2018-01-09 11:15:35
Φωτογραφία για Κρίση στο Αιγαίο φοβάται η Αθήνα. Τι γίνεται με τα F-16
▲ Τα «παιχνίδια» του σουλτάνου.

▲ Οι ανησυχίες της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας για το οξύ εθνικιστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία ενόψει των εκλογών του 2019.

Το ενδεχόμενο μιας σοβαρής ελληνοτουρ­κικής κρίσης εντός του 2018 προβληματί­ζει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας. Ο προβληματισμός δεν σχετίζεται ούτε με την κούρσα εξοπλισμών στην οποία έχει επιδοθεί η Άγκυρα, ούτε με τη στρατιωτική τουρκική πα­ρουσία στο Αιγαίο, που μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, είναι ακόμη υποτονική. Αυτό που ανησυχεί τους Έλληνες επιτελείς εί­ναι το οξύ πολιτικό-εθνικιστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορείται από την αντιπολίτευ­ση περίπου ως προδότης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις εκλογές που έχει μπροστά του ο Τούρκος Πρόεδρος το 2019, κάνει πιθα­νή την πρόκληση μιας σοβαρής κρίσης στο Αι­γαίο ή στην Κύπρο.

Οι ταυτόχρονες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρ­κία θα διεξαχθούν τον Νοέμ­βριο του 2019. Η αντιπολίτευ­ση φαίνεται ότι επικεντρώ­νει ήδη την κριτική και τα πυ­ρά της στα θέματα του Αιγαί­ου και της Κύπρου, θεωρώ­ντας ότι αυτή η ατζέντα τη βολεύει. Στο αντιπολιτευτι­κό μέτωπο έχει προστεθεί και το νέο πρόσωπο που «σπρώχνει» η Δύση. Πρό­κειται για τη Μεράλ Ακσενέρ, η οποία προέρχεται από την εθνικιστική οργά­νωση των Γκρίζων Λύκων και επιτίθεται σχεδόν κα­θημερινά στον Ερντογάν για τα «νησιά που χάρισε στους Έλληνες».

Η πίεση που δέχεται το καθεστώς Ερντογάν από αυτό το εθνικιστικό μέτω­πο ενδέχεται να τον κάνει πιο νευρικό στα ελληνοτουρκικά θέμα­τα. Τέτοιες ενδείξεις ήδη υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες. Μπορεί στρατιωτικά η Τουρκία να μην έχει ενισχύσει την παρουσία της στο Αιγαίο, ωστόσο οι εκδόσεις παράλογων Navtex (όπως αυτή που αφορούσε έρευνες γερμα­νικού πλοίου... στα Κύθηρα) δείχνουν πως θέλει να διατηρήσει ή και να ανε­βάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης στα ελληνοτουρκικά.

Επιπλέον υπάρχει και το θέμα της Κύ­πρου, όπου η Άγκυρα νιώθει να χάνει διαρκώς. Η γεώτρηση της ENΙ-TOTAL ξε­κίνησε κανονικά και η Τουρκία απλά πα­ρακολουθεί διαμαρτυρόμενη, αλλά ταυ­τόχρονα προετοιμάζεται να στείλει δικό της πλοίο-γεωτρύπανο στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης πα­ρουσίας Ερντογάν στην ηγεσία της Τουρ­κίας είναι αλήθεια ότι δεν έχει σημειω­θεί ένταση σε τέτοιο βαθμό ώστε να οδηγή­σει τα ελληνοτουρκικά σε πολύ κρίσιμο ση­μείο. Υπήρξαν πολλά θερμά επεισόδια, όπως η κατάρριψη ελληνικού μαχητικού που είχε ως συνέπεια τον θάνατο του Έλληνα πιλότου Κώστα Ηλιάκη. Κρίση, όμως τύπου και έντασης Ιμιών ή Μαρτίου 1987 δεν υπήρξε. Το καθεστώς Ερντογάν προτίμησε να προωθήσει τις παράλογες διεκδικήσεις του στο Αιγαίο με άλλους εκκωφαντικούς τρόπους αλλά όχι με ευθεία χρήση στρατιωτικής ισχύος. Κανείς όμως, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του ο Ερντογάν και ενόψει των εκλογών του 2019, θα παραμείνει σταθερός σε αυτή την επιλογή.

Υπερεξοπλισμός

Η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον και αρκετή ανησυχία την κούρσα εξοπλισμών στην οποία έχει επιδοθεί η Άγκυρα, επικεντρώνοντας την προσοχή της σε τρεις τομείς:

■ Προμήθεια S-400. Τα ρωσικά αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από Μόσχα και Άγκυρα, θεωρούνται υπόθεση που έχει κλείσει! Αν αυτό ισχύει, η Τουρκία κλείνει την τελευταία μεγάλη μαύρη τρύπα που είχε στον αμυντικό της σχεδιασμό και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Η απόκτηση των S-400 βάζει δύσκολα στην ελληνική Π.Α., η οποία γνωρίζει τις δυνατότητες των ρωσικών αντιαεροπορικών από πρώτο χέρι, έστω και μέσω των «κατώτερων» S-300 που διαθέτει η Ελλάδα.

■ Παραλαβή F-35 από τις ΗΠΑ. Η Τουρκία, σε αντίθεση με την Ελλάδα (που είχε την ευκαιρία), εντάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του «αόρατου» μαχητικού αεροσκάφους F-35. Η Τουρκία έχει παραγγείλει 100 τέτοια αεροσκάφη μέρος των οποίων αναμένεται το νωρίτερο το 2020. Η παρουσία αυτού του τύπου αεροσκάφους στο Αιγαίο, ανεξάρτητα από το κατά πόσο μπορεί να εντοπιστεί, αλλάζει τις ισορροπίες στο Αρχιπέλαγος. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί η Τουρκία να αποκτήσει και τους ρωσικούς S-400, και τα αμερικανικά F-35. Η λογική λέει πως οι ΗΠΑ πολύ δύσκολα θα εμπιστευθούν το απόρρητο λογισμικό του νέου αεροσκάφους σε μια χώρα που θα διαθέτει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, έστω κι αν αυτή η χώρα τυπικά είναι σύμμαχος τους στο ΝΑΤΟ! Απομένει να δούμε αν θα επικρατήσει η λογική ή τα κέρδη των αμερικανικών αμυντικών βιομηχανιών.

■ Ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης γερμανικών υποβρυχίων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο δεν έχει δοθεί η ανάλογη δημοσιότητα, είναι ωστόσο πάρα πολύ σημαντικό σε ό,τι έχει να κάνει με τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι παρήγγειλαν από τους Γερμανούς υποβρύχια ίδια με αυτά που ναυπήγησαν για την Ελλάδα και τόσο την απασχόλησαν λόγω σκανδάλων. Τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», που σήμερα διαθέτει μόνο η Ελλάδα, είναι πράγματι τα πιο σύγχρονα συμβατικά υποβρύχια του πλανήτη. Η Τουρκία θα παραλάβει τουλάχιστον έξι τέτοια υποβρύχια, «σβήνοντας» το ελλη­νικό πλεονέκτημα.

Με απλά λόγια, ο υπερεξοπλισμός των Τούρκων είναι ένα ακόμη στοιχείο που λογικά προβληματίζει την Αθήνα.

Τι γίνεται με τα F-16

Από τη δική μας πλευρά, το μοναδικό εξοπλιστικό ζήτημα που υπάρχει στο τραπέζι είναι ο εκσυγχρονισμός των αε­ροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπο­ρίας, θέμα που, όπως λένε οι τελευταί­ες πληροφορίες δεν προχωρά. Κι αυ­τό γιατί οι Αμερικανοί ζητούν προκαταβολή 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για τον εκσυγχρονισμό 85 αεροσκαφών, που θα κοστίσει συνολικά περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι τεράστιο και έξω από όσα είχαν υπολογιστεί από ελληνικής πλευράς για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Οι προκαταρκτικές συζητήσεις που είχαν γίνει με την αμερικανική πλευρά, προέβλεπαν πληρωμές 100 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο σε βάθος δεκαετίας. Με αυτή τη λογική η Ελλάδα αποφάσισε να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών, κάνοντας μάλιστα «σκόντο» στον αριθμό των F-16 που θα εκσυγχρονίσει. Αρχικά το σχέδιο προέβλεπε αναβάθμιση 123 αεροσκαφών, που «έπεσαν» στα 93 και τελικά έγιναν 85. Ακόμη κι έτσι, όμως ο λογαριασμός με αυτά που ζητούν οι Αμερικανοί «δεν βγαίνει».

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ[email protected]

(Real news-06/01/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ