2017-02-02 17:09:05
Φωτογραφία για Το επεισοδιακό τηλεφώνημα του Τραμπ στον Αυστραλό πρωθυπουργό που έληξε γρήγορα και άδοξα
Το λιγότερο επεισοδιακή- επιεικής ο χαρακτηρισμός- μπορεί να χαρακτηριστεί η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Το ζήτημα της συμφωνίας για τους πρόσφυγες ήταν η θρυαλλίδα για να ανάψουν τα πνεύματα και ο Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post, επιτέθηκε στον Τέρνμπουλ κομπάζοντας για την έκταση της εκλογικής του νίκης. Κι ενώ το τηλεφώνημα επρόκειτο να διαρκέσει μία ώρα, στα 25 ο Τραμπ έληξε απότομα την επικοινωνία των δύο ηγετών.

Σε κάποιο σημείο ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Αυστραλό πρωθυπουργό πως είχε μιλήσει με ακόμα τέσσερις ηγέτες εκείνη την ημέρα (στις 28 Ιανουαρίου)- ανάμεσά τους και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν- και πως το μεταξύ τους τηλεφώνημα «ήταν μακράν το χειρότερο».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των δύο χωρών που προβλέπει οι ΗΠΑ να πάρουν 1.250 πρόσφυγες από τα αυστραλιανά κέντρα κράτησης, ο Τραμπ είπε πως ήταν «η χειρότερη συμφωνία που έγινε ποτέ». Παραπονέθηκε πως αυτό τον «σκότωνε» πολιτικά και κατηγόρησε την Αυστραλία πως ήθελε να «εξάγει τους επόμενους βομβιστές της Βοστώνης».


Ο Τραμπ επανήλθε στο θέμα μέσω της αγαπημένης του οδού, του Twitter, γράφοντας «Το πιστεύετε; Η διοίκηση Ομπάμα συμφώνησε να πάρει χιλιάδες παράνομους μετανάστες από την Αυστραλία. Γιατί; Θα μελετήσω αυτή τη χαζή συμφωνία».

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως ο Τραμπ είχε επιδείξει παρόμοια συμπεριφορά και με άλλους ηγέτες όπως του Μεξικού. Αλλά η στάση του με τον Τέρνμπουλ ήταν απρόσμενη και λόγω του στενού δεσμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, που συνεργάζονται στον τομέα των πληροφοριών, της υποστήριξης και της διπλωματίας κι έχουν συνεργαστεί σε πολέμους όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ανώτερος αξιωματούχος παραδέχθηκε πως η συνομιλία Τραμπ- Τέρνμπουλ ήταν «εχθρική και φορτισμένη» αλλά επισήμανε πως οι περισσότερες συνομιλίες του Τραμπ με ξένους ηγέτες- όπως της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας- και ήταν όλες παραγωγικές κι ευχάριστες.

Η συμφωνία που προκάλεσε την οργή του Τραμπ προβλέπει οι ΗΠΑ να πάρουν 1.250 πρόσφυγες από τα αυστραλιανά κέντρα κράτησης, όπου οι συνθήκες διαβίωσης προκάλεσαν την παρέμβαση του ΟΗΕ. Πολλοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προέρχονται από το Ιράν, το Ιράκ, το Σουδάν και τη Σομαλία, χώρες που έχει συμπεριλάβει στο διάταγμα απαγόρευσης εισόδου ο Τραμπ. Σύμφωνα με το Reuters, από την πλευρά της η Αυστραλία θα φρόντιζε για την επανεγκατάσταση προσφύγων από το Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.

«Δεν τους θέλω αυτούς τους ανθρώπους» φέρεται να είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μεγαλώνοντας επανειλημμένως τον αριθμό των προσφύγων που αναφέρονται στη συμφωνία στους 2000 αντί για 1.250. Ο Τέρνμπουλ του είπε πως τηρώντας τη συμφωνία οι ΗΠΑ δεν χρειαζόταν να δεχθούν όλους τους πρόσφυγες αλλά να τους επιτρέψουν να περάσουν από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σε αυτό ο Τραμπ απάντησε πως κάθε ένας θα περάσει από «διαδικασίες ενδελεχούς ελέγχου».

Ο σκεπτικισμός του Τραμπ οφειλόταν και στο γεγονός πως δεν έβλεπε συγκεκριμένο όφελος για τις ΗΠΑ αν τηρήσουν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τη Washington Post ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Τέρνμπουλ από το Οβάλ Γραφείο το απόγευμα της Κυριακής.

Όταν ο Αυστραλός πρωθυπουργός πρότεινε να αφήσουν το «αδιέξοδο» στο θέμα των προσφύγων και να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία και άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ο Τραμπ ήταν απρόθυμος και ολοκλήρωσε το τηλεφώνημα 35 λεπτά πριν την καθορισμένη λήξη του.

Ο ίδιος ο Τέρνμπουλ πάντως κράτησε πολύ χαμηλούς τόνους για το τηλεφώνημα. «Αυτές οι συζητήσεις είναι ειλικρινείς και ιδιωτικές. Αν δείτε ρεπορτάζ γι’ αυτές εγώ δεν θα προσθέσω κάτι» είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ