2017-01-19 19:39:18
Φωτογραφία για Μακρινή χώρα’ στην εναρκτήρια τελετή του Πάφος 2017
Η ακουστικό οπτική βίντεο-εγκατάσταση «Μακρινή Χώρα» εστιάζει στη «μακρινή γη» της παιδικής ηλικίας και τις μνήμες του σώματος, καθώς και στη «μακρινή χώρα» των κοινών ελπίδων και ονείρων για το μέλλον, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αριάνα Οικονόμου, Χορογράφος και Σκηνοθέτης.

Η εγκατάσταση – εμπειρία αναμένεται να παρουσιαστεί το διήμερο 28 και 29 Ιανουαρίου σε τρία μέρη στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής του Πάφος 2017.

Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, πρόκειται για ένα ταξίδι διαλογισμού δια μέσου της μνήμης και των ονείρων της παιδικής ηλικίας τριών δικοινοτικών γενεών που βασίζεται στις αισθήσεις.

Η κ. Οικονόμου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το έργο είναι εμπνευσμένο από γραπτά του γνωστού Κύπριου ποιητή Taner Baybars (Plucked in a Far Off Land ), και από την έρευνα της ομάδας για την παιδική ηλικία πριν και μετά από το 1974.

Τρεις γενιές Κυπρίων, όπως εξήγησε, (και από τις δύο πλευρές της Νεκρής Ζώνης) συναντώνται για να μοιραστούν βιώματα στο πλαίσιο της εγκατάστασης.


Η εγκατάσταση, συνέχισε, είναι αφιερωμένη στις δύο κοινότητες, καθώς και σε κάθε λαό ο οποίος ζει σε μια διαιρεμένη κοινωνία.

Το έργο προσκαλεί τους επισκέπτες να βιώσουν την εγκατάσταση ως ένα ταξίδι διαμέσου τριών χώρων και τριών μερών αντίστοιχα και στο τέλος να καταγράψουν ένα δικό τους βίωμα και μια ευχή για το μέλλον, όπως είπε.

Η κ. Οικονόμου, σημείωσε πως το έργο υλοποιήθηκε από την ομάδα Echo Arts, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από την ίδια με τη δημιουργική ομάδα, που εργάζονται μαζί από το 2003 και είναι η Dorinda Hulton Σκηνοθέτης, ο Peter Hulton εικαστικός και ο Τουρκοκύπριος συγγραφέας και ποιητής  Gurgenc Korkmazel, που είναι και φίλος του Taner Bayars. Τη μουσική συνέθεσε ο Λάρκος Λάρκου.

Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου είναι η πρώτη φορά που στο έργο που είναι η ιδέα της μακρινής χώρας των ονείρων και της ελπίδας για το μέλλον, συμμετέχει δικοινοτική ομάδα παιδιών ηλικίας  από 7 με 12 χρόνων, που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.

Ωστόσο, και παλαιότερα υπήρξε η συμμετοχή των παιδιών από την χορωδία της Επιλογής υπό την Αγγελίνα Νικολαϊδου.

Σημειώνεται πως η έκθεση  έχει τρία μέρη εκ των οποίων το πρώτο είναι 20 λεπτά, το δεύτερο επίσης 20 λεπτά και το τρίτο 10 λεπτά.

Η έκθεση ανοίγει Σάββατο 28 Γενάρη θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017. Το διήμερο της έναρξης θα είναι ανοικτή από τις 10:00 – 19:00.

Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, το κοινό που θα την επισκεφτεί θα έχει την ευκαιρία αν θέλει να γράψει και να κρεμάσει πάνω στο “δένδρο ευχή”  τη δική του ευχή για το μέλλον  του τόπου.

Σημειώνεται ότι το έργο – παράσταση ” Μακρινή χώρα ” δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος έρευνας για το χορό του προγράμματος Τερψιχόρη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού το 2016.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ