2017-11-04 12:10:48
Φωτογραφία για Καπνίζουν λίγο πριν το χειρουργείο! Τ΄αποτελέσματα έρευνας και του προγράμματος Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα στον Άγιο Ανδρέα της Πάτρας -
Παρουσιάστηκαν χθες από τον Αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ και τον Διοικητή του Νοσηλευτικού Ιδρύματος

thebest.gr

Είναι κοινό μυστικό πως λειτουργοί της υγείας και στα δημόσια νοσοκομεία φουμάρουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα την ώρα που ο αντικαπνιστικός νόμος στη χώρα μας εν πολλοίς παραμένει στα χαρτιά. Το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών Άγιος Ανδρέας είναι το πρώτο νοσοκομείο στη χώρα που εφαρμόζει πιλοτικά το πρόγραμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ "Νοσοκομεία χωρίς καπνό", σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ, τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου και τον Αντικαπνιστικό Σύλλογο Πατρών.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες από τον Αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αγάπιο Τερζίδη και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Θεόδωρο Σερεμέτη. Στη διάρκειά της ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το νοσοκομείο από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο του 2017, σε δείγμα 1.600 ερωτηθέντων. Από αυτούς οι 1.000 ήταν συνοδοί ασθενών και επισκέπτες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.


Από αυτή προκύπτει ότι εργαζόμενοι στον Άγιο Ανδρέα φτάνουν ως και τα 60 τσιγάρα εν ώρα εργασίας, ενώ το 20% εκτίθεται επί 5 ώρες σε παθητικό κάπνισμα.

Το 28,1 % του προσωπικού (ιατρικού νοσηλευτικού, λοιποί) δηλώνει καπνιστής, το 46,5 μη καπνιστής, το 15,8% πρώην καπνιστής και το 8,1% ευκαιριακός καπνιστής.

Στο ερώτημα για το αν τα νοσοκομεία δεν θα πρέπει να έχουν καπνό συμφωνεί το 63,1% και το 21,1% διαφωνεί. Το 7,1% απάντησε ότι δεν το αφορά.

Σχετικά με την επιβολή προστίμου και για το αν θα ήταν άδικη για τους καπνιστές το 37,7% απάντησε ότι συμφωνεί, το 37,7% ότι διαφωνεί και το 17,5% ότι δεν το αφορά.

Οι επισκέπτες - συνοδοί σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας παρατήρησαν οι 300 περίπου, είδαν γιατρούς, νοσηλευτές κ.α. να καπνίζουν μέσα στο νοσοκομείο. 550 είπαν ότι είδαν επισκέπτες να ανάβουν τσιγάρο μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Περίπου 530 είδαν στο προαύλιο γιατρούς και νοσηλευτές να καπνίζουν.

Ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ επεσήμανε πως συνάδελφοι χειρουργοί σβήνουν το τσιγάρο λίγο πριν μπουν στις χειρουργικές αίθουσες.

Πρόσθεσε δε ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία καπνιστηρίου στο προαύλιο.

Ο Διοικητής ανέφερε πως οι πρώτε ενέργειες στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν φέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και απέδωσε στη γραφειοκρατία την καθυστέρηση στη δημιουργία καπνιστηρίου.

Επίσης δήλωσε πως το προσωπικό που κάπνιζε μέσα στο νοσοκομείο έβαλε τσιρότα στους ανιχνευτές.

Ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι τα πρώτα αποτελέσματα εφαρμογής του προγράμματος στον Άγιο Ανδρέα είναι ενθαρρυντικά.

Ο Διοικητής του ΓΝΠ Θεόδωρος Σερεμέτης

Ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ