2017-01-04 20:16:12
Φωτογραφία για Προσοχή: Έρχεται κύμα γρίπης! Οι βασικοί κανόνες πρόληψης
Γράφει: Δωροθέα Γαληνού - Health Report.gr

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας ενόψει του μεγάλου κύματος γρίπης που αναμένεται το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα της εποχικής γρίπης είναι αυξημένα. Μόνο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν προχθές ξεπέρασε τους 400, από τους οποίους οι 62 παρέμειναν για νοσηλεία.

Πάντως οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ προβλέπουν ότι το επόμενο διάστημα η γρίπη θα δείξει… τα δόντια της.

Βάση στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ την προτελευταία εβδομάδα του 2016 οι 35 στις 1.000 επισκέψεις σε γιατρό αφορούσαν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2015 ήταν 20 στις 1.000 επισκέψεις.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η κορύφωση του κύματος γρίπης καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.


Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων και επιστημονικό συνεργάτη του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρη Τσιόδρα από τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι κατά τη φετινή περίοδο θα επικρατήσει ο υπότυπος Α (Η3Ν2) που συνήθως προκαλεί σοβαρή νόσηση στους ηλικιωμένους σε αντίθεση με τον υπότυπο Η1Ν1 που έπληττε και πιο νεαρά άτομα.

Πώς θα προστατευτείτε από τη γρίπη – Οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ

Για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό την περίοδο 2016-2017 το ΚΕΕΛΠΝΟ κατάρτισε και δημοσιοποίησε αναλυτικές οδηγίες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, διανύουμε περίοδο αυξημένης επικινδυνότητας, αφού η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Κατά την περσινή περίοδο γρίπης, το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την εβδομάδα 4-10 Ιανουαρίου 2016, κορυφώθηκε την εβδομάδα 1-7 Φεβρουαρίου 2016 και επανήλθε σε χαμηλότερα επίπεδα από την εβδομάδα 29 Φεβρουαρίου-6 Μαρτίου 2016 και μετά, συνεχίζοντας σε χαμηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης.

Οι τοπικοί εποχικοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασικούς τρόπους (π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων, μέτρα ατομικής υγιεινής κ.λπ.). Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο. Το εμβόλιο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στη μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Όπως κάθε χρόνο, και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2016-2017 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πώς μεταδίδεται η γρίπη

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά, διασπείροντας ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται επίσης μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και η συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους αυξάνουν τις πιθανότητες μετάδοσης της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, πρέπει να καλύπτεται το στόμα και η μύτη με χαρτομάντιλο κατά τον βήχα και το φτάρνισμα και επιβάλλεται το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Για πόσες μέρες μπορεί να μεταδώσει τη γρίπη κάποιος που νοσεί;

Οι ενήλικες είναι δυνατό να μεταδώσουν τη γρίπη μία μέρα πριν αρρωστήσουν και έως 5-7 μέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή είναι δυνατό να μεταδώσουν τη γρίπη για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας.

Πόσο διαρκούν συνήθως τα συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 μέρες, όμως ο βήχας μπορεί να επιμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει γρίπη για να προστατεύσει τον εαυτό του και τους γύρω του

Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από την γρίπη. Για τον λόγο αυτόν:

– Αποφύγετε τη στενή επαφή με άλλα άτομα.

– Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.

– Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.

– Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, εφόσον βέβαια αυτό είναι δυνατό, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.

– Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος να αρρωστήσουν και αυτοί.

– Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά τη διασπορά των ιών. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.

– Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ