2017-11-05 22:26:10
Φωτογραφία για AEK με στόφα πρωταθλητή γονάτισε τους παίκτες του ΠΑΟΚ που έκαναν ρινγκ το ΟΑΚΑ
Μια ΑΕΚ με καρδιά, μια ΑΕΚ με νοοτροπία πρωταθλήτριας νίκησε τον θλιβερό ΠΑΟΚ με 1-0, αν και έπαιζε με παίκτη λιγότερο όταν προηγήθηκε. Χωρίς καθαρή ευκαιρία τελείωσαν οι φιλοξενούμενοι Η ΑΕΚ γνώριζε ότι 72 ώρες μετά την υπερπροσπάθεια απέναντι στη Μίλαν, θα έπρεπε να κάνει κατάθεση ψυχής στο γήπεδο προκειμένου να πάρει τη νίκη σε ένα ντέρμπι, όπως αυτό απέναντι στον ΠΑΟΚ, και να καταφέρει να επιστρέψει στην κορυφή της βαθμολογίας. Και αυτό το στοιχείο, η ψυχή, ήταν που της επέτρεψε να πετύχει τον στόχο της.

Η Ένωση έμεινε με παίκτη λιγότερο πριν συμπληρωθούν δέκα λεπτά αγώνα, κάτι που δοκίμασε ακόμη περισσότερο τις φυσικές αντοχές της, όμως κατάφερε να προηγηθεί με γκολ του Μάρκο Λιβάγια και στη συνέχεια να διαχειριστεί το παιχνίδι, προκειμένου να κρατήσει μέχρι το τέλος στα χέρια της την νίκη, με όλους τους ποδοσφαιριστές της να βγάζουν μαγκιά και αποφασιστικότητα μέσα στον αγωνιστικό χώρο.


Το τελευταίο ήταν που έλειψε και πάλι από τον ΠΑΟΚ. Η αποφασιστικότητα. Οι φιλοξενούμενοι δεν εκμεταλλεύτηκαν το αριθμητικό πλεονέκτημα που απέκτησαν, δέχθηκαν γκολ μάλιστα με παίκτη παραπάνω και στη συνέχεια δεν κατάφεραν να ασκήσουν μια κάποια ορθολογική πίεση μέσα στο γήπεδο, προκειμένου να βγάλει κλασικές φάσεις και να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από το παιχνίδι.

Ένταση και αποβολή για Αραούχο!

Το παιχνίδι ξεκίνησε κάπως... υποτονικά, με τις δυο ομάδες να παίζουν αναγνωριστικά στα πρώτα λεπτά, όμως ξαφνικά πήρε φωτιά στο 7', όταν υπήρξε ένταση μεταξύ του Αραούχο και του Ζαμπράνο σε μια διεκδίκηση της μπάλας, με τον αμυντικό του ΠΑΟΚ να δέχεται κίτρινη για το μαρκάρισμα και τον Αργεντινό να αντικρίζει την κόκκινη για χτύπημα, αφήνοντας πολύ νωρίς την ΑΕΚ με παίκτη λιγότερο στο ντέρμπι.

Η πρώτη τελική του ματς ήρθε στο 15', όταν ο Βιεϊρίνια δοκίμασε ένα σουτ, αλλά ο Ανέστης απέκρουσε. Στο 24' ο άσος του ΠΑΟΚ είχε δεύτερη καλή στιγμή όταν πήρε τη μπάλα μέσα στην περιοχή, έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα σταμάτησε στον Μπακάκη και στη συνέχεια ο Πορτογάλος έκανε φάουλ βρίσκοντάς την με το χέρι.

Γκολ η ΑΕΚ, κόκκινη ο Ζαμπράνο!

Ωστόσο, αυτή που πήρε κεφάλι στο σκορ ήταν η ΑΕΚ: στο 26' ο Γκάλο δοκίμασε ένα σουτ, η μπάλα κόντραρε, έφτασε στον Σιμόες στα αριστερά της περιοχής, αυτός έκανε το γύρισμα και ο Λιβάγια από κοντά με προβολή έκανε το 1-0. Μάλιστα, πέντε λεπτά αργότερα η Ένωση έχασε μεγάλη ευκαιρία για να πετύχει και δεύτερο γκολ, όταν ο Χριστοδουλόπουλος εκτέλεσε φάουλ, ο Λιβάγια πήρε την πρώτη κεφαλιά, η μπάλα έφτασε στον Γιόχανσον στο πίσω δοκάρι, αυτός έκανε το δυνατό σουτ, αλλά ο Ρέι απέκρουσε εντυπωσιακά στην κλειστή του γωνία.

Στο 35' η αριθμητική ισορροπία στο ματς αποκαταστάθηκε, καθώς και ο ΠΑΟΚ έμεινε με δέκα παίκτες, όταν ο Ζαμπράνο έκανε φάουλ στο Λιβάγια, σε μια προσπάθεια να κόψει μια αντεπίθεση. Στο 38' μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Βαρέλα πήρε μια κεφαλιά αλλά έστειλε τη μπάλα άουτ. Στο 43' ο Βιεϊρίνια έκανε ωραία ενέργεια από αριστερά, έκανε και ένα επικίνδυνο γύρισμα, όμως η μπάλα πέρασε απ' όλους παράλληλα με την εστία της ΑΕΚ. Έτσι, το 1-0 ήταν το σκορ του ημιχρόνου.

Φάσεις, «πάγωμα», ξανά φάσεις... 

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους και συγκεκριμένα στο 48' ο Μάτος έκανε μια εξαιρετική σέντρα προς την περιοχή για τον Πέλκα, αυτός από κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, όμως η φάση είχε σταματήσει -σωστά- για υπόδειξη οφσάιντ. Στο 53' ο Γκάλο εκτέλεσε ένα φάουλ σε καλή θέση έξω από την περιοχή, όμως έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ.

Η επόμενη καλή στιγμή του αγώνα ήρθε ένα τέταρτο αργότερα, στο 68', όταν έπειτα από φάση διαρκείας στα καρέ της ΑΕΚ, η μπάλα έφτασε στον Βιεϊρίνια, ο οποίος έκανε ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, αλλά την έστειλε λίγο άουτ. Τρία λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Μπίσεσβαρ να δοκιμάσει ένα -τεχνικό αυτή τη φορά- σουτ από το όριο της περιοχής, με τη μπάλα να περνά ελάχιστα δίπλα από το τέρμα του Ανέστη.

Αποβολή και για Μπίσεσβαρ!

Στο 81' ο Βιεϊρίνια εκτέλεσε ένα φάουλ από τον άξονα γεμίζοντας την περιοχή, η μπάλα πέρασε απ' όλους αιφνιδιάζοντας, αλλά έφυγε άουτ. Πέντε λεπτά αργότερα ο ΠΑΟΚ είχε μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Ελ Καντουρί έκανε πολύ καλό γέμισμα στην περιοχή, ο Πρίγιοβιτς μπήκε ωραία στην πορεία της μπάλας, δεν κατάφερε να τη βρει και αυτή πέρασε ελάχιστα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Ανέστη!

Με τον ΠΑΟΚ να πιέζει και την ΑΕΚ να προσπαθεί να κρατήσει το παιχνίδι έφτασε μέχρι το πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, στο οποίο υπήρξε νέα αποβολή στο ματς, αυτή τη φορά για τον Μπίσεσβαρ, ο οποίος χτύπησε εκτός φάσης τον Μπακασέτα, με τους φιλοξενούμενους να μένουν με εννέα παίκτες. Στα υπόλοιπα τρία λεπτά του έξτρα χρόνου δεν άλλαξε κάτι, με την Ένωση να κρατάει αυτό το 1-0.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Μπακάκης, Λόπες, Γιόχανσον, Σιμόες, Χριστοδουλόπουλος (74' Γαλανόπουλος), Λιβάγια (65' Μπακασέτας), Αραούχο.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Ρέι, Μάτος, Βαρέλα, Ζαμπράνο, Λέοβατς (42' Κρέσπο), Τσίμιροτ, Σάκχοφ (46' Κάμπος), Πέλκας (68' Μπίσεσβαρ), Ελ Καντουρί, Βιεϊρίνια, Πρίγιοβιτς.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Μανόλο Χιμένεθ παρέταξε την ΑΕΚ ξανά με διάταξη 3-5-2. Στο τέρμα ήταν ο Ανέστης, στην άμυνα οι Μπακάκης, Λαμπρόπουλος (αντί του Τσόσιτς που ένιωσε ενοχλήσεις στο ζέσταμα), Βράνιες, στα άκρα οι Γκάλο, Λόπες, στα αμυντικά χαφ ήταν οι Γιόχανσον και Σιμόες, μπροστά τους ο Λιβάγια και στην επίθεση οι Χριστοδουλόπουλος, Αραούχο.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου από την πλευρά του παρέταξε τον ΠΑΟΚ με διάταξη 4-2-3-1. Στο τέρμα ήταν ο Ρέι, στην άμυνα οι Μάτος, Βαρέλα, Ζαμπράνο, Λέοβατς, στα αμυντικά χαφ οι Τσίμιροτ, Σάκχοφ, μπροστά τους οι Πέλκας, Ελ Καντουρί, Βιεϊρίνια και στην κορυφή της επίθεσης ο Πρίγιοβιτς.

Αυτοί που έκριναν το ματς

Σίγουρα καθοριστικός σε ένα ντέρμπι που κρίθηκε στο ένα γκολ, θα είναι πάντα ο σκόρερ, στην προκειμένη περίπτωση ο Λιβάγια, ωστόσο, ο Σιμόες άγγιξε με την εμφάνισή του το τέλειο, έκανε ένα συγκλονιστικό ματς, ενώ ήταν αυτός που έβγαλε και την ασίστ. 

Το ταμείο του αγώνα

Η ΑΕΚ κατάφερε να προηγηθεί με το γκολ του Λιβάγια και στη συνέχεια έβγαλε ψυχή και πάθος για να αντιμετωπίσει την κούρασή της, η οποία έκανε σταδιακά την εμφάνισή της και την ανάγκασε να... διαχειριστεί την κατάσταση. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη, προσπάθησε κατά διαστήματα να πιέσει, αλλά δεν έβγαλε καθόλου προσωπικότητα στην επίθεση, γνωρίζοντας μοιραία την ήττα.

Ο έλεγχος των διαιτητών

Ο... νέος Αρετόπουλος, σε ένα παιχνίδι με δύσκολες φάσεις -και αποφάσεις- δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα, κάνοντας μια άψογη διαιτησία. Ο πρώτος βοηθός (Καμπούρης) έχασε δύο οφσάιντ, με πιο σημαντικό μια φάση του Βιεϊρίνια, ενώ ο δεύτερος (Δημητριάδης) έχασε ένα του Λιβάγια (σε διεκδίκηση κεφαλιάς στο κέντρο). Αμφότεροι, όπως κυρίως και ο τέταρτος Παπαπέτρου, βοήθησαν τον ρέφερι στις δύσκολες φάσεις που του έτυχαν. Οι αποβολές ήταν σωστές, όλες οι κίτρινες επίσης σωστές. Θα μπορούσε να έχει δώσει μια δυο παραπάνω, αλλά να κάνει την καλύτερη δυνατή διαχείριση σε ένα πραγματικά πολύ δύσκολο ντέρμπι. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ