2017-01-03 02:28:08
Φωτογραφία για ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΙΠΑΑ ΠΕΔΥ
«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΩΝ ΠΛΗΡΟΥΣ KΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Ε.Δ.Υ) - ΕΣΥ» 

Αποφ. ΕΔ: 538/2014 Αθήνα 3-1-2017

e-mail: [email protected] Αρ. Πρωτ. 1/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το ΔΣ του ΠΑΣΙΠΑΑ θα ήθελε να σας ευχηθεί ολόψυχα, υγεία και επαγγελματική επιτυχία και να σας ενημερώσει για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Μόλις δημοσιεύτηκε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη δικαστική απόφαση για τα μισθολογικά των γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, από τις τρεις αγωγές που κατέθεσαν μέλη μας, σχετικά με τον υπολογισμό και την καταβολή του Χρονοεπιδόματος και των νόμιμων αποδοχών των ιατρών ΕΣΥ στο ΠΕΔΥ (αναμένονται ακόμα οι αποφάσεις από Λάρισα και Αθήνα).


Η απόφαση αφορά τους ενάγοντες γιατρούς της 3ης και 4ης ΔΥΠΕ. 

1. Η απόφαση αποδέχεται τις βασικές αξιώσεις που θέσαμε και αναγνωρίζει ότι πρέπει να καταβληθεί στους ενάγοντες μισθός ΕΣΥ από την 18η Νοεμβρίου 2014 και όχι από την ημερομηνία της καθυστερημένης ένταξης όπως ζητούσαν οι ΔΥΠΕ, δηλαδή μετά την 20-7-2015 (4η ΔΥΠΕ) ή 26-3-2015 (3η ΔΥΠΕ). 

2. Αποδέχεται ότι το χρονοεπίδομα υπολογίσθηκε με μη νόμιμο τρόπο. Δέχτηκε ότι πρέπει να υπολογίζεται με βάση μισθό ύψους 2067 ευρώ και όχι με τον βασικό μισθό κάθε βαθμού. Αυτό σημαίνει ότι κάθε γιατρός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μπορεί να ζητήσει με αγωγή μεγαλύτερο χρονοεπίδομα και αναδρομικά για τα δυο τελευταία έτη, και για το μέλλον. 

3. Επιδίκασε τόκο για κάθε μηνιαία διαφορά από το μήνα που έπρεπε να καταβληθεί 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δικαιώσει τις επιλογές του ΔΣ του Σωματείου που στην συγκεκριμένη περίπτωση (των αγωγών κατά των ΔΥΠΕ) αποδεικνύεται ότι ήταν και παραμένουν ο μόνος τρόπος που διασφαλίζει τους υπαλλήλους - ιατρούς από την παραγραφή οφειλόμενων ποσών που καταβάλλονται εσφαλμένα από τις ΔΥΠΕ. 

Όσοι δεν έχουν κάνει αγωγή πρέπει να γνωρίζουν ότι ήδη έχασαν αρκετά αλλά και χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά. Στα τέλη Ιανουαρίου του 2017 παραγράφονται αξιώσεις που αφορούν τον Ιανουάριο του 2015. Κάθε μήνα θα παραγράφονται ποσά που σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονται στα 800 ευρώ μεικτά. Παρότι οι ΔΥΠΕ θα ασκήσουν έφεση και αναίρεση αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε μέχρι τέλους επιτυχή έκβαση στα περισσότερα θέματα. 

Υπάρχει και ένας πρόσθετος λόγος. Αναμένεται απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας για τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ, η οποία θα επηρεάσει και τους μισθούς των γιατρών του ΠΕΔΥ. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ότι θα κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές την μισθών του ΕΣΥ του 2012. Μόνο όποιος καταθέσει αγωγή άμεσα θα μπορεί να διεκδικήσει διαφορές αποδοχών για τα έτη 2015 και 2016, σε περίπτωση θετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το δικαστήριο αυτό πάντα ορίζει ότι μόνο όσοι έχουν ήδη καταθέσει αγωγή μπορούν να ζητήσουν αναδρομικά. Οι υπόλοιποι μπορούν να έχουν αξιώσεις μόνο για το διάστημα μετά την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης. 

Συνάδελφοι θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί απάντηση για πολλούς αποδέκτες. 

Για τους συναδέλφους εκείνους που ισχυρίζονταν πως όλα τα εκκρεμή μισθολογικά και εργασιακά μας αιτήματα θα τακτοποιηθούν με διοικητικές πράξεις και για διάφορους λόγους απέτρεπαν τους ΠΑΑ ιατρούς να στηρίξουν τις επιλογές του ΠΑΣΙΠΑΑ. Μάλλον πρέπει να παραδεχθούν τώρα πως τίποτα δεν μας χαρίζεται και πως ακόμα και η αυτονόητη και δίκαιη εφαρμογή των εν ισχύ νόμων απαιτεί την σταθερή πίεση και εγρήγορση από μέρους μας εν όψει και των πολλών αντιθέτων συμφερόντων. Ο Σύλλογος μας σταθερά και αταλάντευτα θα στηρίζει και προωθεί την εφαρμογή του νόμου σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ και την οικοδόμηση σε στέρεες βάσεις του ΠΕΔΥ

Για τους αρμοδίους στις ΔΥΠΕ που θεωρούν ότι μπορούν να αυθαιρετούν απέναντί μας και να ορίζουν κατά βούληση τους κανόνες ένταξης, τις αμοιβές και το πλαίσιο εργασίας των ιατρών ΕΣΥ στο ΠΕΔΥ. Τους καλούμε να προχωρήσουν σε ανοικτό διάλογο που θα οδηγήσει σε συλλογική σύμβαση με βάση τα ισχύοντα στο ΕΣΥ. 

Τέλος για το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αποτελέσει μία επιτακτική υπενθύμιση της εγκατάλειψης της ΠΦΥ στο τέλμα που την έφερε η αντίδραση μερίδας συναδέλφων και τα μικροπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Αν δεν επιταχυνθεί η επίλυση του εργασιακού ζητήματος και δεν ληφθούν υπόψη τα δίκαια αιτήματα των ιατρών η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. 

Συνάδελφοι ΠΑΑ στο ΠΕΔΥ,

Σας ευχόμαστε να είναι ευτυχές το 2017 και σας καλούμε να στηρίξετε σύσσωμοι τις επιλογές και τους αγώνες του Συλλόγου που δεν κρύβουν άλλες σκοπιμότητες από την κατοχύρωση των ενταγμένων ως ΠΑΑ ιατρών και οδοντιάτρων. 

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Παπαλέτσος Γιάννης Γώγου Μαίρη
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ