2012-05-25 14:35:03
Φωτογραφία για Για «πραγματικότητες» στην Κύπρο και για «πάρε-δώσε» στις συνομιλίες μιλά ο Έρογλου
«Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν πλέον να χάνουν το χρόνο τους, να υφίστανται “αδικίες” από τους Ελληνοκύπριους και να ζουν κάτω από ''απομόνωση''», δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου, μιλώντας την Πέμπτη στο φόρουμ νεολαίας ψευδοκράτους - Αζερμπαϊτζάν που διοργανώθηκε στο «πανεπιστήμιο» Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον Τύπο στα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι στο Κυπριακό δεν υπάρχει σημείο που δεν έχει συζητηθεί. «Πλέον δεν θέλουμε να χάνουμε χρόνο, να υφιστάμεθα την αδικία από τους Ελληνοκύπριους, να ζούμε κάτω από “εμπάργκο”, “απομόνωση”. Και οι δικοί μας άνθρωποι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στην Eurovision με δικό τους τραγούδι, να εκπροσωπήσουν την κουλτούρα της χώρας τους», είπε.

Πρέπει, συνέχισε, να υπάρχει πρόσβαση στα κατεχόμενα από αέρα και θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι που χαίρονται -κατά την έκφρασή του- να βλέπουν τους Τουρκοκύπριους κάτω από ''εμπάργκο'' επιδιώκουν να επιμηκύνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων όσο γίνεται περισσότερο.


«Για εμάς ένα Αζερμπαϊτζάν που μεγαλώνει και δυναμώνει κάθε μέρα μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην άρση των άδικων “εμπάργκο” που εφαρμόζονται στους Τουρκοκύπριους», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Ντερβίς Έρογλου το γεγονός ότι στους Τουρκοκύπριοι δεν αναγνωρίστηκε κανένα στάτους δεν μπορεί να αλλάξει, «αλλά η πραγματικότητα είναι ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο “κράτη”, δύο “λαοί”, δύο “χωριστές περιοχές”. Ο τουρκοκυπριακός “λαός” σίγουρα δεν θέλει να γυρίσει την προ του 1974 περίοδο. Δεν θα υποχωρήσουμε από την κυριαρχία, την ελευθερία και την ασφάλειά μας. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν. Στη βάση αυτών των πραγματικοτήτων πρέπει να πραγματοποιηθεί μια διαδικασία “πάρε-δώσε” και να γινόταν προσπάθεια να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν εισήλθε σε καμιά “πάρε-δώσε” φάση μέχρι σήμερα», ανέφερε.

Κατηγόρησε και πάλι την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι απέρριψε όλες τις συμφωνίες μέχρι σήμερα στο Κυπριακό, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να είναι όμηροι μιας διαδικασίας επί μακρόν που δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Εξάλλου, όπως δημοσιεύει την Παρασκευή η «Κίπρις». μιλώντας σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Έρογλου ανέφερε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως σε περίπτωση που νικήσει στις επερχόμενες προεδρικές «θα πάρει πίσω όλες τις υποχωρήσεις του Χριστόφια», για να τονίσει πως σε μια τέτοια περίοδο η συνέχιση των συνομιλιών και η ελπίδα ότι μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα «είναι ένα όνειρο».

Αυτή την περίοδο, είπε, σκέφτεται την κατάθεση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επιθυμεί όπως συζητηθούν σε μερικές τεχνικές επιτροπές.

Ο Τουρκοκύπριους ηγέτης μεταβαίνει σήμερα στην Τραπεζούντα, στην Τουρκία, μετά από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης. Θα επιστρέψει στα κατεχόμενα την Κυριακή.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ