2017-07-18 08:30:13
Φωτογραφία για NYTimes: Βενεζουέλα: Καταψήφισαν τον Μαδούρο με συντριπτική πλειοψηφία
Εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για το σχέδιο του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο να συστήσει μια νέα Βουλή, σε ένα δημοψήφισμα μοναδικό στην ιστορία του έθνους. Περισσότερο από το 98 τοις εκατό των ψηφοφόρων πήραν το πλευρό της αντιπολίτευσης, απαντώντας σε τρία ερωτήματα με "ναι" ή "όχι", με σκοπό την αποδυνάμωση της νομιμότητας του Μαδούρο πριν από τη συγκρότηση της νέας Βουλής που αναμένεται να συγκαλέσει. Οι αντίπαλοί του θεωρούν την κίνηση ως αρπαγή εξουσίας από έναν ολοένα και λιγότερο δημοφιλή ηγέτη και φοβούνται ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να εξαλείψει τις δημοκρατικές εκλογές.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής διοργανώθηκε από μια ομάδα αντιπολιτευόμενων κομμάτων που κυριαρχούν στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας. Οι διοργανωτές εξέφρασαν την ελπίδα ότι η μεγάλη προσέλευση και το αντίθετο αποτέλεσμα θα διευρύνουν τις διαμάχες στο κυβερνών κόμμα και θα εμβαθύνουν τη διεθνή απομόνωση της κυβέρνησης, υπονομεύοντας το σχέδιο του Μαδούρο να διορίσει μια συνέλευση επιλεγμένων υποστηρικτών του για τη σύνταξη νέου Συντάγματος.


Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, μια ομάδα πανεπιστημιακών της Βενεζουέλας, οι οποίοι επιφορτίστηκαν με την επίβλεψη της καταμέτρησης των ψήφων, δήλωσε ότι ψήφισαν πάνω από 7.186.000 πολίτες. Οι διοργανωτές χαιρέτισαν την προσέλευση και τη συμμετοχή.

"Η χώρα αυτή απέδειξε για άλλη μια φορά ότι κατακτά τις προσδοκίες της μέσω της ψηφοφορίας", δήλωσε η Σεσίλια Γκαρσία Αρότσα, επικεφαλής του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Βενεζουέλας, καθώς ανακοίνωσε τα αποτελέσματα. "Αυτός ο αγώνας γεννήθηκε στους δρόμους και σήμερα συνεχίζεται και θα συνεχίσει να διεξάγεται στους δρόμους έως ότου αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία", δήλωσε στο Twitter ο Λεοπόλδο Λόπες, ηγέτης της αντιπολίτευσης που αποφυλακίστηκε και τέθηκε σε κατ 'οίκον περιορισμό το περασμένο Σαββατοκύριακο. "Σήμερα εκατομμύρια αποφασίζουν και δίνουν μια εντολή. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι είναι δεσμευτική και ότι πρέπει να την υπερασπιστούμε και να διασφαλίσουμε ότι θα την τηρήσουμε με προσοχή".

Οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν εάν απορρίπτουν την προσπάθεια να συγκροτηθεί μια νέα Βουλή που δεν έχει εγκριθεί από τους ψηφοφόρους, εάν θέλουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να υποστηρίξουν το σημερινό Σύνταγμα και τις αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης στην οποία κυριαρχεί η αντιπολίτευση και εάν ήθελαν ελεύθερες εκλογές για να επιλέξουν μια νέα "κυβέρνηση εθνικής ενότητας".

Το Σύνταγμα της Βενεζουέλας που εγκρίθηκε υπό τον προκάτοχο του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες, το 1999 περιλαμβάνει μια διάταξη που επιτρέπει τη διεξαγωγή λαϊκών διαβουλεύσεων ως μέσο διασφάλισης της "άσκησης της κυριαρχίας των πολιτών". Η εκλογική επιτροπή της Βενεζουέλας δεν έπαιξε ρόλο στην ψηφοφορία της Κυριακής, την οποία επέβλεψαν εθελοντές. Η αντιπολίτευση, επικαλούμενη το Σύνταγμα, λέει ότι η ψηφοφορία είναι δεσμευτική, αλλά η κυβέρνηση την απορρίπτει ως παράνομη.

Ενώ ο Μαδούρο αναμένεται ευρέως να αγνοήσει το αποτέλεσμα, οι διοργανωτές ελπίζουν ότι θα αναζωογονήσει το κίνημα διαμαρτυρίας που έχει κερδίσει δυναμική τους τελευταίους μήνες. Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί σε όλη τη Βενεζουέλα εν μέσω εκτεταμένων ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα και του υψηλού πληθωρισμού που η κυβέρνηση συνεχίζει να υποβαθμίζει. Για τους απλούς πολίτες της Βενεζουέλας, η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν η πρώτη ευκαιρία για ψηφοφορία μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015 που τερμάτισαν την κυριαρχία του Κόμματος Ενωμένων Σοσιαλιστών στην Εθνοσυνέλευση. Η κυβέρνηση έχει αναβάλει όποιες εκλογές είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν από τότε.

Ενώ η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά στις περισσότερες πόλεις, υπήρξαν διάσπαρτες αναφορές βίας και εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας μιας γυναίκας ηλικίας 61 ετών στα περίχωρα του Καράκας, την πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης από ένοπλους κοντά σε ένα κέντρο ψηφοφορίας. Οι ψηφοφόροι περίμεναν στις ουρές για ώρες, ρίχνοντας στις αυτοσχέδιες κάλπες από χαρτόκουτες που έφεραν λογότυπα αντικειμένων όπως χαρτί υγείας και ντόνατς, ψηφοδέλτια τυπωμένα σε απλό χαρτί.

nytimes.com

antinews.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ