2012-05-24 07:19:03
Φωτογραφία για Στην Βαγδάτη οι κρίσιμες συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν
Στην Βαγδάτη πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η συνάντηση ανάμεσα στους απεσταλμένους της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και... της Ομάδας 5+1 (οι χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ --ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία-- και η Γερμανία).

Στις σημερινές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το Ιράν έκανε μια αντιπρόταση πέντε σημείων στις μεγάλες δυνάμεις που πραγματοποιούνται στη Βαγδάτη, δήλωσε σήμερα μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας.

"Δεν θα αποκαλύψω τις προτάσεις αυτές. Ωστόσο, όσα θέσαμε στο τραπέζι είναι προς το συμφέρον του Ιράν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, Μάικλ Μαν. "Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια θετική αντίδραση του Ιράν στις προτάσεις μας".

Ιρανός αξιωματούχος από την πλευρά του, δήλωσε ότι η χώρα του "έκανε μια αντιπρόταση πέντε σημείων κατά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων με την ομάδα 5+1. Οι προτάσεις μας στηρίζονται στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση (των πυρηνικών όπλων), την αρχή βήμα-βήμα και την αμοιβαιότητα που έγιναν αποδεκτές στην Κωνσταντινούπολη" .


"Αναμένουμε την απάντηση της άλλης πλευράς κατά τη δεύτερη συνεδρίαση για τις διαπραγματεύσεις απόψε", πρόσθεσε ο αξιωματούχος και δήλωσε ότι "οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο", υπογραμμίζοντας ότι στο μεταξύ θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, αλλά και με τον εκπρόσωπο της Κίνας.

Από τη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να λάβει "συγκεκριμένα μέτρα" ώστε να αρθούν οι υποψίες σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά προειδοποίησε πως πρόσθετες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την επίλυση της διένεξης.

"Αποκομίσαμε τη σαφή εντύπωση κατά το τέλος των προκαταρκτικών επαφών πως η ιρανική πλευρά είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε συγκεκριμένα μέτρα", τόνισε ο Λαβρόφ , τονίζοντας ότι "το Ιράν κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση των αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας και η διεθνής κοινότητα κάνει ένα βήμα προς τη χαλάρωση των κυρώσεων που βαρύνουν την Τεχεράνη"

Εν τω μεταξύ, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν σε διάφορες επιθέσεις στο Ιράκ χθες, μερικές ώρες πριν η Βαγδάτη φιλοξενήσει τις συνομιλίες ανάμεσα στην ομάδα 5+1 και το Ιράν.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ