2016-12-30 01:40:23
Φωτογραφία για Πόλεμος μέχρις εσχάτων στα μεγάλα έργα με εκπτώσεις ρεκόρ
Πόλεμος μέχρις εσχάτων έρχεται όπως φαίνεται στις δημοπρατήσεις των έργων. Το 2016 στις ελάχιστες δημοπρατήσεις είδαμε για πρώτη φορά τις εκπτώσεις να εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Στα έργα που ξεπέρασαν τα 50εκ.ευρώ είχαμε τον Άκτωρα που έδωσε 53% για το Φαληρικό Όρμο, ενώ ο Όμιλος Καλογρίτσα πήρε 3 μεγάλες εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος με εκπτώσεις που κυμαίνονταν από 53-57% αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Επίσης στην μοναδική μεγάλη σιδηροδρομική εργολαβία Ψαθόπυργος-Ρίο, η GD Infrastrutture έδωσε 45%.

Αυτό το όχι ιδιαίτερα κολακευτικό νούμερο, δείχνει από τη μία την ανομβρία που υπάρχει στα έργα, με τις δημοπρατήσεις να βγαίνουν με το σταγονόμετρο και από την άλλη την πολεμική που πλεόν είναι δεδομένη μεταξύ των τεχνικών για το ποιος θα επικρατήσει στην όλο και μικρότερη πίτα.

Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στα μεγάλα έργα του 2017, ιδιαίτερα αυτά που πρώτου εξαμήνου, όπου περιλαμβάνονται οι 5 επόμενες εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος, σιδηροδρομικά έργα στη Βόρεια Πελοπόννησο, το έργο-σκούπα στην Αμβρακία αναμένουμε η μάχη να είναι σκληρή και ο ανάδοχος να δίνει εκπτώσεις σε επίπεδα ρεκόρ.


Μεγάλη ανησυχία όμως προκαλεί το γεγονός πως οι μεγάλες εκπτώσεις δημιουργούν ένα ανάχωμα στην εξέλιξη των έργων καθώς θα πρέπει οι δαπάνες να στραγγίζονται, άρα σε επίπεδο προμηθειών θα έχουμε επίσης "γερό ψαλίδι" δημιουργώτας μία ανθυγιεινή αλυσίδα από εταιρείες που εμπλέκονται σε ένα έργο με τιμές που η αγορά τις ονομάζει "σκοτωμένες".

Φυσικά δεν μένει παρά να δούμε αν τελικά αυτό θα συμβεί, όμως οι εξελίξεις του 2016, δεν προδιαγράφουν το αντίθετο. Η κατασκευαστική κοινότητα πάντως στο σύνολο της μιλά για ένα 2017 πολύ δύσκολο με λίγα νέα έργα και κενό μεταξύ των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ σε αυτό συντελεί και η εφαρμογή του νέου Νόμου για τις Δημόσιες Συμβάσεις που έχει φρενάρει τις δημοπρατήσεις εδώ και μήνες.

Τώρα φαίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς τα έργα να αρχίζουν να δημοπρατούνται, όμως οι αργές διαγωνιστικές διαδικασίες δείχνουν ότι το 2017 θα είναι έτος για πολύ γερά νεύρα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ