2018-01-09 12:54:28
Φωτογραφία για ΦΩΤΟ: Οι μπουκάλες αερίου των «βομβιστών των ΑΤΜ»
Σε νούμερο ένα πονοκέφαλο για την ΕΛ.ΑΣ. εξελίσσονται οι «βομβιστές των ΑΤΜ», οι οποίοι μέσα σε διάστημα πέντε μηνών έχουν προχωρήσει σε 80 επιθέσεις σε Αττική και περιφέρεια. Στην

τελευταία ενέργειά τους τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου εγκατέλειψαν τα σύνεργά τους δίπλα σε ΑΤΜ της Eurobank, σε σούπερ μάρκετ «My Market» στη λεωφόρο Αθηνών. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το «Έθνος» απεικονίζεται μία φιάλη υγραερίου και μία φιάλη αργόν, όπως και λάστιχα με τα οποία οι δράστες εισήγαγαν το αέριο μέσα στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης προκαλώντας έκρηξη που κατέστρεψε ολοσχερώς το ΑΤΜ.

Η συμμορία δεν κατάφερε να αφαιρέσει τις κασετίνες με τα μετρητά και έφυγε άρον άρον πριν φτάσει η Αστυνομίας με αποτέλεσμα να αφήσει πίσω τις μπουκάλες. Επίθεση-καρμπόν είχε γίνει ξανά στην ίδια περιοχή στις 23 Δεκεμβρίου όταν πιθανότατα η ίδια συμμορία ανατίναξε ΑΤΜ τράπεζας στην οδό Ολυμπίας.


Από τα συνολικά 80 χτυπήματα (περίπου 40 στην Αττική και άλλα τόσα στην περιφέρεια) υπολογίζεται ότι η λεία των δραστών, οι οποίοι μπορεί να ανήκουν και σε διαφορετικές συμμορίες, ανέρχεται σε τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ.

Οι ιδιότυποι «βομβιστές» δεν διστάζουν σε αρκετές περιπτώσεις να ισοπεδώσουν τις προσόψεις των κτιρίων, όπου είναι εγκατεστημένα τα ΑΤΜ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πρόσφατης ενέργειάς τους όταν κατέστρεψαν τη βιτρίνα φαρμακείου, που βρισκόταν ακριβώς δίπλα από το ΑΤΜ που ανατινάχθηκε. Η επίθεση έγινε στην οδό Σικελιανού στη Σαλαμίνα, από όπου αφαιρέθηκαν κασετίνες με μετρητά .

Μυστικό σχέδιο για τη σύλληψή τους

Η Αστυνομία έχει εκπονήσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την εξάρθρωση των συμμοριών.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. βασίστηκε στη «χαρτογράφηση» της δράσης τους. Τα μέλη της χτυπούν ξημερώματα σε σημεία που τους επιτρέπουν εύκολη διαφυγή. Φαίνεται ότι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποφυγή καταδίωξης τους. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι συχνά κάνουν επιδρομές σε επαρχιακές πόλεις, όπου τα ξημερώματα δεν υπάρχουν περιπολίες.

Έτσι, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Ασφάλειας προσπάθησαν σε συσκέψεις τους να προβλέψουν ποια ΑΤΜ μπορεί να αποτελέσουν τον επόμενο στόχο τους. Το επόμενο βήμα ήταν να δώσουν εντολές σε αστυνομικούς που εκτελούν περιπολίες τα ξημερώματα να αυξήσουν «διακριτικά» την προσοχή τους σε σημεία όπου βρίσκονται ΑΤΜ. Να παρατηρήσουν τυχόν ύποπτες κινήσεις από άτομα που μπορεί να τα βολιδοσκοπούν και να βρίσκονται κοντά στα σημεία αυτά σε περίπτωση που πάρουν σήμα για καταδίωξη. Τα «μπλόκα» της ΕΛ.ΑΣ. σε σημεία της Αττικής που έχουν κριθεί ως «κόκκινα» για επόμενα χτυπήματα εκτιμάται ότι θα αποφέρουν καρπούς, καθώς η συχνότητα των χτυπημάτων αυξάνει και τις πιθανότητες λάθους.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ