2018-01-24 18:19:49
Πώς η χρεωκοπία του ενός με την κατάρρεση του real estate στις ΗΠΑ έδωσε
στον άλλο την ιδέα για τα cinespace studios στην πόλη των μπλουζ
Δεν είναι καθόλου απίθανο ο Άλεξ Πίσσιος να σκέφτεται που και που ότι η ζωή του δεν προσομοιάζει αλλά είναι ένα εξαιρετικό κινηματογραφικό σενάριο, που τα έχει όλα, κυρίως όμως εντυπωσιακές ανατροπές.Πως αλλιώς να εξηγήσει κάποιος το γεγονός ότι ένας ελληναοαμερικανός καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας, γίνεται αρχικά γουνέμπορας και κατόπιν επιτυχημένος κτηματομεσίτης που βγάζει τρελά λεφτά;
Λεφτά που εξαφανίζονται» στην μεγάλη κρίση του αμερικάνικου real estate, με τον ίδιο να χάνει κυριολεκτικά τα πάντα, φτάνοντας στο έσχατο σημείο, όταν του κοινοποιείται έξωση από το σπίτι του λόγω χρεών.
Ο Πίσσιος είχε φτάσει στο σημείο μηδέν, αυτό από το οποίο πολύ δύσκολα σηκώνεται ξανά ένας άνθρωπος, μόνο που δεν είχε υπολογίσει το παιχνίδι της μοίρας.
Μια πρόσκληση για τον γάμο μια ξαδέρφης του στο Τορόντο του Καναδά, στάθηκε η αρχή της νέας του ζωής, αυτής που του πρόσφερε ο θείος του Νικ Μιρκόπουλος, ο ιδρυτής των Cinespace Film Studios.
O ιδρυτής των Cinespace Film Studios, Νικ Μιρκόπουλος
Η απόφασή τους να δημιουργήσουν ένα παράρτημα στην πόλη που γεννήθηκε ο Πίσσιος, έφερε σε λίγα χρόνια το Χόλιγουντ στο Σικάγο.
Εκεί γυρίστηκαν το μιούζικαλ Chicago, το Batman vs Superman, το Divergent αλλά και σειρές όπως το «Empire» και το «Chicago PD».
Εδώ και λίγους μήνες ξεκίνησαν τα γυρίσματα της νεάς δραματικής σειράς «The Chi» ενός δραματικού σήριαλ που εκτυλίσσεται στο Σικάγο, σε μια γειτονιά όπου οι ζωές των ανθρώπων διασταυρώνονται μέσα από τέσσερις χαρακτήρες.
Όλα όμως ξεκίνησαν από την Ελλάδα, σε ένα μικρό χωριό με λίγα σπίτια και φτωχές οικογένειες, μια από τις οποίες έφερε στον κόσμο τον Νικ όπως τον ήξεραν όλοι. Τον άνθρωπο που έφερε το Χόλιγουντ στο Σικάγο
Νικ Μιρκόπουλος: Ο ηλεκτρολόγος που είχε όραμα
Το Καλοχώρι ένα μικρό χωριό του Νομού Καστοριάς, ήταν κυριολεκτικά πολύ μικρό για να χωρέσει τα όνειρα του Νίκου, του μεγαλύτερου από τα πέντε παιδιάπου έφεραν στον κόσμο ο πατέρας του Θεόδωρος Μιρκόπουλος και η μητέρα του Χρυσούλα.
Το κλάμα του ακούστηκε για πρώτη φορά στις 13 Ιανουαρίου του 1942, μέσα στον αχό του Β' Παγκοσμίου πολέμου, τις εποχές που στα χωριά οι γυναίκες γένναγαν μόνες τους, άντε και με την βοήθεια μιας μαμής που θα ερχόταν να προστρέξει.
Όταν άρχισε να καταλαβαίνει καλά τον μικρόσκοσμο που ζούσε, οι Γερμανοί κατακτητές είχαν αποχωρήσει ηττημένοι απο την Ελλάδα.
Πήγε σχολείο μέχρι την έκτη δημοτικού, αφού η οικογένειατα έφερνε βόλτα δύσκολα, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και τα αδέρφια του βοηθούσαν στις αγροτικές δουλειές τους γονείς τους.
Οι τελευταίοι αποφάσισαν να τον στείλουν σε τεχνική σχολή να μάθει μια τέχνη και κάπως έτσι ο Νίκος-το Νικ προέκυψε πολλά χρόνια αργότερα-σπούδασε ηλεκτρολόγος στην Λέρο.
Στα δέκα οχτώ παίρνει το δίπλωμά του, και μετά την θητεία του στον στρατό ξεκινάει να δουλεύει, την εποχή που οι κυβερνήσεις στην χώρα, αρχίζουν να ηλεκτροδοτούν ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα χωριά.
Είναι πολύ καλός στην δουλειά του, τόσο που στα μέσα της δεκαετίας του '60, η Siemens τον προσλαμβάνει και τον στέλνει στην Γερμανία για μετεκαπαίδευση.
Ο 24χρονος Μιρκόπουλος, ανήσυχο πνεύμα ούτως ή άλλως σοκάρεται όταν φτάνει στην Γερμανία και αντικρίζει έναν εντελώς άλλο κόσμο, μια χώρα που είναι ήδη χρόνια μπροστά από την Ελλάδα.
«Ήταν πάντα περίεργος, αναζητούσε αυτό το διαφορετικό που θα τον έσπρωχνε μπροστά» θα πει χρόνια μετά ο αδερφός του Στιβ συμπληρώνοντας: «Δίψαγε να κάνει κάτι μεγάλο».
Νέα ζωή στον Καναδά
Ο νεαρός ηλεκτρολόγος ακούει πολλά και ρουφάει σαν σφουγγάρι κάθε πληροφορία για νέες χώρες που δίνουν ευκαιρίες στους μετανάστες, όπως ο Καναδάς.
Το 1968 αφού έχει γυρίσει για λίγο στην Ελλάδα παίρνει την απόφαση και φεύγει μόνιμα για τον Καναδά.
Φτάνει στο Τορόντο, πιάνει ένα σπίτι και αφού εγκλιματίζεται ξεκινάει αμέσως την δική εταιρία με την επωνυμία Torontario Cosnstructors, η οποία ειδικεύεται στον τομέα της αναπαλαίωσης ιστορικών κτηρίων.
Μετά τα πρώτα ενθουσιώδη γράμματα στην οικογένειά του δύο από τα αδέρφια του παίρνουν την απόφαση να πάνε να τον βρουν στον Καναδά για να μπουν στην εταιρία.
Τους στηρίζει από την αρχή βοηθώντας τον μικρότερο να σπουδάσει ενώ σταδιακά χτίζει ισχυρές σχέσεις με κυβερνητικούς παράγοντες και αξιωματούχους.
Στις αρχές της δεκαετίας του '80 η χαμηλή ισοτιμία του καναδικού δολαρίου έναντι του Αμερικάνικου, φάνταζε ιδανική για επενδυτικές κινήσεις.
Ο Νικ Μιρκόπουλος μαθαίνει ότι κινηματογραφικές εταιρίες του Χόλιγουντ ενδιαφέρονται γι' αυτό τον λόγο να γυρίσουν ταινίες στον Καναδά, όμως υπάρχει ένα πρόβλημα.
Τα υπάρχοντα στούντιο είναι μικρά και δεν πληρούν τις προδιαγραφές.
Ο ηλεκτρολόγος από την Καστοριά, συζητά με στελέχη της κινηματογραφικής βιομηχανίας και το μυαλό του τρέχει με χίλια, αφού έχει ήδη βρει τον χώρο στο Τορόντο.
Όταν λέει στα αδέρφια του ότι θα αγοράσει μια τεράστια αποθήκη εικοσιτριών στρεμμάτων στην Eastern avenue για να τα δημιουργήσει τα Cinespace τον νομίζουν τρελό.
Τα στούντιο τέθηκαν σε λειτουργία το 1990 και αμέσως οι δουλειές αρχισαν να τρέχουν, ενώ ο Μιρκόπουλος ήταν καθημερινά εκεί έχοντας δίπλα του το πιστό του Τζακ Ράσσελ σκυλάκι.
Οι γνωριμίες του από την κινηματογραφική βιομηχανία αυξάνονταν ταχύτατα και όπως έλεγε ένας φίλος του, αν η δουλειά έπεφτε, ο Νικ έπαιρνε τηλέφωνο τον φίλο του Φράνσις Φορντ Κόππολα και κανόνιζε γυρίσματα.
Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Σικάγο των ΗΠΑ ο ανηψιός του Άλεξ Πίσσιος δεν φανταζόταν ποτέ, ότι η μοίρα του θα δενόταν άρρηκτα με αυτή του Νικ, όταν ο ίδιος θα βίωνε την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του.
Ο φιλόλογος, οι γούνες και η χαλυβουργία!
Η επαγγελματική μοίρα του Άλεξ Πίσσιος φαινόταν προδιαγεγραμμένη μεγαλώνοντας στο Σικάγο, με μπαμπά ειδικό παιδαγωγό σε σχολείο της πόλης. Μετά το Λύκειο Park Ridge στο Ανατολικό Μέϊν,ξεκίνσηε σπουδές στο Northeastern University από όπου αποφοίτησε φιλόλογος με ειδίκευση στην Αγγλική λογοτεχνία.
Είχε μόλις ξεκινήσει να διδάσκει το 1994 όταν δέχθηκε τηλεφώνημα από τον θείο του Τζον Μιρκόπουλο-ο Νικ θα σφράγιζε χρόνια αργότερα την ζωή του-ο οποίος τον ήθελε να αναλάβει μια εταιρία με γούνες, την Elan Furs στο Σικάγο. Τα εξήντα χιλιάδες δολάρια τον χρόνο που του πρόσφερε ήταν σχεδόν τα τριπλάσια λεφτά από τον μισθό του καθηγητή και έκαμψαν την όποια αντίστασή του.
Ο Άλεξ αποδείχτηκε εξαιρετικός στην δουλειά του, και σε οχτώ χρόνια ανάμεσα στους πελάτες του συγκαταλέγονταν, τραπεζίτες και επιχειρηματίες του real estate.
Αποφάσισε να εντρυφήσει στην αγορά ακινήτων και ξεκίνησε αγοράζονταςαρχικά άδεια πάρκινγκ και δύο ακίνητα στήνοντας την δική του εταιρία,
Μέχρι το 2006 οι δουλειές πήγαιναν θαυμάσια και τότε άρχισε η κρίση στην αγορά ακινήτων που γιγαντώθηκε τα επόμενα χρόνια, αφήνοντάς τον ταπί.
Έχασε τα πάντα και σαν μην έφτανε αυτό του στάλθηκε ειδοποιητήριο εξώσεως από το σπίτι του,το οποίο βρήκε αστο γραμματοκιβώτιο μαζί με μια πρόσκληση γάμου της ξαδέρφης του Άντζι Μιρκόπουλος, από τον Καναδά.
Οταν πήρε τηλέφωνο για να πει ότι δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί λόγω οικονομικών δυσχερειών, ο Τζιμ Μιρκόπουλος-ξάδερφός του-έστειλε αυτοκίνητο για το ταξίδι και ένα φάκελο με λεφτά. Όταν μαζί με την σύζυγό του Πατρίτσια φτάνουν γνωρίζει τον Νικ στην γαμήλια δεξίωση.
«Με βλέπει και μιλάμε. Μπήκε κατευθείαν στο ψητό αφού ήξερε τι τράβαγα και μου είπε να του στείλω αναλυτική λίστα των χρεών μου, χωρίς να αφήσω τίποτε απ' έξω».
Δυο μέρες μετά, ο Μιρκόπουλος προσγειώνεται στο Σικάγο και μαζί μετον Άλεξ κάνουν ραντεβού με έναν δικηγόρο που ειδικεύεται στις πτωχεύσεις.
Ο ιδιοκτήτης των Cinespace Film Studios αναλαμβάνει όλα τα έξοδα και φεύγοντας αναθέτει στον Άλεξ να του βρει ένα κτήριο 100.000 τ.μ. για να επεκτείνει την εταιρία στο Σικάγο.
Ο τελευταίος ψάχνει επί δύο χρόνια αλλά κανένα από τα κτήριαπου βρίσκει δεν ικανοποιούν τον Νικ ή τον αδερφό του Στιβ, που έρχονται και φεύγουν άπρακτοι.
O Αλεξ Πίσσιος
Μια μέρα εντοπίζει ένα τεράστιο κτήριο στην συνοικία του Λόντειλ, στο οποίο στεγαζόταν μια χαλυβουργία και ειδοποιεί τον Νικ να έρθει άμεσα. Ο τελευταίος μόλις φτάνει στο Σικάγο και το βλέπει λέει μόνο δύο λέξεις: «Αυτό είναι».
Οπως θυμάται ο Άλεξ υπέγραψε την συμφωνία πάνω σε μια χαρτοπετσέτα με ένα μολύβι και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα στούντιο που επισκέφθηκε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας με ξεναγό τον θείο του Άλεξ Στέλιο Μιρκόπουλο.
Το κτήριο των ογδόντα στρεμμάτων μεταμορφώνεται σταδιακά σε είκοσι δύο πλατό, οχτώ σουίτες παραγωγής και είναι το μεγαλύτερο στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών εκτός Χόλιγουντ.
Άνοιξε τις πύλες του τον Οκτώβριο του 2011 και γράφει πλέον την δική του ιστορία στο σινεμά, έστω και αν ο Νικ Μιρκόπουλος δεν βρίσκεται πια στην ζωή. Έφυγε τον Ιανουάριο του 2013, αφήνοντας στον Άλεξ σαφείς οδηγίες για την επέκταση αλλά και λεπτομέρειες για την κοινωνική δράση της εταιρίας που φερε το Χόλιγουντ στο Σικάγο.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Alstom φέρνει τρένα με... αυτόματο πιλότο!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ