2017-01-26 02:36:31
Φωτογραφία για Η κρίση «κόβει» και τις επισκέψεις στους γιατρούς
Ακόμα και τις επισκέψεις στους γιατρούς και τις θεραπείες τους έχουν κόψει οι έλληνες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.  Αν και η κρίση είχε χτυπήσει την κατανάλωση, αφήνοντας έστω και οριακά τη δυνατότητα στους Έλληνες να καλύπτουν τις βασικές καθημερινές ανάγκες, σήμερα τα σημάδια της είναι πιο έντονα από ποτέ, οδηγώντας σε περικοπές σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Μάλιστα η ραγδαία μείωση της δημόσιας δαπάνης η οποία υπολογίζεται στο 24,2% στο διάστημα 2009-2015 στην υγεία, την παιδεία αλλά και τις κοινωνικές δομές έχει αναγκάσει τους Έλληνες στο βαθμό που μπορούν να τις υποκαταστήσουν από ιδιωτική δαπάνη. Ωστόσο, η συνεχής μείωση των εισοδημάτων που έχει οδηγήσει τα 7 στα 10 νοικοκυριά να ζουν με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ το χρόνο έχει φέρει δραστικές περικοπές σε όλα.

Στο διάστημα 2008-2015 περίπου 783.000 Έλληνες βρέθηκαν στο κατώφλι της φτώχειας παρουσιάζοντας αύξηση 25,7% με το αντίστοιχο πλήθος προ του 2008. Μάλιστα έρευνα που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταδεικνύει και μείωση των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών νοικοκυριών κατά 35,9%, ενώ το κατώφλι της σχετικής φτώχειας στην ελληνική περίπτωση έχει υποχωρήσει δραματικά στα 4.500 ευρώ  (από 7.170 ευρώ το 2010, EU SILC- Eurostat).


Σήμερα όπως προκύπτει και από την τελευταία έρευνα για τα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων το 15,2% των ελλήνων δηλώνουν ότι τα εισοδήματα τους δεν φτάνουν ούτε για τα αναγκαία και χρειάζονται επιπλέον χρήματα για να καλύψουν τις απολύτως βασικές τους ανάγκες. Η ανέχεια των νοικοκυριών έχει οδηγήσει σε  πτωτική πορεία της εγχώριας ζήτησης καθώς σχεδόν στο σύνολο των αγαθών και υπηρεσιών σημειώνεται αρνητικό ισοζύγιο.

Μάλιστα πάνω από τα μισά νοικοκυριά (50,8%) δήλωσαν  ότι καθυστέρησαν  το 2016 να λάβουν ιατρικές συμβουλές και θεραπείας  ακόμα και κάποια επέμβαση λόγω οικονομικής αδυναμίας. Πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά έχει καθυστερήσει να επισκευάσει όποια  ηλεκτρική οικιακή συσκευή χαλάσει, ενώ το 35% καθυστερεί να κάνει service στο αυτοκίνητο του.

Σχεδόν τα 2/3 των νοικοκυριών (65,3%) αναγκάζονται να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην. Μόνο το 2016 οι Έλληνες έκαναν περικοπές στις δαπάνες ένδυσης- υπόδησης (53%), στις εξόδους (48,2%) και στα είδη διατροφής (40,2%), θέρμανση (36,1%), ενώ διευρύνθηκε ο αριθμός νοικοκυριών δήλωσε ότι αύξησε την ιδιωτική δαπάνη για τους οικιακούς λογαριασμούς, την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη (3η συνεχή χρονιά) και την εκπαίδευση. Ενδεικτικό της εκτεταμένης εισοδηματικής επισφάλειας είναι το γεγονός ότι στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500 ευρώ, το 15,8% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 51,4% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ