2017-05-31 13:00:03
Φωτογραφία για Κίτρινη Αποστολή, ο φύλακας - άγγελος των ανθρώπων που τσάκισε η κρίση στο Ηράκλειο
Ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2012 που οι υπάλληλοι μιας εταιρείας ταχυμεταφορών στο Ηράκλειο, σκέφτηκαν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν κάποιες οικογένειες που δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα. Μια απλή κίνηση που υλοποιήθηκε τότε με βάση μια απλή σκέψη των ημερών. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τη συνέχεια.

Προφανώς και δεν είχαν δώσει οι άνθρωποι όνομα στην παρέα που υλοποίησε τη δράση αλληλεγγύης. Όμως στην πορεία τα πράγματα άλλαζαν. Έτσι η ομάδα ονομάστηκε Κίτρινη Αποστολή, από το χρώμα που χρησιμοποιούσε στα οχήματα της η εταιρεία που εργάζονταν τα μέλη της και σήμερα είναι από τις πιο ενεργητικές και γνωστές εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο.

Τα περίπου δεκαπέντε σταθερά μέλη της ομάδας αλλά και κάποιοι ακόμα που βοηθούν κατά καιρούς, όλοι εθελοντές, στηρίζουν σε μόνιμη βάση με είδη διατροφής, ένδυσης και υπόδυσης 250 οικογένειες. Αλλά δε σταματούν εκεί αφού υλοποιούν συνεχώς νέες δράσεις αλληλεγγύης που ξεκινούν από εύρεση εργασίας ως διανομή δωροεπιταγών σουπερ μάρκετ αντί μνημοσύνου. Στη μεγάλη αποθήκη που λειτουργεί με ευθύνη των μελών της Κίτρινης Αποστολής συγκεντρώνονται είδη που διανέμονται σε όσους τα έχουν ανάγκη.


Η πρώτη επαφή με οικογένειες

Για το ξεκίνημα της Κίτρινης Αποστολής μιλά στην cretewoman ο άνθρωπος που είχε την έμπνευση και αποτελεί ακόμα την “ψυχή” της ομάδας, ο Δημήτρης Αποστολάκης επισημαίνει πως όταν ξεκίνησαν μάζεψαν με τους συναδέλφους κάποια είδη για να τα διαθέσουν σε οικογένειες που τα είχαν ανάγκη. Η πρόθεση που υπήρχε κοινοποιήθηκε μέσω του Ράδιο Κρήτη και μαζεύτηκαν τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια. Μέσω του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου πήραν μια λίστα 50 οικογενειών και επέλεξαν τις 25 και έδωσαν τα πράγματα που είχαν συγκεντρώσει.

Το ίδιο έγινε και το Πάσχα αλλά με αυτόν τον τρόπο η αρχική ομάδα ήρθε σε επαφή με ανθρώπους που είχαν ανάγκη και συναισθήματα που είχαν σχέση με την αλληλεγγύη, άρχισαν να καλλιεργούνται.

Ο Δημήτρης Αποστολάκης

Όπως λέει ο κ. Αποστολάκης : “εξαιτίας της δουλειάς μου, ως διανομέας σε εταιρεία courier έβλεπα συχνά ανθρώπους απελπισμένους να ψάχνουν τα σκουπίδια και διαπίστωσα πως δεν αρκεί μια διανομή κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα μόνο να βοηθούμε, αφού οι άνθρωποι έχουν ανάγκες επιβίωσης όλο το χρόνο”.

Έτσι ξεκίνησε η Κίτρινη Αποστολή να λειτουργεί πιο σταθερά και πιο οργανωμένα πλέον για να καλύψει ένα κομμάτι της αναγκαίας προσφοράς προς αδύναμους συνανθρώπους μας στο Ηράκλειο.

Εκτόξευση με τα κοινωνικά δίκτυα

Η ομάδα άρχισε να μαθεύεται σιγά σιγά, και να έρχονται σε επαφή μαζί της άνθρωποι κι από τις δύο πλευρές. Άνθρωποι που ήθελαν να προσφέρουν κι άνθρωποι που είχαν ανάγκη. Ωστόσο όπως λέει ο κ.Αποστολάκης: “λειτουργούσαμε και μαθευόμαστε από στόμα σε στόμα, ωστόσο αυτό που μας έκανε γνωστούς στο ευρύ κοινό του Ηρακλείου, ήταν η σελίδα της ομάδας μας στο facebook. Τότε ήταν που πραγματικά δεν προλαβαίναμε και δεν προλαβαίνουμε ακόμα και σήμερα καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες”.

Ηιστορία αλλά και η δράση της Κίτρινης Αποστολής περιγράφεται στη σελίδα της στο facebook ως εξής : “Η Κίτρινη Αποστολή είναι μια εθελοντική ομάδα αλληλεγγύης η οποία εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης. Ιδρύθηκε το 2012 απο τον Δημήτρη Αποστολάκη και πλέον αριθμεί 15.650 μέλη. Στηρίζει τον Ηρακλειώτικο κόσμο συστηματικά 3 φορές τον χρόνο, Πάσχα, Χριστούγεννα και στο άνοιγμα των σχολείων. Μηνιαίως βοηθάει με τρόφιμα πανω απο 250 οικογένειες και πολλές άλλες που αδυνατούν να έχουν τα απαραίτητα όπως έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες προέρχονται απο δωρεές μελών της. Ο σκοπός της ομάδας είναι να βοηθάει και να είναι δίπλα σε όποιον συμπολίτη μας χρειάζεται ανάγκη αλλά και να αυξήσει το αίσθημα της αλληλεγγύης στην πόλη του Ηρακλείου. Όλη η δράση της είναι καθαρά εθελοντική και προέρχεται απο την αγάπη, και το αίσθημα προσφοράς των συνανθρώπων μας...

Αν επιθυμεί κάποιος να επικοινωνήσει με την ομάδα, μπορεί να στείλει στους διαχειριστές οι οποίοι είναι η Λιτσα Ασσαριωτη, η Ροδάνθη Διαλυνά ο Νικήτας Διαλυνάς και η Ρένα Κορνελάκη”

Φτιάχνουν σπίτια, βρίσκουν δουλειές

Η Κίτρινη Αποστολή κατά καιρούς κάνει ασυνήθιστες δράσεις αλληλεγγύης όπως η ανακατασκευή σπιτιού πενταμελούς μονογονεικής οικογένειας που καταστράφηκε στα Δειλινά ή βοηθά ακόμα και ευκαιριακά όποιους έχουν ανάγκη. Η μεγάλη αποθήκη με πολλά είδη που οι Ηρακλειώτες προσφέρουν με αγάπη αποτελεί ένα αποκούμπι για όσους “τσάκισε” η κρίση και η ζωή. Κατά καιρούς όταν μαζεύονται πολλά ενδύματα και υποδήματα τα διαθέτει σε παζάρια αλληλεγγύης.

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ.Αποστολάκης η Κίτρινη Αποστολή δε δέχεται και δε διαχειρίζεται χρήματα,

αλλά δέχεται είδη και δωροεπιταγές σούπερ μάρκετ που δίνουν άνθρωποι αντί μνημοσύνου δικών τους ανθρώπων, ή αντί για μπομπονιέρες σε γάμους και βαφτίσεις και διανέμονται σε οικογένειες.

Επίσης έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους επιχειρηματίες και έχουν αναλάβει τη χορήγηση ειδών πρώτης ανάγκης σε οικογένειες σε εβδομαδιαία βάση.

Αρκετές φορές έχει παρέμβει άμεσα για να διανείμει φαγητό που διατίθεται από ανθρώπους που κάνουν το γάμο τους ή την κοινωνική τους εκδήλωση. Μέσω της σελίδας της ομάδας του facebook έχουν βρει για φέτος στον τουριστικό κυρίως τομέα εκατό άτομα.

Όπως λέει ο κ. Αποστολάκης το σημαντικό είναι ότι δημιουργείται γύρω από την Κίτρινη Αποστολή ένα πλέγμα αλληλεγγύης που τελικά είναι αρκετοί αυτοί που την προσφέρουν απλόχερα στο Ηράκλειο.

Χωρίς γραφειοκρατία αλλά με προσοχή

Στην Κίτρινη Αποστολή όποιος χρειάζεται βοήθεια δεν είναι ανάγκη να επιδείξει εκκαθαριστικό. Ωστόσο τα μέλη της ομάδας ελέγχουν που πηγαίνει αυτή η βοήθεια ώστε να “πιάνει τόπο” με συνατνήσεις με τους ανθρώπους αλλά και επισκέψεις στα σπίτια τους. Οι οικογένειες καταγράφονται ενώ συνεχώς παρουσιάζονται και νέες. Αλλά κάποια στιγμή δε θα μπορούν παραπάνω οι εθελοντές της ομάδας. Όπως όμως καταλήγει ο κ.Αποστολάκης: “για μας η “πληρωμή” μας είναι η ηθική ικανοποίηση και αυτό που βλέπουμε στα μάτια των ανθρώπων που δέχονται τη βοήθεια μας”
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ