2018-03-01 12:29:01
Φωτογραφία για Προβλέπονται «σκληρά συνόρα» στην Ιρλανδία μετά το Brexit
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε η χθεσινή πρόταση της ΕΕ να ενσωματωθεί η Βόρεια Ιρλανδία εντός «μιας κοινής ρυθμιστικής περιοχής» με την ΕΕ είναι η καλύτερη επιλογή για να αποφευχθούν οι συνοριακές προστριβές

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία ότι το σχέδιό της να αποχωρήσει με το Brexit από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ θα μπορούσε να σημαίνει την επιστροφή ενός «σκληρού συνόρου» στην ιρλανδική νήσο.

Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου θα έχει γεύμα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Τουσκ δήλωσε ότι η χθεσινή πρόταση της ΕΕ να ενσωματωθεί η Βόρεια Ιρλανδία εντός «μιας κοινής ρυθμιστικής περιοχής» με την ΕΕ είναι η καλύτερη επιλογή για να αποφευχθούν οι συνοριακές προστριβές - αλλά ότι θα ρωτήσει το Λονδίνο εάν η Βρετανία έχει να προτείνει κάτι καλύτερο.


«Έως τώρα, κανείς δεν έχει σκεφθεί κάτι πιο φρόνιμο από αυτό», δήλωσε ο Τουσκ στην εκδήλωση της Business Europe. «Σε μερικές ώρες, θα ρωτήσω το Λονδίνο εάν η βρετανική κυβέρνηση έχει κάποια άλλη ιδέα που θα είναι εξίσου αποτελεσματική στο να αποτρέψει ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας».

Ο Τουσκ επιβεβαίωσε επίσης ότι θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα τις διαπραγματευτικές προτάσεις για μια μελλοντική εμπορική σχέση με τη Βρετανία. Αυτό θα γίνει μετά την ανακοίνωση των προτάσεων της Μέι, που είναι προγραμματισμένη για αύριο.

Ωστόσο, όπως προειδοποίησε ο Τουσκ, οι «κόκκινες γραμμές» της Μέι για την αποχώρηση από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση σημαίνουν ότι κάποια προστριβή στο εμπόριο ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι αναπόφευκτη.

«Δεν θα υπάρξει απρόσκοπτο εμπόριο έξω από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά. Η προστριβή είναι φύσει μια αναπόφευκτη παρενέργεια του Brexit», δήλωσε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ