2016-12-28 10:17:09
Φωτογραφία για ΔΗΣΥ: Ξεκάθαρες οι δηλώσεις του ΚΕ για τη Γενεύη
Λευκωσία: Τη θέση ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει στη Διάσκεψη της Γενεύης σχετικά με την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο ΔΗΣΥ, απαντώντας στα υπόλοιπα κόμματα και τις επικρίσεις τους.

Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ σημείωσε τα ακόλουθα:

«Μπροστά μας έχουμε μια διεθνή διάσκεψη με αντικείμενο την κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων –δεν εξυπηρετούν προσεγγίσεις που έχουν αυτοσκοπό τη διαμαρτυρία και τελικά την αμφισβήτηση των θέσεών μας

Μέσα από ξεκάθαρες δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, έχει γίνει εντελώς σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και θα συμμετάσχει και είναι απαραίτητο μέρος της διάσκεψης, η οποία και θα έχει ως αντικείμενο την κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων του 1959-60. Για τον προφανή λόγο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συμβαλλόμενο μέρος και καμία νέα συμφωνία δεν μπορεί να προκύψει χωρίς αυτήν. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα γίνει διάσκεψη και αναθεωρητική διαδικασία για μια βασική συνθήκη της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία...


Δυστυχώς όμως και πάλιν, κατ’ακολουθίαν τουρκικών προσπαθειών για να υποβιβαστεί ή και να μηδενιστεί ο αναπότρεπτος ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάποια δικά μας πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης παρασύρονται σε μια λογική αμφισβήτησης. Αντί να υποστηρίξουν αυτή την τετράγωνη θέση με το αδιάσειστο νομικό και πολιτικό έρεισμα, αναλώνονται και πάλι σε επικρίσεις άνευ αντικειμένου.

Εξάλλου αφορμώμενοι για μια φορά ακόμα από δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μ.Ακκιντζί –ο οποίος λογικά προβάλλει και προσπαθεί να εμπεδώσει θέσεις της δικής του πλευράς- επανέρχονται στη σύνθεση της Διάσκεψης και επιμένουν ότι θα πρόκειται για «πενταμερή». Δεν λαμβάνουν όμως υπόψη τη σαφή τοποθέτηση της Ε.Ε. ότι θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη ούτε και μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν ότι η Ε.Ε. έχει και δικούς της λόγους, αφού συμβαλλόμενο μέρος έναντί της ως προς το Πρωτόκολλο 10 είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν μπαίνουν ούτε στον κόπο να σκεφτούν ότι εαν η Διάσκεψη προοριζόταν να εξαντλείται στα μέρη που αναφέρονται ονομαστικά στο ανακοινωθέν των Η.Ε. δεν θα υπήρχε κανένας λόγος για την αναφορά του ιδίου ανακοινωθέντος σε συμμετοχή και όσων άλλων μερών κρίνεται αναγκαίο...

Ταυτόχρονα, αποφεύγουν να βγάλουν συμπεράσματα και από την αναφορά του κ. Ακκιντζί ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κατάληξη στο περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και το εδαφικό και τότε, αφού υπάρξει κατάληξη και πάνω σε χάρτη, θα ακολουθήσει συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Διότι αυτό θα επιβεβαίωνε την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας την οποία τόσο καιρό αμφισβητούσαν.

Όσο για τη συζήτηση κατά πόσον τυχόν συμφωνία (στη Γενεύη) είναι η Κυπριακή Δημοκρατία με τη σημερινή της μορφή που θα την κάνει ή το κυπριακό κράτος όπως αυτό θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδία, πρόκειται για ψεύτικο δίλημμα. Διότι για να επικυρωθεί πραγματικά η όποια συμφωνία πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα. Αλλά για να γίνει δημοψήφισμα θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει συμφωνία και για τα θέματα ασφάλειας. Την ενδεχόμενη συμφωνία για την ασφάλεια δεν είναι δυνατό να την κάνει (στη Γενεύη) η «νέα κατάσταση πραγμάτων» διότι απλούστατα δεν θα υπάρχει ακόμα. Η σκοπούμενη συμφωνία για την ασφάλεια στη Γενεύη έχει να κάνει με την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι προϋπόθεση για να γίνει μετά, και με την έγκριση δημοψηφισμάτων, η μετεξέλιξη στη νέα κατάσταση του μόνου υπάρχοντος κυπριακού κράτους που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Ούτε όμως αυτή την αδιάσειστη και αναπόδραστη λογική σειρά πραγμάτων φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τα κόμματα εκείνα που δείχνουν ότι το μόνο που τα ενδιαφέρει είναι να καταγγέλλουν και να επικρίνουν τον Πρόεδρο.

Η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για να υπερβούμε κομματικές διαφορές και από κοινού να στηρίξουμε τις πάγιες διεκδικήσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς με τις οποίες πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Γενεύη και γύρω από τις οποίες προσπαθεί τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του να ενισχύσουμε τα ήδη ισχυρά ερείσματα που έχουμε.

Ας αναλογισθούν αυτοί που επιδίδονται σε συστηματικές διαμαρτυρίες, ότι για πρώτη φορά φαίνεται να οδηγείται η κατοχική Τουρκία σε μια διεθνή διάσκεψη με αντικείμενο την κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος εγγυήσεων και εξάρτησης της χώρας μας. Σε αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και την ενέργειά μας».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ