2018-03-16 17:51:19
Φωτογραφία για Ο Νέσμπο «ξαναγράφει» τον σαιξπηρικό «Μάκβεθ»
Ο σαιξπηρικός «Μάκβεθ» ξαναγράφεται από τον μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο. Η ιστορία του φιλόδοξου στρατηγού που δολοφονεί τον βασιλιά για να αναρριχηθεί στην εξουσία κατόρθωσε να ιντριγκάρει τον νορβηγό συγγραφέα που σχεδόν 20 ημέρες πριν από την έκδοση του νέου αιματοβαμμένου θρίλερ του, απευθύνεται με ένα βίντεο προς τους έλληνες Nesbomaniacs. Ο βασιλιάς του αστυνομικού μυθιστορήματος ξεδιπλώνει μπροστά στον φακό την ιδιαίτερη σχέση του με το συγκεκριμένο έργο του Σαίξπηρ που τον οδήγησε να καταπιαστεί με αυτό, όταν του ζητήθηκε να συμμετάσχει στο Hogarth Shakespeare Project. Μιλάει για τους κεντρικούς του ήρωες, τον συνονόματο με τον σαιξπηρικό ήρωα αστυνομικό και τη Λαίδη, ιδιοκτήτρια καζίνο, για τους οποίους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η Λαίδη είναι το μυαλό και ο Μάκβεθ το εργαλείο». Επίσης, μιλώντας για τον σκηνικό χώρο μέσα στον οποίο στήνει την υπόθεσή του, τονίζει την έλξη που του ασκούσε πάντα η δεκαετία του ’70 αλλά και η Νέα Υόρκη, και για το πώς θέλησε ο «Μάκβεθ» να έχει κάτι από τη σκοτεινή ατμόσφαιρα και την αβεβαιότητα του ψυχροπολεμικού κλίματος.


Το βιβλίο

Σε μια ζοφερή αποβιομηχανοποιημένη πόλη που σπαράσσεται από τη διαφθορά και το έγκλημα, μια απόπειρα σύλληψης εμπόρων ναρκωτικών μετατρέπεται σε λουτρό αίματος. Την ευθύνη να ξεκαθαρίσει την υπόθεση αναλαμβάνει ο επιθεωρητής Μάκβεθ και η ομάδα του – είναι ο καλύτερος μπάτσος της πόλης αλλά τον στοιχειώνει το παρελθόν του. Για την επιτυχία του θα του δοθούν απλόχερα χρήματα, εξουσία, σεβασμός, γιατί όμως νιώθει πως δεν θα πάρει ό,τι δικαιωματικά του ανήκει παρά μόνο αν σκοτώσει;

Ξαναγράφοντας τον Σαίξπηρ

Τα κλασικά έργα του Σαίξπηρ ενέπνευσαν 8 σπουδαίους σύγχρονους συγγραφείς να γράψουν το δικά τους έργα, δίνοντας μια φρέσκια ματιά στις ιστορίες του μεγάλου βρετανού δραματουργού. Έτσι δημιουργήθηκε το ιδιότυπο αυτό εγχείρημα, το Hogarth Shakespeare Project (από τις εκδόσεις Hogarth) στο οποίο παίρνουν μέρος εκτός από τον Τζο Νέσμπο, η Τζάνετ Γουίντερσον, ο Χάουαρντ Γιάκομπσον, η Τρέισι Σεβαλιέ, η Τζίλιαν Φλιν, η Μάργκαρετ Άτγουντ, η Αν Τάιλερ και ο Έντουαρντ Σεντ Ομπίν.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ