελικά το μεγάλο φορτίο φυσικού αερίου των 130 χιλιάδων κυβικών μέτρων που συμφώνησε η ΔΕΠΑ με την αλγερινή Sonatrach να έρθει το Σάββατο, παραμονή Χριστουγέννων, παραμένει καθηλωμένο στο Αλγέρι λόγω ισχυρής θαλασσοταραχής. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το φορτίο θα παραδοθεί το αργότερο μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.


Προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα απρόοπτα στην αγορά ζητήθηκε από κοινού ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ και οι ηλεκτροπαραγωγοί να μειώσουν την κατανάλωσή τους, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις εξαγωγές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε να κοπούν 20.000 μεγαβατώρες από τους ηλεκτροπαραγωγούς προκειμένου να παραμείνει το επίπεδο συναγερμού 2 και να μην ανέβει στο 3. Πράγματι με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία για την προημερήσια αγορά της Παρασκευής, προβλέπεται σημαντική μείωση στο ισοζύγιο εξαγωγών που από 13.000 μεγαβατώρες σήμερα στις 5 χιλιάδες για αύριο.

Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί η εφεδρεία μονάδων φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν με πετρέλαιο. Αυτές είναι το Λαύριο 5 της ΔΕΗ και η Κομοτηνή. Βεβαίως για τις ώρες της μεγάλης αιχμής προβλέπεται να αξιοποιηθούν τα υδροηλεκτρικά και ειδικότερα τα Κρεμαστά, το Καστράκι, ο Ιλαρίωνας, το Πολύφυτο, η Σφηκιά, ο Ασώματος, ο Θησαυρός, ο Αώος κλπ. Την κατάσταση συνεχίζουν να διευκολύνουν και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αφού και για την Παρασκευή προβλέπεται αυξημένη παραγωγή 35 χιλιάδων μεγαβατωρών κυρίως από αιολικά που δίνουν κρίσιμη ανάσα στο σύστημα.

Το επόμενο μέτρο που εξετάζεται είναι εάν διαπιστωθεί ότι συνεχίζονται τα προβλήματα να ανέβει το επίπεδο συναγερμού από το 2 στο 3. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανόν να εξεταστούν περαιτέρω δράσεις όπως η εφαρμογή μέτρων διαχείρισης της ζήτησης όπως η διακοψιμότητα όχι μόνο στο φυσικό αέριο αλλά και στον ηλεκτρισμό. Το ύστατο μέτρο, στο οποίο πάντως δε φαίνεται να φτάνουμε εκτός σημαντικού απροόπτου θα είναι να υπάρξει αίτημα από τη ΡΑΕ προς την Επιτροπή, τον Ευρωπαίο ρυθμιστή Acer και τον Ευρωπαίο διαχειριστή ENTSO-E για περιορισμό των εξαγωγών ρεύματος. Μια τέτοια κίνηση πάντως θεωρείται ασυνήθιστη με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαταραχή στην ενεργειακή προμήθεια της χώρας.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ