2017-01-19 07:14:15
Φωτογραφία για Κοινή γραμμή Ε.Ε. – Κυβέρνησης για νέες δομές στα νησιά
Να πείσει τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου ότι τόσο ο κυβερνητικός όσο και ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επιχείρησε από τη Μυτιλήνη το πρωί της Τετάρτης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Συνοδευόμενος από στελέχη της Ε.Ε., την Περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου και τους Δημάρχους Χίου, Λέσβου και Σάμου ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Μόριας καθώς και του Δημοτικού Καταυλισμού στο Καρά Τεπέ, υπογραμμίζοντας την ικανοποίησή του ότι ειδικά για την τελευταία δομή τα χρήματα της Ε.Ε. πιάνουν τόπου.

Αποστολή στη Λέσβο

Μήνυμα προς την Ευρώπη

Απευθυνόμενος ουκ ολίγες φορές προς τους Ευρωπαίους Εταίρους τους κάλεσε να εντείνουν τους ρυθμούς των μετεγκαταστάσεων των προσφύγων από την Ελλάδα, παρέχοντας παράλληλα ασφαλές καταφύγιο για τα άτομα που δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Αναφερόμενος στα νησιά του Β. Αιγαίου τόνισε ότι αποτελεί χρέος όλων να συνεχίσουν την ανθρωπιστική παράδοση της Ευρώπης που όπως είπε δεν πρόκειται να σταματήσει ειδικά τώρα.  Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε την θετική πλευρά της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας λέγοντας ότι αυτή η μορφή συνεννόησης είναι αυτή που επέτρεψε να μπει τέλος στην απώλεια ζωών στο Αιγαίο.


Αποτελέσματα μόνο αν βοηθήσουν οι νησιώτες

Απευθύνοντας ανοιχτά έκκληση για συνεργασία προς τους κατοίκους των νησιών ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι αποτελέσματα θα έρθουν μόνο με τη βοήθεια των κατοίκων και των αρχών των νησιών. Επιπρόσθετε ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι όσες δομές υπάρχουν και όσες δημιουργηθούν αποτελούν προσωρινή και όχι μόνιμη λύση,

«Τα νησιά θα αποσυμφορηθούν μεταφέροντας τις ευάλωτες ομάδες στην Αθήνα και επιστρέφοντας όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Αναγνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Υπάρχει ανάγκη στήριξης και σχεδίων ανάπτυξης των νησιών.

Τόσο η Ε.Ε. όσο και η Κυβέρνηση οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό των νησιών που δοκιμάζονται αλλά και στο πλευρό των ανθρώπων που κινδύνευσαν για να περάσουν στα νησιά.

Για να πετύχει ο σχεδιασμός πρέπει να υπάρχει συναντίληψη και συνεννόηση ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές», ανέφερε ο ίδιος δίνοντας μεταξύ άλλων και την είδηση ότι την Παρασκευή οι 5 Δήμαρχοι (Χίου, Λέσβου, Σάμου, Κω και Λέρου) θα συναντηθούν με τον ίδιο με σκοπό να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να καλλιεργήσουν κλίμα συνεννόησης.

Ναι στα Κέντρα Κράτησης

Ο ίδιος πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρων Κράτησης, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών εκφράζοντας την άποψη ότι  θα λειτουργήσουν θετικά γιατί θα διευκολύνουν διαδικασίες κυρίως μέσα από τις από κοινού επιστροφές στην Τουρκία.

«Ο αρχικός σχεδιασμός είναι στη σωστή κατεύθυνση. Τα Κέντρα Κράτησης θα βοηθήσουν στον περιορισμό των φαινομένων παραβατικότητας στα νησιά», κατέληξε ο ίδιος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ